Bij Zwarte Haan

Vanaf Firdgum zetten we koers naar Zwarte Haan (Google Maps), een buurtschap aan de voet van de Waddendijk in de gemeente Waadhoeke. Volgens verschillende bronnen is de naam Zwarte Haan ontstaan uit de oorspronkelijke Friese benaming ‘Swarte hoarne’ of ‘harne’. Dit betekent ‘Zwarte hoek’. De benaming ‘Zwarte’ komt voort uit het donkere slib dat hier ooit aangetroffen werd. Later is ‘hoarne’ verbasterd tot ‘hoanne’ wat Fries is voor ‘haan’. Een nabijgelegen boerderij heet nog steeds de ‘Swarte harne’ …

De toegang naar de dijk is zorgvuldig afgerasterd met hekken en een paar kooien met stenen om te voorkomen dat de schapen die de dijk begrazen buiten hun rayon aan het werk gaan …

Eenmaal aan de andere kant van het hek staan we tegenover ‘de Slikwerker’, een bronzen beeld van een landwerker ter ere en nagedachtenis aan de mannen die Het Bildt hebben ingepolderd. Met niet meer dan schop en kruiwagen werden de Oude- en Nieuwebildtdijk rond resp. 1505 en 1600 aangelegd en werden de polders drooggelegd …

De teksten op het monument en op een bordje bij de ingang zijn niet opgesteld in het Fries of het Nederlands, maar in het Bildts. De streek waar we hier zijn, heet ‘Het Bildt’, deze naam verwijst naar het ontstaan van het land hier als aangeslibd op ‘opgebild’ land. Het waren vooral dijkwerkers uit Zuid-Holland die vanaf 1505 dijken bouwden rond Het Bildt. De nakomelingen van deze Zuid-Hollanders vermengden hun taal met het Fries. Daarom is het Bildts dat hier gesproken wordt in feite een Hollands dialect …

Het eerste dat we op de kruin van de dijk te zien krijgen, is een informatiepaneel. Daarachter strekt zich de schier oneindige wereld van het Wad uit …

Een stukje verderop in westelijke richting staan twee monumentale banken. Jullie kennen mij intussen, een bankje of in dit geval een mooie monumentale bank, heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht op me. En dus wandelde ik al fotograferend die kant op. Beide banken waren volledig vrij, en dus nestelde ik me lekker op de linkse van de twee banken met zicht op het Wad …

Morgen kijken we hier verder rond.

30 gedachten over “Bij Zwarte Haan

 1. Ik ken deze plek, het is echt genieten daar van de weidsheid op het wad. Af en toe een zeilschip in de verte en de vage contouren van Terschelling en Ameland, prachtig. Mooi zoals je dit in beeld heb gebracht, herkenbaar ook. Je openingsfoto is een voltreffer, leuk beeld van de gestalde fiets naast het reclamebord.

  Geliked door 1 persoon

 2. Met spade en kruiwagen hebben ze de polder drooggelegd… Wat een titanen arbeid moet dat zijn geweest !
  Met recht en rede hebben ze die mensen vereerd met een bronzen beeld.
  Jullie ongelooflijk vlakke land is heel ongewoon voor mij, omdat ik in een heuvelachtige streek woon. Van die eindeloze vlakten mag ik graag genieten.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, wat er hier en op diverse andere plaatsen met de hand aan werk is verzet in de strijd tegen het water, daar kunnen wij ons niks meer bij voorstellen tegenwoordig met de enorme machines die het werk nu doen.
   Tja, wat jij met ons vlakke land hebt, dat heb ik dan weer met heuvel- en berglandschappen. Maar na een week of drie verlangde ik in de vakanties vaak toch wel weer naar de weidsheid van de Friese vlakten. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.