Rondblik over ’t Wad

Na bijna twee weken naderen we het einde van deze serie over Paesens-Moddergat en Wierum, twee oude vissersdorpen aan de Waddenzee. Tijd voor een laatste rondblik over ’t Wad bij Wierum …

Terwijl Jetske was afgedaald naar de waterlijn, zocht ik een zo hoog mogelijk punt om in alle rust te genieten van deze prachtige plek. Bij de kijker die op de kruin van de dijk staat, stond daarvoor een mooi, maar wiebelig opstapje (zie hier de actiefoto die Jetske van dit moment maakte) met daarop een toepasselijke handgeschreven tekst:

“Dêr ’t de dyk it lân omklammet lyk in memme-earm har bern” (Daar waar de dijk het land omhelst gelijk een moederarm haar kind), zo begint de tekst van het oude Friese lied ‘It heitelân’.

Kijkend naar de bovenstaande foto, zou je bijna zeggen dat die tekst hier op de zeedijk bij Wierum geschreven moet zijn. Kijk maar eens hoe mooi die gebogen dijk als een beschermende arm om Wierum heen ligt.
Ik eindig vandaag waar ik deze serie op 25 maart ben gestart, bij een oude palenrij

34 gedachten over “Rondblik over ’t Wad

 1. Een prachtige afsluiting van een heerlijke uitstapje naar het wad. Mooi dat het twee weken lang onderwerp is geweest voor je weblog. Ik lees bij Frank dat er weer dankbaar gebruik is gemaakt van je tekst. 🙂
  Je hebt mooi ingezoomd op deze oude palenrij, maar de eerste foto met de ronding van de dijk die het dorpje omarmt vind ik top.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie informatieve series weer Jan, in tekst en beeld, van de buurdorpjes Paesens-Moddergat en Wierum. Het was voor mij aanleiding mijn pagina van Wierum uit te werken en af te maken (dagelijks maak ik een paar plaatsbeschrijvingen af en dit soort artikelen zijn daar altijd een mooie aanleiding voor). Die is nu geupgrade van 400 naar 1.700 woorden… Ik heb uiteraard jouw bijdragen er ook in samengevat en ernaar gelinkt: https://www.plaatsengids.nl/wierum

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Frank, altijd leuk om te horen!
   Het bezoekje aan het Wad kwam puur toevallig op mijn pad, omdat mijn fotomaatje me verraste met een ritje naar keuze. Het werd weer zo’n dag waarop ik moe maar voldaan met ruim 200 foto’s thuis kwam. En dan krijg ik bij het bekijken van de foto’s al zin om erover te gaan schrijven. En zo heb ik na zo’n dag weer bijna twee weken plezier en dat groeit alleen maar wanneer zo’n serie in de smaak begint te vallen.
   Verder merk ik, dat bij dit soort series https://www.plaatsengids.nl/ intussen aardig geïntegreerd raakt, zowel bij het zoeken naar informatie als later bij het schrijven van mijn stukjes. Het is vervolgens weer leuk om te zien dat jij er waar mogelijk gebruik van maakt. Je hebt mijn stukjes over Wierum intussen weer netjes verwerkt. Gaat mooi zo. 🙂

   • Dat is een mooie gelegenheid ja, als je eens mag kiezen voor een locatie waar je anders zelf wellicht niet snel komt.
    Herkenbaar, Jan: als ik buiten mijn woonplaats ergens op visite ga neem ik vaak krantenknipsels uit die streek mee en wil dan ook thuis ook liefst gelijk beginnen met schrijven.
    Wat je tweede alinea betreft streef ik altijd naar win-wins: als een ander mij verblijdt met informatieve teksten en foto’s op zijn weblog, link ik naar de desbetreffende pagina’s en/of het hoofddomein, waardoor in dit geval jij hopelijk een welverdiende ,nog grotere schare fans krijgt. En andersom geldt hetzelfde natuurlijk. Zo helpen we elkaar aan meer tekst en/of beeld en/of fans 🙂

    Geliked door 1 persoon

  • Zelf vind ik de palenrij bij Paesens-Moddergat net wat mooier dan deze bij Wierum. Daarnaast is de omgeving zeker buitendijks interssanter dan hier bij Wierum. Als je wel gaat, probeer het dan zo te plannen dat het laag water is. 😉

   Like

 3. Dêr ’t de dyk it lân omklammet lyk in memme-earm har bern…. Wat prachtig! Wat is het Fries toch een mooie taal. Het Grunnens Laid begint zo: Van Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan’t Wad… We hébben wat met het wad en de dijken hier in het noorden 🙂 En je hebt gelijk, de dijk omarmt Wierum als een beschermende moeder. Heel mooi serie Jan. Ik heb ervan genoten.

  Geliked door 1 persoon

  • Niet zo gek dat we wat met het Wad hebben, want onze voorouders hebben eeuwenlang hard gewerkt om zich aan de zee te ontworstelen.
   Zelf vind ik het daar helemaal bovenin tegen de dijk aan in voorjaar en zomer prachtig. Maar in herfst en winter kan het er akelig kaal, grijs en somber zijn. En in vergelijking met mijn woonplaats scheelt het gedurende het jaar toch al snel een vest of een jas.
   Maar zoals het er twee weken geleden was … ja, dat is in één woord ‘prachtig’.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik eet niet of ik me daar echt veilig zou voelen als het stomt met hoog tij. Ik weet en zie dat de dijk een huis hoog is, maar echt geruststellend is dat niet.

  Geliked door 1 persoon

  • Voorlopig is er geen enkele reden tot ongerustheid, Sjoerd. Er is net groot onderhoud uitgevoerd op de ‘zwakste’ delen van de zeedijk. Aan de buitenkant van de dijk is aan de onderkant een nieuw dijkbekleding aangebracht in de vorm van een 60 cm dikke laag ‘Elastocoast’. Dat is een nieuw materiaal dat twee keer zo sterk is als asfalt en dat door zijn open structuur golven breekt. Verder schijnt het een prima ondergrond te zijn voor o.a. algen en zeewier. Wetterskip Fryslân is het eerste waterschap dat dit materiaal op grote schaal toepast.
   Ik denk dat je je daar de eerstkomende 50 jaar wel veilig kunt voelen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.