Weerbeeld november 2018

Ik begin dit weeroverzicht van de maand november met een foto die eigenlijk alles in één beeld zegt: november verliep zonnig, droog en zacht voor de tijd van het jaar en van novemberstormen was geen sprake …

Met een gemiddelde temperatuur van 6,8 ºC tegen een langjarig gemiddelde van 6,2 ºC over de periode 1971-2000 was november ruim een halve graad warmer dan normaal. Landelijk werd op 6 november in het Zeeuwse Westdorpe een hoogste temperatuur van 20,4 ºC bereikt. In ons tuintje bleef het kwik die dag steken op 16,2 ºC. De laagste temperatuur in ons tuintje was -0,4 ºC. De onderstaande grafiek laat mooi het temperatuurverloop over november zien …

De zon deed het weer goed deze maand. Het KNMI komt tot 84 uur zonneschijn tegen normaal ca. 63 uur. Ik heb geen zonnemeter, maar ik heb wel 8 ronduit zonnige dagen en 2 licht bewolkte dagen genoteerd. Dat is voor november ook geen slechte score …

Met gemiddeld over het land ca. 25 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm was ook november weer een zeer droge maand. Daarmee was het de zevende maand op rij die landelijk gezien droger verliep dan gemiddeld. Het neerslagtekort blijft dus nog steeds verder oplopen. Geheel in lijn met het landelijke beeld is er in ons tuintje niet meer dan 23 mm neerslag gevallen in november …

16 gedachten over “Weerbeeld november 2018

 1. Tja…die droogte hebben we nog wel een tijdje….ook de Peel staat droog Jan. Zelfs in Chili ( ik heb daar vrienden wonen) hebben ze veel mnder water in de meren en daar moet de zomer nu nog komen….de wereld veranderd langzaam hè…..fijn weekend Jan.
  P.s. ik kijk en reageer de laatste tijd iets minder…doe het rustig aan… 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Een mooi overzicht van het weer, eigenlijk was ik wel blij
  de zachte novembermaand .
  De bovenste foto vind ik zo mooi dat ik daar graag
  in een huisje zou willen wonen, daar raak je nooit op
  uitgekeken.
  Vanmorgen was het nog zonnig, maar nu kun je de
  buien zien aankomen, dat heeft ook weer een voordeel
  want het is goed voor de tuin.
  Hier heeft de regenmeter een enkele keer toch haast
  30 mm op een dag aangegeven.
  Maar op de zandgrond hier is het ook zo weer weg.

  Jan nog een fijn weekend en ik wacht af tot
  dat je me weer verrast met van die mooie
  foto’s, als ik een slak was dan ging ik er zo
  naar toe met mijn huisje op mijn rug. 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.