Droogte aan de Alde Ie

Afgelopen woensdag bereikte de temperatuur in ons tuintje voor het eerst dit jaar de zomers 25 graden. Daarmee was het de eerste echt zomerse dag van 2019. Omdat er die dag een fotokuiertje met mijn fotomaatje op het programma stond, stelde ik voor om een kijkje te nemen bij de Alde Ie. Dit is het voor autoverkeer afgesloten landweggetje ten westen van Gorredijk, omgeven door plasdras, waar ik vorige week een aantal grutto’s had gefotografeerd. Die foto’s waren de dag daarna te zien in mijn ‘Skywatch Friday 462’

Woensdag hadden we helaas minder geluk. Het was er nog steeds mooi en stil. Het was er zelfs te stil voor de tijd van het jaar. In tegenstelling tot een week eerder was er geen vogel meer te horen. En als ze niet te horen zijn, dan weet je dat de kans ook erg klein is dat je ze te zien zult krijgen …

Nog wat beter rondkijkend was al snel duidelijk wat de oorzaak was: van plasdras was geen sprake meer. De bodem was volledig uitgedroogd. Zo droog heb ik het hier rond deze tijd van het jaar niet eerder gezien. En dat is geen wonder. Na de droge zomer van vorig jaar hadden we eind vorig jaar een watertekort van ongeveer 300 mm. Dat is in de afgelopen winter maar gedeeltelijk weggewerkt. De 20 mm regen die hier sinds woensdagavond is gevallen, zet geen zoden aan de dijk. Op dit moment hebben we nog steeds een tekort van zo’n 180 mm. Daarmee lijken we de zomer met een nog groter probleem te starten dan vorig jaar …

Vogels kregen we dus niet te zien aan de Alde Ie ditmaal. Het meest spannend was in feite nog de eerste waterjuffer van het jaar, die op Jetskes’ korte broek neerstreek. Toen ik ter plekke kwam, was het juffertje helaas al gevlogen, maar Jetske heeft er zelf een aantal heel aardige macro’s van gemaakt. Die foto’s hebben een plekje gekregen in haar logje ‘Geen weidevogels maar wel een waterjuffer’

26 gedachten over “Droogte aan de Alde Ie

 1. Hier is de afgelopen dagen behoorlijk wat regen gevallen dat kan ik zien aan de regenmeter in de tuin.
  Hopelijk komt er morgen meer regen jullie kant op want het is wel schrikbarend zo laag als bij jullie het waterpeil is.
  Hier is het een groene oase geworden, een heel verschil als ik de foto’s van jou bekijk.
  Laten we hopen dat jullie de regen krijgen die jullie nodig hebben en het liefst ’s nachts en overdag zon.

  Jan nog een fijn zondag.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jammer van het uitgedroogde plasdras gebied. Jammer dat er helemaal geen weidevogels waren te bekennen. Desondanks heb ik me prima vermaakt. Het is sowieso al fijn om buiten te zijn, met het gezicht in de zon en de neus in de wind.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb me ook wel vermaakt, en ik heb mijn tijd er zelfs nuttig kunnen besteden door er een actuele Skywatch-serie te maken, maar daar gingen we toch niet echt voor. Afijn, voor volgend voorjaar heb ik intussen een nieuw interessant gebied verkend … 🙂

   Like

 3. Mooi, die voorjaarsweiden!
  Maar Jan, het zou er toch veel groener en “sappiger” moeten uitzien in het veld.
  Hier is 20 mm gevallen. Ik schrik van het watertekort van 180 mm, dat we nog hebben. Eigenlijk toont onze sloot dat wel aan.
  Ik hoop zo, dat deze zomer qua droogte de zomer van vorig jaar niet achterna gaat!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ga de water juffer bekijken bij Jetske Jan.
  En wat een droogte, ik dacht dat er al weer aardig wat neerslag was gevallen,
  maar jou info toont wel wat anders, flinke hoeveelheid neerslag te kort!
  hopelijk wordt het weer een mooie zomer maar niet zo droog als vorig jaar 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Water hebben we inderdaad veel meer nodig, mijn tuin is ook kurkdroog. De regen van de afgelopen dagen is wel lekker maar daar wordt de grond niet echt natter door.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.