Weerbeeld januari 2019: grijs en wit

Het nieuwe jaar begon met grijs en rustig weer. Vooral in de eerste helft van januari was het dag in, dag uit erg somber met temperaturen die ruim boven het langjarig gemiddelde lagen …

Pas vanaf de 17e januari hadden we ruim een week met wat winter. Er volgden welgeteld elf koude nachten, waarbij het drie maal tot matige vorst kwam en ik heb zelfs twee ijsdagen kunnen noteren, omdat de maximumtemperatuur op 23 en 24 januari niet boven het vriespunt kwam. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op 2,9 ºC, en dat is dan toch weer 0,7 ºC hoger dan het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000. Landelijk was het beeld weinig anders …

Heel even was het winter in Fryslân. Een paar dagen lag er een fotogeniek laagje sneeuw en op enkele plaatsen kon er zelfs heel voorzichtig even worden geschaatst. Lang duurde die winterpret helaas niet, kijk maar eens naar deze beide foto’s van de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder. In vijf dagen van winter (bijna) naar voorjaar …

Hoewel het bijna geen dag echt droog was, viel er in ons tuintje de afgelopen maand minder neerslag dan normaal, 42 mm tegen normaal ca. 67 mm. Van 22 t/m 25 januari viel de neerslag vooral in de vorm van sneeuw. In onze omgeving is naar schatting zo’n 5-6 cm sneeuw gevallen …

En over sneeuw gesproken …
In de reacties op ‘Een koepel met witte randjes’ kwam het al even ter sprake, als het even kan, laat ik geen gelegenheid voorbij gaan zonder dat ik even blootsvoets in de sneeuw heb gestaan. Niet te lang natuurlijk, aan bevroren tenen heb je tenslotte ook niks, maar gewoon even een paar minuten. Nadien gaan je voeten er zo heerlijk van tintelen. En ik denk dat die tintelingen bij mij nog wat worden versterkt door de MS … Let it snow, let it snow … 🙂

23 gedachten over “Weerbeeld januari 2019: grijs en wit

 1. Die palenfoto is schitterend. Op je blote voeten in de sneeuw is ook heerlijk, even, maar kleine peuters mogen dat niet hoor, wat een hoop gedoe daar weer over in het nieuws.

  Geliked door 1 persoon

  • Die discussie over peuters met blote voetjes in de sneeuw had ik gemist. Maar die laat ik ook maar mooi aan me voorbij gaan, de peuters zijn hier toch de deur al uit. Zelf blijf ik er gewoon even van genieten, zodra het kan. 😉

   Like

 2. for far too long we have not really season (summer / winter …)
  Once again this year it is mild, too sweet even. We had a little bit of snow but it quickly melted.
  Your two comparative photos are a blatant proof
  Unfortunately we are already at a point of no return to change that. Human beings are unaware of the climate changes that are the result of their own behavior in the face of nature.

  Geliked door 1 persoon

  • Nee, aan de organisatie ligt het niet, zo hebben we gisteravond kunnen zien, maar zonder een echte winterperiode zit het er ook nu weer niet in. Deze winter kunnen we weer afschrijven. En de kans op zo’n echte winterperiode wordt helaas met ’t jaar kleiner. Ik begin zo langzamerhand te betwijfelen of ik de tocht nog een keer mee zal maken …

   Like

 3. Ik dacht dat we veel meer regen hadden gehad dan normaal, maar dat is dus niet zo. Goed dat jij dan komt met je overzicht.
  Mooi hoor dat je dat nog steeds doet, die voetafdrukken in de sneeuw. 🙂
  Ik denk dat een Podoloog tevreden is over je voetafdruk. Het lijkt me geen holle voet en ook geen platvoet. 😉
  Jammer dat die winter van korte duur was, het leek aanvankelijk zo veelbelovend.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.