Op verkenning

Omdat het met ’t aantal weidevogels in mijn rayon vanwege de droogte nog slechter gesteld is dan in voorgaande jaren, ben ik een paar weken geleden eens op verkenning gegaan in een gebied waarover ik al eens getipt was …

Daarvoor ben ik naar het uiterste oosten van Fryslân gereden. Vlak ten zuiden van het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos ligt een mooi oud vogelbroedgebied …

Er ligt een mooi stuk plasdras waar op sommige momenten vele tientallen vogels te zien waren. Bij mij eerste stop had ik vooral zicht op de grote zuivelfabriek van Friesland-Campina. Niet echt een fotogeniek pandje …

Maar dat lelijke beeld kon ik snel verdringen, omdat het niet lang duurde voordat deze schoonheid zich vlak bij me in het lange gras liet zien …

– wordt vervolgd –

 

30 gedachten over “Op verkenning

 1. Hoi Jan,

  wat een mooitje: de Grutto! Jij weet ze wel te “vangen”…
  Inderdaad worden het er steeds minder. Best erg…
  Hier in de polder kon je vroeger zoveel weidevogels zien… en nu…
  Zorgwekkend!

  Groet van Marlou
  (ik ga waarschijnlijk tóch niet de pinksterbloemen gebruiken:foto van dotterbloemen had ik nog en die voldoen ook)

  Geliked door 1 persoon

 2. Het was weer even puzzelen hoe dit gebied heet, want direct Z ervan liggen de Surhuzemer Mieden, die met plaatsnaambordjes worden aangegeven, omdat het naast een natuurgebied ook een buurtschap is, dus ik dacht wellicht wordt het deel direct N ervan onder het dorpsgebied van Stroobos er gemakshalve ook toe gerekend. Tamelijk arbitrair wordt het door jou bedoelde gebiedje kennelijk niet als buurtschap beschouwd, door gemeente en kaartenmakers, hoewel het toch ook een van het dorp Stroobos afgelegen kerntje is, dat wel onder dat dorp valt. Nou ja however, dat gebiedje blijkt dus toch wel een eigen naam te hebben, namelijk natuurgebied (en wat mij betreft dus ook buurtschap) Strobosser Mieden. In totaal zijn er in deze omgeving 7 van dit soort ‘miedengebieden’, zo bleek mij na enig ronddolen op het internet. Ik heb er zojuist een alinea over geschreven op mijn pagina van Gerkesklooster-Stroobos. Zie ook de afbeeldingen aldaar. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Jan hoe later op de avond hoe schoner volk. 🙂
  De grutto heb je mooi weten te vangen en het is leuk om
  de koeien in je zijspiegel te zien grazen.
  En ik hoop als er een grutto over de dam is dat er
  spoedig meer zullen volgen. 🙂

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

 4. Je foto met het beeld in de autospiegel is origineel en goed gelukt.
  Dat is even behelpen om in een plasdrasgebied zo’n lelijk fabrieksgebouw te treffen.
  Wat een geluk dat de grutto zo dichtbij neerstreek.

  OT, ik heb je vraag beantwoord op mijn weblog. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. ohhh Jan, ik hoop dat er hier morgen 1000den te zien zijn, maar wat gaat het bar slecht met de vogels hé, en wat denk je van al dat buxusgif…. nesten vol jonge meesjes dood door die troep…. wat zijn mensen toch tótaal verkeerd bezig… heb jij daar geen ontzettende last van ?

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.