In het Weerribbenriet (3)

Omdat het gemaaide riet in schoven bijeen staat, verplaatst de rietsnijder zijn werkplek regelmatig. Zo kan hij het afval uit het riet kammen zonder dat hij met elk bosje heen en weer moet lopen …

Zodra hij zijn werkplek heeft verplaatst, begint de rietsnijder de ruigte die uit het riet is gekamd op te ruimen. Dat doet hij simpelweg door het te verbranden. Hoe lang dat nog kan, is ook maar de vraag. Er gaan stemmen op om het verbranden te verbieden, dat zou betekenen dat de rietsnijder het moet verzamelen en afvoeren. En wie dat zal betalen …? De rietsnijder, vrees ik. Zo lang die zijn werk nog kan doen tenminste …

Het werk van de rietsnijder is momenteel alleen lonend dankzij subsidie. Nu de overheid van plan is om die subsidie te halveren, valt er voor de meeste rietsnijders straks zelfs geen droog brood meer te verdienen. En voor de rietsnijder die het misschien nog wel lonend kan maken, heeft de overheid nog een andere verrassing in petto. Tot nu toe wordt er voor de pacht van rietlanden gewerkt met langjarige contracten. Ook daar wil de overheid van af. Dat zal de nekslag zijn voor veel rietsnijder, maar ook voor natuur en landschap …

De rietsnijders zijn onontbeerlijk voor het behoud van de uitgestrekte rietlanden in de Weerribben en de Wieden, maar ook in De Alde Feanen en verschillende andere gebieden in ons land. Wanneer de rietlanden niet jaarlijks worden gemaaid, dan zullen ze binnen enkele jaren veranderen in bossen. Dat was al goed te zien in het perceel waar Klaas dinsdag aan het werk was. Om de paar meter schiet een klein boompje tussen het riet omhoog. De rietmaaier kan die jonge twijgen nu nog aan, maar na een tweede jaar komt hij er niet meer doorheen …

Nee, het was niet echt een heel vrolijk bezoek aan de rietsnijders. Er hingen niet alleen grijze rookwolken boven het rietland, maar ook de spreekwoordelijke donkere wolken met het oog op de toekomst waren voelbaar. Voor Kelev maakte het allemaal niets uit,  hij was en is gewoon heer en meester over zijn domein …

Tot slot: bij RTV Oost kun je terecht voor een radio-interview en een tv-interview over de problemen.
Met dank aan RTV Oost en mijn fotomaatje Jetske, ook zij publiceerde een logje over de ‘Kopzorgen in het rietland’.

23 gedachten over “In het Weerribbenriet (3)

 1. Het is te hopen dat de overheid tot inkeer komt en dat het goedkomt.
  Een ander familielid zegt dan altijd: “Kun je rekenen? Reken er dan maar niet op!” En zo zal het misschien ook in dit geval gaan.
  Mooie serie, Jan. Mooi om te zien zoals Kelev bij mij staat.
  Je stond op een gegeven moment wel te dicht bij de kammen van de kammachine te fotograferen. Maar gelukkig deed je na een paar ‘vermanende’ woorden een stapje achteruit… 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook hier zal een protestmars wel niet helpen. Wellicht dat natuurmonumenten een deel kan overnemen om dit edele beroep te financieren en zo dit landschap te behouden.

  Geliked door 1 persoon

  • Er dreigt inderdaad weer een stuk cultureel erfgoed te verdwijnen, maar ook het landschap zal er door worden aangetast en verschralen. Maar ja, de ècht waardevolle zaken mogen langzamerhand niets meer kosten in ons land. Eens moet de wal het schip toch keren, zou je zeggen, maar wanneer …

   Geliked door 1 persoon

 3. het verhaal en dramatiek in deze beroepstak is me reeds bekend uit vorige jaren Jan. Het jammer maar het doek gaat een keer vallen voor deze rietboeren. Ik vind het wel een mooie serie die me er weer even aan doet herinneren dat ik hier ook nog eens wat foto’s van wil schieten

  Geliked door 1 persoon

 4. Het was een mooie reportage van dit bijzondere beroep.
  Hopelijk ziet de overheid de waarde van dit oude beroep..
  Geen vuurtjes straks meer, wel vliegtuigen…. Wie kan het nog allemaal snappen.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is inderdaad behoorlijk onnavolgbaar. Men schijnt uit te gaan van de gedachtegang dat het riet efficiënter gemaaid kan worden met grotere machines. Maar aangezien die ook meteen weer een stuk zwaarder zijn, is dat volgens mij een illusie in dat moerassige land.
   Bedank voor je reacties weer, Zem. Goed weekend!

   Like

  • Nee, ze begrijpen er nog altijd helemaal niks van, Bea.
   Geld, dat is het enige waat voor de heren in Den Haag telt. Geld en economisch gewin.
   Neem nu ook dat verbranden van die ruigte … Voor de buitenstander lijkt het natuurlijk alsof er vreselijke rookwolken vanaf komen, maar het is natuurlijk materiaal en het is in een vloek en een zucht weg. Maar als de regering zijn zin krijgt, mag dat dus straks wellicht niet meer. Als het aan diezelfde regering ligt, mogen er vanaf 2020 wel laagvliegende verkeersvliegtuigen over dit gebied vliegen, in de ijdele hoop om het nieuwe vliegveld Lelystad rendabel te maken …
   Gruwelijk!

   Geliked door 1 persoon

   • Om moedeloos van te worden… Dat economisch gewin wordt onze ondergang. De politici hebben afgedaan. Nu is het tijd om naar wetenschappers te luisteren en de feiten onder ogen te zien. Economische groei past niet meer in het plaatje. Nog meer vliegtuigen, schepen en andere grote vervuilers? Dat kan niet. En dan durven zeuren ze over dat verbranden van dat stukje ruigte? Bedroevend.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.