De grutto – vogel van ’t jaar

Onze nationale vogel, de grutto, is door het publiek uitgekozen tot Vogel van het Jaar. Dat werd gisteravond bekend gemaakt in ‘De Wereld Draait Door’. Het televisieprogramma heeft deze verkiezing samen met Vroege Vogels en de Vogelbescherming georganiseerd, naar voorbeeld van de vergelijkbare verkiezing in Nieuw-Zeeland en Australië …

Afgelopen voorjaar heb ik deze prachtige weidevogel, die in Fryslân ook wel bekend is als ‘Kening fan de Greide’ (Koning van de Weide), bij verschillende gelegenheden geportretteerd. Deze serie heb ik eind juni gemaakt bij de Surhuzumer Mieden

Naar verluidt zijn er in de meeste delen van Fryslân dit jaar iets meer grutto’s tot broeden gekomen dan vorig jaar. Maar over de hele lijn gaat het nog steeds erg slecht met de grutto en andere weidevogels. We zullen tot volgend voorjaar moeten wachten, voordat ze zich weer in onze contreien laten zien …

33 gedachten over “De grutto – vogel van ’t jaar

  • Veel meer dan af en toe eens een verdwaald exemplaar zal er in jouw contreien wellicht ook niet voorkomen, denk ik. Het is een vogel die zijn broedplaatsen vrijwel helemaal in Nederlandse weidegebieden heeft. Maar hij staat helaas al jaren zwaar onder druk.

   Like

 1. Ik ben er blij mee dat de grutto ook dit jaar weer favoriet is. Je laat ter gelegenheid hier een mooie serie van de grutto zien. Vooral die in vogelvlucht vind ik heel knap vastgelegd. Dat laatste had ik wellicht al eens eerder als reactie gegeven, maar het is echt zo. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kijk dat bijna nooit meer, DWDD… gek he? Ergens ben ik afgehaakt en zit het er niet meer in, hahaha

  Apart, ik lees hier iemand die de grutto nog nooit in het echt heeft gezien, dat kon ik ook zeggen tot deze zomer dus…

  https://mymorgaine.wordpress.com/2019/06/30/de-grutto-tussen-lollum-arum/

  Deze was zijn jongen ergens aan het verdedigen… kwam ik al snel achter hoor, vloog ook boven mij om dan telkens te landen en mij proberen af te leiden. Waar de mama zat met jong? Dat heb ik niet kunnen vinden verder, dat was ergens achterin heet weiland, ver van waar ik stond, want daar kwam deze vandaan en vloog het telkens toch even heen…

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie foto’s van de grutto, is zo’n prachtige weidevogel, kan haast niet anders dan verkozen worden als vogel van het jaar! Ik zag enkele grutto’s in het natuurgebied Boourgoyen vorige zomer, wat een succes kan genoemd worden voor een gebied net aan de rand van de stad en een drukke verkeersweg… in Zeeland zag ik er redelijk wat. Je wordt zo triestig als je leest en vooral zelf ziet hoe slecht het met vele vogels gaat de laatste jaren! Knappe beelden Jan, top!

  Geliked door 1 persoon

 4. het gaat zó slecht met de vogels Jan, er móet iets gebeuren…..
  en kunnen we in de toekomst alleen nog maar naar plaatjes van de grutto kijken, ohhh man het doet zeer aan mijn hart als ik dit zeg……
  Maar de natuurinstanties zijn en blijven té laks…. de politiek móet meer doen

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.