In de Ecokathedraal (1)

De eerste echte Ecokathedraal ligt in een klein bosperceel even ten noorden van Mildam (gemeente Heerenveen). De Ecokathedraal is bedoeld als een werkplaats waar langdurige processen tussen mens en natuur worden bestudeerd. Door stoeptegels en ander overtollig bouwmateriaal op bijzondere wijze opeen te stapelen kunnen flora en fauna er hun natuurlijke gang gaan. Het project is in de jaren zeventig gestart door filosoof/landschapsarchitect Louis Le Roy (1924-2012) …

De bedoeling is dat het project tot het jaar 3000 blijft duren. Deze tijd is namelijk nodig om de processen te kunnen bestuderen die eindeloos doorgaan. Om de continuïteit te waarborgen is in 2001 de Stichting Tijd opgericht, die ook als doel heeft om vergelijkbare processen te starten in binnen- en buitenland. In 2008 is voor het terrein waarop de eerste Ecokathedraal gebouwd wordt een officieel bestemmingsplan “Ecokathedraal proces” goedgekeurd door Provinciale Staten van Fryslân, wat de weg vrij maakt voor vergelijkbare projecten elders in Nederland. De familie Le Roy heeft de Ecokathedraal onlangs formeel overgedragen aan de Stichting Tijd …

Hoewel ik er al vaak wat over had gelezen, heb ik de Ecokathedraal pas voor het eerst bezocht in november 2002. De gestapelde stenen bouwwerken – variërend van kleine pas gevormde bouwwerkjes tot enorme gestapelde steenformaties die deden denken aan overwoekerde Inca-tempels – maakten meteen een onvergetelijke indruk op me …

Als ik november 2002 en nu naast elkaar zet, dan zijn zowel de hoofdstructuren als sommige details van toen nog steeds duidelijk herkenbaar. Maar er zijn her en der in de Ecokathedraal ook plekken waar de natuur de bouwwerken intussen goeddeels heeft ingekapseld. Waar Louis Le Roy in de eerste jaren iedere steen zelf door zijn handen liet gaan, werkt tegenwoordig een groep vrijwilligers wekelijks aan de verdere uitbreiding en invulling van de Ecokathedraal …

Wat mijn eerste bezoek in 2002 extra bijzonder maakte, was dat ik halverwege mijn tocht door de kathedraal gezelschap kreeg van een prachtig muisgrijze poes. Het dier liep gezellig met me mee en kwam na afloop van de wandeling gezellig bij me op schoot zitten. Sindsdien probeer ik ieder geval één keer per jaar naar de Ecokathedraal te gaan …

De komende tijd publiceer ik hier dagelijks een paar foto’s van mijn laatste zwerftocht langs de gestapelde bouwwerken. Zonder verder veel commentaar, want veel valt er niet te zeggen over al dat stapelwerk. Wil je daaraan voorafgaand meer weten over de filosofie van Louis Le Roy en over de manier waarop hij is begonnen met de bouw van de Ecokatheraal, dan kan ik je de documentaire “Geef Le Roy de tijd”  van Omrop Fryslân aanbevelen. Laat je daarbij niet afschrikken door de Friese commentaarstem, Le Roy doet vooral zelf in onvervalst Hollands het woord.

Klik op de titel om naar de video te gaan:

Geef Le Roy de tijd

– wordt vervolgd –

34 gedachten over “In de Ecokathedraal (1)

 1. Hoi Jan,

  ja… mooi om even te lezen en terug te kijken.
  Le Roy is in feite een soort van tuin-filosoof.
  Ik ken wel meer plekken, waar men volgens zijn visie de natuur op een geweldige manier z’n gang laat gaan.
  Hier vlak bij op een landgoed, dat heet Elswout.
  Aan de ene kant is het heel mooi verzorgd, maar er zit een geheim Le Roy bosje in, dat bijna niemand kent…
  Heel gaaf!

  groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

  • Landgoed Elswout ken ik niet, maar het is goed mogelijk dat de ideeën van Louis Le Roy ook daar voortleven. In verschillende dorpen en steden binnen en buiten ons land zijn parken en plantsoenen naar zijn filosofie vormgegeven.
   Het is je nu dus duidelijk dat deze Ecokathedraal meer is dan wat stapelwerk van toevallige passanten. Ik kom er al jaren en ik vind het mooi om de ontwikkelingen en veranderingen te volgen.

   Like

 2. Ik ga nu genieten van je series over de Ecokathedraal op de desktop. Ik ga niet per logje reageren.

  De taalfout op het bord daarbij kan ik me niet voorstellen dat niemand dat heeft gezien. Ik heb het ook aan collega laten zien die een dyslexieverklaring heeft en die zag het in één oogopslag.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb de docu met interesse gevolgd. De man heeft wel enkele punten waar we over na moeten denken. Het geeft mij een speels gevoel als ik hier kastelen uit hele vroege jaren tegenover stel. De natuur overleeft de mens, dat is zeker. Naar mijn idee horen wij hier helemaal niet thuis…

  Geliked door 1 persoon

 4. Met recht een lange termijn project. De natuur weet het echt wel binnen korte tijd te overwoekeren maar hoe poreus de stenen over 100 jaar zullen zijn weet ik met geen benadering te vertellen. Ik vind het zeker een interessant project en tevens fotogeniek getuige jou fascinerende beelden ervan. Het lijkt me dan ook echt leuk om er zelf ook eens een kijkje te nemen

  Geliked door 1 persoon

 5. Geweldig, een hele reeks foto’s van dit bijzonder interessante project!
  Ik ga genieten van alle posts die je aan de Ecokathedraal gaat wijden.
  Heel grappig, die poes die je destijds gezelschap hield.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 6. Zo dat is oudje om te zien. Echokathedraal ziet verouderd uit. Het blijft nog bestaan. Alleen ziet maar stenen. Muisgrijze poes liep daar overheen. Prachtig poes om te zien. Misschien over tijd weer eens daar bezoeken. Mooie foto’s heb je gemaakt. Fijne dag veder.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.