De laatste dijkcoupure

We zijn aangekomen bij de laatste dijkcoupure die ik in het kader van deze serie laat zien. De boerderij die erachter schuil gaat, ziet er in tegenstelling tot de vorige boerderij zeer goed onderhouden uit …

De gemetselde dijkwand aan de linkerkant genummerd 22, ziet er ook nog goed uit. Met nummer 24 aan de rechterzijde is het duidelijk minder gesteld, daar mist een flinke brok uit de muur. Achter die geteisterde dijkwand zie je trouwens ook het schotbalkenhuisje staan, met onder het roestkleurige dak de zware balken, die in de gleuven van de dijkwand geschoven kunnen worden …

Van achter de dijkcoupure naar buiten kijkend, is nog beter te zien dat er een flinke hap uit het metselmerk mist. Ik mag toch hopen dat er vanaf nu wat zuiniger mee omgegaan wordt, want dit rijtje dijkcoupures aan de Alddyk tussen Paesens en Anjum is een mooi stuk cultureel erfgoed dat het verdient om bewaard te blijven …

26 gedachten over “De laatste dijkcoupure

 1. Ik stel me voor dat die houten balken groot en ook enorm zwaar zijn, hoe hebben ze die balken in die gleuven gekregen vroeger ?
  Nu zijn er machines en dergelijke, maar pakweg 100 jaar geleden hadden ze die machine luxe nog niet. Ergens is het spijtig dat we die balken niet kunnen zien. Je reportages over de dijk-coupures vind ik heel interessant. Het werpt een licht op iets wat ik tot nu toe voor onmogelijk hield. Nederlanders zijn meesters in het ‘temmen’ van de zee, zoveel is zeker !

  Geliked door 1 persoon

  • Met een paar man zullen die balken best te tillen geweest zijn, denk ik. Ze zijn niet langer dan pakweg 4.50 – 5.00 en ze waren niet van gewapend beton, maar van hout, hè. 😉
   Met driegende storm waren best wat mensen uit de omgeving bereid om de schouders eronder te zetten, neem ik aan, iedereen achter de dijk was er tenslotte van afhankelijk om droge voeten te houden.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat ik me nou afvraag, Jan, zijn die boerderijen vlak achter (of voor) de coupures in een soort serie gebouwd bij de coupures nadat de nieuwe dijk klaar was en de oude dus doorbroken kon worden? De drie boerderijen die je hebt laten zien lijken erg op elkaar. Op de foto’s tenminste.Of zijn de coupures gemaakt daar waar al een boerderij stond?

  Geliked door 1 persoon

  • Goeie vraag! Het zou best eens kunnen dat die boerderijen min of meer in serie gebouwd zijn. Ze zijn in ieder geval gebouwd nadat er een zwaardere dijk verderop lag, anders zou er met het oog op de veiligheid geen toestemming gegeven zijn om de oude dijk te doorbreken. De boerderijen zullen nadien gebouwd zijn, lijkt me, want er loopt geen andere weg of pad naar de boerderijen.

   Medeblogger en kenner der lokale historie Groninganus (vroeger bekend als Gelkinghe) heeft in augustus 2016 een mooi blogje geschreven over de geschiedenis van soortgelijke dijkcoupures in het Groningerland: https://groninganus.wordpress.com/2016/08/09/de-dijkcoupures-van-de-oostwolderpolder/

   Geliked door 1 persoon

   • Als er geen andere wegen naar die boerderijen zijn, dan moeten ze na de nieuw indijking gebouwd zijn, inderdaad. Ik heb Harry’s interessante stuk gelezen, en wat me altijd bij die dingen weer treft is dat wat nu zo vanzelfsprekend lijkt indertijd een heel gedoe is geweest, ook en misschien vooral vanwege de kosten. Wel creatief van die drost! Een gat mag, maar je moet hem wel kunnen afsluiten. En dan ook nog eens met aanwijzingen van hoe precies. Daar is over nagedacht. Net als over die boerderijen. Boerenbedrijven, zodat het nieuw gewonnen land ook bebouwd kan worden, maar voor alle zekerheid dan achter de slapersdijk, want je weet maar nooit. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  • We gaan ervan uit dat deze dijk en daarmee de coupures niet meer nodig zullen zijn om het water buiten te houden. Anderhalve kilometer verderop ligt tegenwoordig een veel sterkere, 10 meter hoge dijk langs de Waddenzee.

   Like

Reacties zijn gesloten.