Hoe en wat 2019 – 12

In de eerste week van december was het rustig hogedrukweer, daarna volgde een lange periode met vaak onstuimig weer, waarin het meer op herfst leek dan op winter. Tot de kerstdagen bleef het zacht. De laatste dagen verliepen weer wat zonniger en kouder, het kwam zelfs nog enkele keren tot lichte vorst in de nacht. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in december in ons tuintje uit op 5,4 ºC. Met 2 graden boven het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 was het een zachte decembermaand.

Mijn weblog stond in december goeddeels in het teken van het Waterloopbos in de Noordoostpolder, met daarin een hoofdrol voor ‘Deltawerk 1.1’, de oude Deltagoot. Maar ook in december hield ik oog voor wat er in de tuin zoal te zien was. Een primeurtje was in dat opzicht de verschijning van een winterkoninkje

Sinds Sinterklaas kijken wij uit op een bos. Dat zit zo …
Afgelopen jaar hebben we serieus belangstelling getoond voor een huis, dat aan de rand van een dorp en tegen een bosrand aan staat. Qua stand echt een plaatje. Nadat we een bezichtiging en een gesprek met de makelaar hadden gehad, moesten we helaas tot de conclusie komen dat er teveel aan verbouwd zou moeten worden om er naar tevredenheid te kunnen wonen. Dat werd ‘m dus niet.

Omdat Sinterklaas dat wel een erg sneu verhaal vond, schonk hij Aafje ter compensatie een klein kunstwerkje. Een door Klaproos met de hand beschilderde steen. Op deze manier kijken we toch uit op een bos. Is het niet een pronkstukje …

Met gemiddeld over het land 63 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 80 mm was december aan de droge kant. In onze tuin was het beeld niet anders, hier viel 58 mm tegen normaal over de periode 1971-2000 ca. 74 mm.

Tussen kerst en oud & nieuw was het droog en liet de zon zich regelmatig zien. Vooral de zonsopkomst en -ondergang was op die dagen veelal erg mooi en kleurrijk. Ik kreeg op 28 december de kans om een mooie zonsondergang te fotograferen vanuit de tuin van vriendin en fotomaatje Jetske. Vanuit onze eigen tuin heb ik op de namiddag van 30 december, tussen de bamboe door, voor het laatst in 2019 nog even een laatste blik op de maan kunnen werpen …

31 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 12

 1. Ja, die laatste weken was ik natuurlijk ook in Friesland, en het nieuwe jaar in zo gerold. Ik heb ze wel gezien die luchten, maar de tuin is te diep in de woonwijk dat ik telkens randjes zag, wist hoe het eruit moest zien verderop, maar de tijd, en de fietst niet heel… kortom, ik heb er maar van genoten zonder het op foto te zetten.

  De maan, kan ik vanuit die tuin niet zien helaas, hoe anders is dat vanaf mijn stekje in Flevoland, waar ik het aan beide kanten eventueel kan zien, net waar ze staat.

  Prachtige steen van Dien, bij ons op werk worden ze ook gemaakt overigens, door onze cliënten. Als je die aanschaft, dan komt dat weer te n goede van materialen voor onze cliënten die dan door kunnen met creatief bezig zijn. 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi uitzicht op het bos, wees er zuinig op.
  Het decemberse winterweer stelde niet veel voor maar het kan makkelijk veranderen.
  Mooie maan in ek, deze en de laatste fase doen me onwillekeurig aan Sinterklaas denken.

  Geliked door 1 persoon

  • Het kan zeker nog makkelijk veranderen. Twee jaar geleden hadden we tot half februari geen winter van betekenis gehad. In de laatste week van februari begon een aantal nachten stevig te vriezen, waarna er begin maart geschaatst kon worden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. wahahah Jan… ik zat te lezen en dacht huh.. heb ik blogs gemist dan 🙂
  beetje ondeugendheid mag een mens wel hebben hé 🙂
  leuk,
  dat winterkoninkje och die heb je geweldig gevangen, wat een schattig mooi diertje is het toch,

  Geliked door 1 persoon

 4. En je bos is dan nog besneeuwd ook! Iets dat wij hier moeten missen….

  En ja, hier worden heel stilletjes plannen gemaakt om in de zomer toch eens richting Waterloopbos en/of de Ecokathedraal te gaan, manliefs interesse is gegroeid (we zijn altijd al grote fans van fietsen in Nederland, zowat overal) met dank aan je logjes die ik hem soms laat lezen.
  Je weet dus maar nooit….

  Geliked door 1 persoon

 5. En nu heb je het jaar 2019 écht afgesloten, Jan.
  En nét niet bij een bos gaan wonen: dan maar een substituutbos, fijngeschilderd op een mooie steen.
  Wie weet wat het jaar 2020 jullie te bieden heeft op het gebied van een nieuwe woning: spannend, zo’n zoektocht.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.