Jetske bij ‘De Jonge Trijntje’

Terwijl ik me bezighield met de spiegelende gevel van het oude arbeidsbureau, had mijn fotomaatje haar aandacht gericht op een skûtsje dat in de Drachtstervaart voor de wal lag. En niet zo maar een skûtsje, ‘De Jonge Trijntje’ is één van de boegbeelden van ‘het Drachten-van-de-skûtsjes’. Jetske leek het met bijzondere aandacht te bekijken …

‘De Jonge Trijntje’ is in 1909 in opdracht van Jan Martens Jagersma gebouwd op de skûtsjewerf van Jan Oebeles van der Werff aan het Buitenstvallaat in Drachten. Beurtschipper Jan Martens Jagersma vernoemde het skûtsje naar zijn enige dochter Trijntje. De schipper onderhield tot 1920 een geregelde beurtdienst tussen Drachten en Groningen en omstreken. In 1920 nam zijn zoon het over met een motorschip. Het skûtsje werd verkocht en maakte vervolgens onder verschillende namen omzwervingen door Nederland en België …

Haiko van der Werff, de achterkleinzoon van Jan Oebeles, zette vanaf 1 januari 2001 het bedrijf van zijn overgrootvader aan het Buitenstvallaat voort onder de naam ‘Scheepsbouw O.H. van der Werff’. Haiko zag een droom uitkomen, toen ‘De Jonge Trijntje’ in 2010 werd teruggevonden in Zwolle en hij de kans kreeg om het te restaureren. Het beurtvaart skûtsje werd aangekocht door Stichting De Jonge Trijntje met de bedoeling om het schip als cultureel erfgoed in de oorspronkelijke staat terug te laten brengen, En zo was de cirkel rond, het skûtsje werd volledig gestript en in de originele staat teruggebracht op de werf waar het 100 jaar eerder was gebouwd …

’s Zomers ligt het skûtsje aan het Buitensvallaat voor de scheepswerf van Haiko van der Werff. Er wordt dan met ploegjes gezeild, kinderen worden er onderwezen over de zeilvaart vroeger en er wordt onderhoud gepleegd. In de winter ligt het skûtsje in de Drachtstervaart of in de passantenhaven in het centrum van Drachten …

51 gedachten over “Jetske bij ‘De Jonge Trijntje’

  • Dankjewel, Zem. Mooi hoe zo’n wandeling je dan ineens terugbrengt naar oud-Drachten.
   Ik heb weer gevels ontdekt, waarvan ik het bestaan niet wist. Dat komt enerzijds voort uit het feit dat ik de laatste jaren maar zelden meer in het centrum kom. Anderzijds speelt daarin ook het recente verleden van Drachten mee. In de jaren 70 werd het centrum voetgangersgebied. Op zich prima natuurlijk, ware het niet dat dat voetgangersgebied grotendeels werd overdekt. Daardoor werden veel van de betrekkelijk weinige mooie gevels die Drachten heeft aan het zicht onttrokken. Dat is met de recente herinrichting van het centrum goedgemaakt.

   Like

 1. Bedankt om het ons het verhaal van ‘De Jonge Trijntje’ uiteen te zetten. Het ziet er echt een prachtige boot uit en gelukkig dat men heeft weten terug te vinden. Trouwens dat gebeurde in 2010 (jij schreef 1910), misschien wil je dit foutje rechtzetten in je tekst 🙂
  Hopelijk mag deze boot nog lang door de golven klieven…

  Geliked door 1 persoon

  • Dank voor je reactie, en dan vooral voor het benoemen van mijn fout. Dat was inderdaad een lelijke uitglijder, maar ik heb hem intussen hersteld. Blijkbaar heeft de hele goegemeente daar gewoon overheen gelezen. 🙂

   Like

 2. Dank Jan voor het leerzame verhaal en de mooie foto’s. Zoals je weet is het een van mijn uitdagingen om ook bij kleine buurtschappen een meer dan marginaal informatief stukje bijeen te vergaren, en dat is hiermee goed gelukt; ik heb mijn pagina van Buitenstvallaat hierdoor zojuist geupgrade van 1200 naar 1850 woorden, net zoveel als een doorsnee dorpsbeschrijving. Zie https://www.plaatsengids.nl/buitenstvallaat.

  Hier zijn taalkundig en bordmatig trouwens twee rarigheidjes aan de hand, wat ‘normale’ mensen die zo’n ‘tik’ niet hebben, kennelijk niet opvalt, omdat het zich al jaren voordoet. 1) Als je vanuit de weg De Werf de buurtschap en straat Buitenstvallaat binnenkomt, staat er geen straatnaambordje. Daarentegen staat er aan het doodlopende eind, bij de werf, wél een – m.i. zinloos – straatnaambordje. Plaats die dan bij de ingang, is míjn logica… 2) Qua straatnaamgeving (en ook plaatsnaamgeving, hanteer ik dan maar consequent, bij afwezigheid van plaatsnaamborden) wordt er op twee benen gehinkt: half NL / half FR…

  Geliked door 1 persoon

  • Je bent me net te snel af, Frank. Naar aanleiding van het verhaal over ‘De Jonge Trijntje’ was ik al van plan om vandaag een logje over Buitenstvallaat te publiceren. Daarvoor heb ik wat foto’s uit het archief gezocht die ik er in 2008 heb gemaakt. Binnenkort wil ik er op een mooie dag nog eens een kijkje nemen om te zien hoe de vlag er nu bij hangt in die omgeving. Dan zal ik ook nog eens op de bordjes letten.
   Voor jou is het mogelijk interessant, dat er o.a. een foto van het sluiswachtershuis bij zit. Je ziet het wel verschijnen in de loop van de dag.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb met name met bewondering naar de details gekeken. Het schip is werkelijk prachtig gerestaureerd.
  De “Jonge Trijntje’ is nog wel een stukje ouder dan Trijntje op de oever. 😉
  Als het allemaal wat meezit moeten we toch nog eens samen weer naar Skûtsjesilen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat is wat een noem een boot mét een ziel !
  Van een skûtsje heb ik nog nooit gehoord, maar Wikipedia leert me :
  Een skûtsje (uitspraak: skuutsje, Fries voor ‘schuitje’)
  is een houten of stalen Friese tjalk gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland.
  Het verwondert me niet dat alle echte Friezen harten sneller gaan kloppen
  bij het zien van zoveel pure schoonheid 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is zeker mooie zeilschip om te zien. Vaak deze schip staat werf om te zien vooral in de zomer. Schip gaat vaak andere plaatst nemen. Mooie naam heeft deze schip. Mooie foto’s heb je gemaakt aan de wal. Ik heb vraagje volgens mij heb jij verkeerde url ingetikt bij ons. Klopt dit? Komt volgende keer goed. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.