Gehoornde koeien en een zuivelfabriek

Dat grote industriële zuivelcomplex van Friesland-Campina kwam me toch nog wel even van pas. Ik vond het wel een mooie contradictie met de koeien op de voorgrond …

Koeien met horens zie je tenslotte niet zo gek veel meer in de wei, en al helemaal niet met zo’n grote zuivelfabriek op de achtergrond. Het mooie zit ‘m er in dat de koeien ook nog eens helemaal niks met een zuivelfabriek te maken hebben. Dit zijn namelijk vleeskoeien, die geen idee hebben wat een melkmachine of -robot is …

Ach, en als je dan nog even een stukje door draait met de camera, dan raakt die fabriek vanzelf buiten beeld. En dan blijft er gewoon een mooi oud-Hollands beeld over …

– wordt vervolgd –

29 gedachten over “Gehoornde koeien en een zuivelfabriek

 1. leuk en best wel bijzonder die horens, hier kun je tenminste de koe nog bij de horens vatten 🙂
  die stompjes die ze hier nog hebben, daar lukt dat niet meer mee.
  mooie Hollandse plaatjes, ook met de fabriek, past wel bij de koeien al zijn dit dan geen melk koeien

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik hou van koeien in de wei. Ook hier in de buurt werden er in de nieuwe natuur 4 koeien geplaatst. Nu weet ik niet of die voor de melk of het vlees of de sier zijn. Moet ik nog even navragen; alhoewel ik niet weet van wie ze zijn. Vroeger wist je nog van welke boer, maar aangezien hier geen boeren meer zijn…

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi! Overal in het land staan nog van die oude melkfabriekjes, soms nog met zo’n bakstenen schoorsteen ernaast. Ik ben benieuwd naar het lot van deze grote zuivelfabrieken later. Die vleeskoeien zijn… vlezig. Maar melkvee bestaat tegenwoordig alleen uit uier en buik, en poten om het zaakje te dragen. Voor de rest zijn die dieren broodmager. Er moet toch een soort middenweg bestaan 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Veel van die oude melkfabrieken zijn in de loop der jaren helaas verdwenen. Ook in Smallingerland is een paar jaar geleden de laatste kenmerkende schoorsteen van een oude melkfabriek helaas opgeblazen. We gaan niet erg verstandig met ons industrieel erfgoed om.

   Geliked door 1 persoon

 4. een koe hoort hoorns te hebben, dat is waar. Maar vroeger zag ik vaak koeien waarvan de gekromde hoorns in de kop waren gergoeid, gruwelijk, wij belden dan de inspectie, die er in vroeger tijden als de kippen bij was.
  Wij hebben aan de bosrand bij Retraitehuis Spaubeek eens een koe gezien die met hoorn in het warrige prikkeldraad was blijven hangen. Hij had kennelijk urenlang staan dabben om los te komen, daardoor had de koe een kuil uitgeschraapt, waar zi zelf in stond, en dus dreigde aan haar hoorn te worden gehangen. Wij kwamen langs, zagen het en belden thuis de inspectie, die kwam meteenl Het was een gepensioneerde politieman, met veel gevoel voor dierenleed.

  Geliked door 1 persoon

 5. prachtig hé jan, koeien ik heb er eerdaags ook een blog over,
  ik vind ze zo mooi hé.
  je zou er veel meer in het land moeten zien .
  dat zou de dieren en het landschap ten goed komen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Dat oud Hollands landschap blijft het mooiste, maar jammer genoeg zie je
  het hier steeds meer verdwijnen, door windmolens en boeren die mais telen.
  Gelukkig zijn er nog enkele mooie plekjes en ik hoop dat ze daar van afblijven.
  Met de nieuwe verbindingsweg tussen de A 4 en A 44 zijn al heel wat
  mooie stukjes natuur verdwenen.

  Nog een fijne dag, Erica

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.