Hoe en wat 2019 – 11

Hoe het jullie vergaat weet ik niet, maar ik vind november eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren een vervelende maand. De dagen worden dan ineens in rap tempo korter en als het weer wat tegenzit, lijkt het soms dagenlang nauwelijks licht te worden. Ik heb het vorig jaar maar gewoon over me heen laten komen zonder me ertegen te verzetten. Na een actieve oktobermaand kon het geen kwaad om in en rond huis mijn evenwicht weer te hervinden. Dit op een terrasstoel neergedwarrelde herfstblad was één van de eerste foto’s die ik in november in de tuin heb gemaakt …

Eén van de weinige keren dat ik in november op pad ben geweest, werd ik daartoe opnieuw verleid door mijn fotomaatje. En achteraf was ik haar ook ditmaal weer dankbaar. Het was typisch zo’n novemberdag met af en toe even een fotogenieke buienlucht, die helaas steevast elke keer al snel weer werd weggevaagd door een volgende bui die vanuit een gezapige grijze wolkenmassa neerdaalde. Maar we troffen toch weer een paar aardige momenten, o.a. met een door Jetske opgemerkte bijzon en weerspiegelingen in de regen …

Eigenlijk stond die dag op hoofdlijnen wel symbool voor het weerbeeld gedurende de rest van de maand. De hoeveelheid neerslag die er viel varieerde nogal, de meeste regen viel langs de kust van Noord- en Zuid-Holland. Daar viel volgens het KNMI lokaal ca. 140 mm. De minste neerslag viel in de oostelijke helft van het land. In onze tuin viel ca. 92 mm, en dat is ongeveer 10 mm meer dan het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 …

De hoogste temperatuur kwam op 2 november op de thermometer: 12,8 ºC. Drie keer kwam het tot lichte nachtvorst, maar kouder dan -0,9 ºC op 20 november werd het niet in onze tuin. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 5,8 ºC. Dat is precies gelijk aan het langjarig gemiddelde voor november over de periode 1971-2000. Daarmee was november, afgezet tegen de ontwikkelingen m.b.t. de klimaatverandering, eigenlijk een tamelijk frisse maand …

31 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 11

 1. WoW wat een productie, ben hier een paar dagen niet geweest en hoppa weer vier nieuw blog posts
  Ik heb geen probleem met november om dat dan de kleuren van de herfst het mooist zijn ( tenminste de laatste jaren)
  het korter worden van dagen is wel een puntje 🙂 gelukkig zitten we inmiddels weer in de stijgende lijn

  Geliked door 1 persoon

 2. November heb ik weinig erg in meestal, omdat bij ons dan traditioneel alle verjaardagen starten en nu ook weer de Sint terug is in de familie, is het te druk om je bezig te houden met het weer eerlijk gezegd. Liefste is dan ook jarig, vlak daarna, maar wel 1 maand verder denderen we door van verjaardag naar verjaardag, bij ons is de kerst absolute bij zaak en we hebben zelfs een familie lid die op eerste kerstdag jarig is, en ja, ooit, maar nu niet meer helaas, zelfs op 31 dec. en op 3 jan. gaan we vrolijk door, en dan heb ik het echt over naaste familie leden… pas in feb. valt het ineens op eventueel.

  Nou ja, nu ook al, omdat het grijze weer nu wel erg lang duurt ook…

  Kortom, november, jouw laatste foto, prachtig, al die kleuren nog zo in het zonnetje…

  X

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.