De Deelen deels afgesloten

Een van de tussenstops die ik donderdag tijdens mijn ritje maakte, was bij natuurgebied De Deelen. Dit is een afgegraven veengebied ten noorden van Heerenveen, waar na de turfwinning een gebied met een mengeling van water, riet, moerasbosjes en smalle graslanden overbleef. Al een jaar of 15 maak ik daar regelmatig eens een fotokuiertje …

De laatste tijd is dat er niet echt meer van gekomen, en dat ligt in dit geval meer aan het gebiedsbeheer dan aan mij. “Het gebied is slecht toegankelijk voor mindervaliden,” aldus de website, maar dat wist ik natuurlijk al. Het is een veengebied met natte paden en veel – vaak nogal gladde – bruggetjes. De afgelopen maanden zijn zelfs die natte paden en gladde bruggetjes echter niet meer toegankelijk …

Aan het al wat verweerde plastic is duidelijk te zien dat deze aankondiging er al langer hangt dan gisteren en eergisteren. En daar begin ik zo langzamerhand eerlijk gezegd een beetje van te balen, want er raken op deze manier stukje bij beetje steeds meer mooie wandelgebieden buiten mijn bereik …

Dus … @boswachterRoel of meer algemeen @Staatsbosbeheer … Ik weet dat jullie krap in het geld en de vrijwilligers zitten, maar het wordt wel tijd dat deze werkzaamheden zo langzamerhand eens worden uitgevoerd, lijkt me. Na verloop van tijd is het een kwestie van prioriteitstelling, zodat ik en ander bezoekers  binnenkort misschien weer eens wat meer zien dan die ene zwaan en het groepje eenden die zich bij het eerste bruggetje ophouden …

21 gedachten over “De Deelen deels afgesloten

 1. nou Jan SBB krap in het geld vergeet dat maar gauw hoor, ik denk eerder in de buurt van laksheid, of andere prioriteiten zoals afschieten van de herten in de oostvaardersplassen, SBB zit bij mij om heel veel redenen in het strafhoekje en móet écht mijn vertrouwen eer terug winnen, er gaat zóveel mis structureel bij hun…. dat ik zeg weg ermee, laat anderen het maar doen die meer hart voor natuur en dieren hebben, die gladde bruggetjes…. kippengaas erover zoal ze in belgie doen en je kunt er weer góed overheen… is toch niet de moeilijkste opdracht lijkt me … ik gun je dat wandeltje zo

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat jammer dat deze natuurgebied is afgesloten. Zeker niet veilig om te lopen. Ik zie daar wel planken los zijn. Best wel griezelig. Wat is daar mooie omgeving in de natuurgebied om te kijken. Mooie foto’s om te kijken naar jou. Fijne zondag.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat jammer Jan… die plekjes zien er zo mooi uit. Ook hier werden een paar jaar geleden her en der vlonders aangelegd in kunststof. Die zijn nu heel lelijk geworden. Ook zie je dat er stukken afbreken. Hopelijk gaan ze de volgende keer toch weer voor hout. En hopelijk zetten ze vaart daar achter de werkzaamheden zodat je weer fijn kunt fotokuieren aldaar. Nog een fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  • Kunststof vlonders of bruggetjes lijken me hier ook niet echt een mooi en goed alternatief. Ik weet ook niet of het probleem daar in zit, misschien speelt er wel iets anders. Hopelijk is er in het voorjaar het e.e.a. verbeterd.
   Jij ook een goed weekend verder.

   Geliked door 1 persoon

 4. Zijn ze überhaupt wel daar bezig of blijft het bij dit bordje? Als ze alle paden moeten opknappen en weer veilig willen maken dan kost dat vast veel geld en daar zit em nou net de kneep.
  Wel heel vervelend dat er weer een weg voor je is afgesloten.
  De foto van de eenden vind ik wel heel mooi. 😃

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb geen idee wat er verderop in het gebied gebeurt en hoe de paden erbij liggen. Ik kijk het eerst nog wel even aan. Ik neem er nog wel eens een kijkje wanneer er ijs ligt of waanner ik er op een zonnige dag in het voorjaar even op een bankje kan zitten.

   Like

 5. Ik laat me niet zo snel tegenhouden door bordjes. Probleem is wel dat als ik er doorheen ga er mijn camera en glaswerk ook schade op kan lopen. In geval je slecht ter been bent doe je er verstandig aan om aan de veilige kant te blijven Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik laat me ook niet zo snel tegenhouden door bordjes, maar ik maak wel een afweging ivm mijn beperkte wandelvermogen. Die gladde bruggetjes neem ik op de koop toe, daar houd ik altijd al rekening mee. Maar als het volgende bruggetje er misschien helemaal uit ligt, dan keer ik liever wat eerder om.

   Geliked door 1 persoon

 6. Mooi zijn die gebieden, het is jammer dat het allemaal zo traag gaat.
  Het is heerlijk om in dat soort rustig gebieden rond te wandelen.
  Hier worden de kleine stukjes natuur gebied in de omgeving steeds verder
  uitgekleed, snowworld moest worden uitgebreid en de pieste steekt uit
  boven het natuur landschap een ander gedeelte daar moet een verbindingssnelweg
  doorheen en weer een ander moest een recreatiepark komen, dus weg met de rust.

  Wel moet ik het committee een pluim geven die hebben het voor elkaar gekregen
  dat aan de vogelplas een hut is die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

  Maar in het weekend is het hier overal zo druk en ik hou van de rust.
  Die natte planken kunnen knap glad zijn, dus kijk maar goed uit.
  Jan heb jij de trompetzwaan gefotografeerd, het is een juveniel ik weet
  het niet zeker maar, bij waarneming.nl heb ik wel gelezen dat er en
  in Friesland is ontsnapt.
  Die zwaan is heel zeldzaam.

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

  • Dat het een juviniele zwaan is, had ik al gezien. Ik was er vanuit gegaan dat het een kleine of wilde zwaan was. Maar als jij zegt dat het een trompetzwaan is, en dat die nog zeldzaam is ook, dan geeft dat deze vanwege de aanhoudende afsluiting wat onbevredigend verlopen fotokuier toch nog wat kleur. Dank voor deze aanvulling.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.