Determinatieperikelen

Op één van de vele warme dagen in juni zag ik vanaf mijn plekje in de schaduw dat er een libel neerstreek op één van de vogelkastjes in de tuin. De eerste foto was snel gemaakt, maar daarna besloot hij eerst eens een rondje door de tuin te vliegen …

Het duurde niet lang voordat hij terug was. Geheel tegen de gewoonte van de meeste libellen in ging hij echter niet weer op hetzelfde plekje zitten. Hij ging ongeveer een meter lager aan de lange steel van een van de Alliums hangen. Ik was er wel blij mee, want op dit plekje kreeg ik de kans om hem van alle kanten in beeld te brengen …

Met zo’n gewillig meewerkend model is het fijn werken. Ik kreeg zelfs de kans om even in te zoomen op die prachtige facetogen. Dat lukte niet helemaal naar mijn zin, de onderstaande foto is dan ook een uitsnede …

En dan komt uiteindelijk het moment waarop je moet bepalen om wat voor libel het gaat. Determineren, ik zal t wel nooit leren …, want ‘the devil is in the details …’ oftewel de bepalende verschillen tussen de diverse soorten zijn vaak maar klein. Kijkend naar de bruin-zwarte poten en de vorm van zijn (hang)snor denk ik, dat dit een steenrode heidelibel is, maar ik laat me graag corrigeren …

48 gedachten over “Determinatieperikelen

 1. In determineren van insecten ben ik zeker niet thuis, dat laat ik met plezier over aan de entomologen 🙂
  Die corrigeren meestal wel onze fouten 🙂
  Waar ik met plezier naar kijk, is het detail op de ogen van deze libel !
  De facetogen zijn niet 100% scherp gefotografeerd, maar je eindresultaat geeft ons een wondermooi beeld hoe zo’n fascinerend insect eruit ziet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Jan, ik moest meteen denken aan de roodkleurige libel die ik eens in het Bargerveen fotografeerde. De foto stuurde ik op naar waarneming.nl. Libelledeskundigen plegen daar snel te reageren is mijn ervaring. In mijn blogverhaal “op pad in april” schreef er nog het volgende over:
  “In het land der libellen ben ik een blinde. Vorig najaar fotografeerde ik een rode libel met mijn I-phone in het Bargerveen en stuurde de foto op naar waarneming.nl. Aan de hand van de afbeelding suggereerde de site dat het een steenrode heidelibel betrof. Kort daarna kreeg ik een mail met de melding dat op basis van deze foto verwarring met een sterk gelijkende soort niet uit te sluiten was en de waarneming zonder aanvullende informatie niet kon worden goedgekeurd. Om niet in een soort tjiftaf-fitis discussie te belanden heb ik het er maar bij gelaten.”

  Geliked door 1 persoon

  • Dat laatste was wellicht ook het beste, Cor. Ik probeer het vrijwel elk jaar moedig opnieuw, maar het gaat maar zelden goed. Je moet maar net de bepalende details van een soort goed in beeld hebben op de foto. En dan nog …
   Ik laat het de rest van dit jaar maar weer gewoon bij de schoonheid van de libellen en juffers. 🙂

   Like

 3. Een vrouwtje vroege glazenmaker, schreef de expert. Toch mooi dat de expert meeleest en een reactie geeft. 😉
  Ik vind het een mooie waarneming voor in jullie tuin en zeker een hele mooie serie.
  Ik moet ook ieder libelleseizoen bij bepaalde libellen weer opnieuw beginnen en kunnen we elkaar dus de hand schudden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie foto’s Jan. Dat al die diertjes een eigen naam hebben vind ik altijd zo bijzonder. Zoals deze: Steenrode Heidelibel. Prachtig. Ik neem onmiddellijk aan dat daar consensus over bestaat en dat libellisten, of hoe noem je de experts, meteen het verschil zien met de Roestrode Heidelibel en de Roestbruine Bosvenlibel. Ik maak een grapje natuurlijk. Iederéén ziet dat verschil meteen. Nee, zonder dollen, die namen zijn zo heerlijk precies en tegelijk zo huiselijk willekeurig. Ik zíe de ontdekker van je libel denken: Hoe zal ik hem eens noemen. De kleur doet denken aan de baksteen van het huis van mijn ouders. Precies die kleur. Weet je wat…. 🙂

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.