Nawoord op een virtuele vakantie

– Virtueel naar Frankrijk 59 –

Het was me een genoegen om in deze herfstige coronatijd uitgebreid terug te blikken op onze korte vakantie aan de Noord Franse kust in mei/juni 2005. Met dank aan een fijn digitaal fotoarchief, een nog goed werkend langetermijngeheugen en een ruime fantasie werd het echt een lekkere, 59 dagen durende virtuele vakantie.

De laatste foto die ik van deze vakantie laat zien, is de onderstaande foto. Ik heb hem op 3 juni om 13:49 uur gemaakt, omdat de oceaan op dat moment in noordwestelijke zon, zee en rust uitstraalde, welhaast het ideale vakantiebeeld. Precies twaalf minuten later kwam vanuit het zuidwesten die machtig mooie rolwolk op me af en sloeg het weer ineens weer om. Zo snel kan het gaan daar. Hoe mooi wil je het als fotograaf hebben …!?

Bij het herbeleven van deze vakantie, kwam ik op zoek naar wat extra informatie over de omgeving o.a. uit bij een in Ault wonende fotograaf. Hoewel ik me normaal gesproken verre houd van Facebook, heb ik nu eens een uitzondering gemaakt. Sylvain Coutant struint de omgeving van Ault volgens mij dag & nacht in weer & wind af op zoek naar mooie foto’s van landschap en natuur (vooral ook veel mooie vogelfoto’s). Ik ben zo vrij geweest om een paar van zijn foto’s hier te gebruiken om te laten zien wat wij net gemist hebben. Deze foto’s maken ook meteen duidelijk waarom het haunted house, dat op het randje van de krijtrots op de achtergrond van de laatste drie foto’s stond, intussen is gesloopt. Kijk maar eens hoe de golven daar op de krijtrotsen beuken …

Daarmee ben ik aan het eind van deze serie gekomen. Jullie waren een fijn publiek. Bedankt voor alle reacties en likes!

48 gedachten over “Nawoord op een virtuele vakantie

 1. Brrrr wat een ruig weer bij Sylvain C., ik krijg het er koud van.
  Maar het was een mooie serie van de virtuele vakantie, Jan.
  Nu weer terug in het kille, grijze Friesland 😉
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Judith. De virtuele vakantie is net voor het ingaan van de harde lockdown voorbij. Wat dat betreft had ik er misschien beter een maand later mee kunnen beginnen. Het is niet anders. Maar ik ga natuurlijk wel gewoon door met bloggen, dus je mag gerust blijven volgen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • It really was a wonderful vacation. In the Netherlands we are always fighting against the water. It was great to see in France they have their own battle against the see near that cliffs. The photos of Coutant are awesome.

   Like

 2. Het was heel fijn om met jou (en je mede gezelschap), deze virtuele reis te mogen maken 🙂
  Voor mijn part, is dit virtuele reis-idee zeker voor herhaling vatbaar.
  De foto’s die Sylvain Coutant heeft gemaakt van het stormweer en de ongelooflijk grote golven die tegen de kust beuken…
  WOOOW zeg ik dan ! Zo’n natuurkracht heb ik nog nooit ‘live’ meegemaakt. Ongelooflijk allemaal !
  Dikke merci voor dit alles te delen !

  Geliked door 1 persoon

 3. Fijn om deze reis samen met jou te (her)beleven.
  Je hebt een ongelooflijk geheugen, zelf merk ik vaak dat ik me niets meer herinner bij het zien van oude vakantiefoto’s, alsof ik er niet bij was, terwijl ik op de foto sta😦, geen leuk gevoel.
  De zee met al zijn geweld is spectaculair op foto, maar wellicht tocht wat angstaanjagend om erbij te zijn.
  Dank je wel, Jan, voor het fijne vakantiegevoel, alsof ik erbij was.

  Geliked door 1 persoon

  • Fijn om te horen dat we toch nog een beetje samen op vakantie zijn geweest.
   Vanaf ongeveer halverwege de jaren 70 kan ik bij de meeste foto’s het achtergrondverhaal wel schetsen. Met mijn langetermijngeheugen is nog niks mis. Bij het kortetermijngeheugen ligt het wat ingewikkelder, maar daar heb ik dan gelukkig een agenda voor. En mijn fotoarchief is natuurlijk ook een heel fijn extern geheugen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Welkom thuis Jan! 🙂 Ik heb genoten van je foto’s en je verhalen over deze plaats waar ik nog nooit van gehoord had (maar intussen wel al opgezocht op google (maps)). Zo leer je nog eens wat. Het zijn bijzondere gemeenschappen zo aan zo’n kust. Aan de overkant in Engeland is het net zo waarschijnlijk. Je denkt dat je hoog en droog op steen woont, en die steen brokkelt (soms) voor je ogen af. Ik moest ook denken aan onze Waddeneilanden. Die ‘slijten’ ook door strand- en duinafslag. Alleen wij kunnen onze kust repareren. Dat kunnen ze daar niet. Mooie serie!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Peter, het zal bij Dover inderdaad weinig anders zijn dan hier aan de Franse kust. Ik vond het indertijd een prachtige ervaring om er een week rond te kijken. Maar het was zeker niet minder mooi om een en ander nu nog eens wat nader te bekijken en te onderzoeken.
   En nu ben ik nog net op tijd terug voor de lockdown ook. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Het was een plezier om deze reeks te volgen. Bij deze sluit je ook af met een prachtige apotheose. Wat een foto’s! Zo zie je meteen hoe de natuur aan zee daar kan verschillen. Van schilderachtige rustig tot beukend geweld. Dank je Jan om deze schitterende reeks met ons te delen. Het voelde toch een beetje als vakantie en het was een heel aangename afleiding.

  Geliked door 1 persoon

 6. wow Jan wat een natuurgeweld hé,
  wel mooi om mee te maken maar idd.. niet veilig om te wonen,

  ik heb genoten Jan…. en zó goedkoop… ben ik nog nooit op vakantie geweest:-)

  de foto’s van sylvain zijn ook super powerful.
  mooie hobby

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh wauw, ik vond het heerlijk om mee terug te gaan naar een gebied wat ik niet ken en jouw visie van toen wat mogelijk was. Want ja, wat je hier laat zien, dan moet je kunnen anticiperen natuurlijk en moet je in de buurt wonen! Prachtig mooi, maar het lijkt mij ook best eng als je er woont :O

  Dank je wel, voor het meenemen in jouw vakantie van toen!

  X

  Geliked door 1 persoon

   • Neem daar is die kust op de lange termijn zeker niet tegen bestand. Sterker nog: dat is nu al zo. Zonder die versterking van beton en natuursteen zou er al een flink stuk meer zijn weggeslagen, denk ik. De strijd tegen het water zal wel altijd gevoerd moeten worden.
    Hoe het daar verder zit met de bodemgesteldheid, weet ik niet, Bertie. Dat is een vraag voor een geoloog. 🙂

    Like

 8. Een zeer mooi einde van deze best wel boeiende reeks. Wil hier ook mijn bewondering uiten voor Sylvain C. wiens foto’s best spectaculair zijn, maar ja, al je er woont, geeft dat natuurlijk veel meer mogelijkheden om zulke momenten vast te leggen. Zijn FB toont inderdaad schitterende werken. Bedankt voor het delen Jan en uiteraard ook voor jouw reeks over Ault.

  Geliked door 1 persoon

 9. Het was voor mij een interessant verslag van jouw vakantie daar in 2005. Dat er ondertussen één en ander zal veranderd of verdwenen zijn is te begrijpen. Daar zijn inderdaad mooie foto’s te maken.
  Fijne dag nog.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.