Oogsttijd langs de Dijk

We naderden het einde van deze rondrit door het noorden van Fryslân. Nadat we de laatste dijkcoupure aan de Alddyk hadden bekeken, reden we terug richting Paesens. Onderweg hebben we nog even een korte tussenstop gemaakt om nog wat foto’s te maken van de aardappeloogst in de polder achter de Waddendijk …

In mijn eigen omgeving wordt weinig meer geoogst dan maïs. In 2010 heb ik een keer wat foto’s gemaakt bij een akker tussen Langezwaag en Luxwoude waar ook aardappelen geoogst werden. Hier op die indrukwekkende lege vlakte aan de Waddenzee levert het toch weer een heel ander beeld op …

Iets verderop leek nog een combine met de graanoogst bezig te zijn. Maar het ging het me op de onderstaande foto niet om die combine, maar om de vogels die de aardappelrooiers vergezellen. Waar op het land wordt gewerkt, daar zijn ook vrijwel altijd vogels te vinden …

Vooral meeuwen vallen daarbij altijd op, maar het zijn niet altijd de enige vogels die ervan profiteren. Een handjevol kraaien en vooral ook een groot aantal kieviten hielden de meeuwen gezelschap. De aardappelrooiers en de meeuwen leken een nauwe samenwerking met elkaar te zijn aangegaan, waarbij ze zich in een mooie ritmiek over de akker bewegen …

Wanneer de boer na verloop van tijd klaar is met zijn werkzaamheden, keert de rust langzaam weer op het akkerland achter de dijk. De vogels zoeken hun heil elders …

Wat overblijft is een kale akker achter de Waddenzeedijk …

34 gedachten over “Oogsttijd langs de Dijk

 1. Hoe landbouw een stukje kunst kan worden !
  De 5de foto (die met die vogels en de strakke lijnen) én de laatste foto in dit logje vind ik heel bijzonder.
  De vogels weten als de boer komt zaaien of rooien, dat er massa’s pieren en wormen naar boven gebracht worden… Wat zijn ze slim hé ?
  Je laatste foto, die mag voor mij kamerbreed uitgeprint worden !

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Dirk. Werk is mooi om naar te kijken, zeker op het platteland. 😉
   De strakke lijnen die je er vaak bij kunt zien vormen zo’n mooie tegenstelling tot de natuur, waar je vrijwel geen strakke rechte lijnen ziet. Wat ik zelf wel mooi vind aan de laatste foto, is dat je zelfs in dit vlakke land een wat hoger ruggetje kunt zien, dat van links naar rechts door het beeld loopt.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat er ook wordt geoogst, vogels volgen.
  We stapten vaak van de fiets bij maaiwerk. Landbouwtoerisme, we waren niet de enige.
  Indrukwekkend hoe snel het gaat met de hulpmiddelen van nu. Een keer zagen we een heel gezin op de wagen zitten, aardappelen sorteren, razendsnel. Dat zie je nu niet meer, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die kale akker is fotogeniek en straalt pure rust uit. Herfstrust.
  Ik hoorde gisteren nog op het journaal hoeveel ongelukken gebeuren met die enorme maaidorsers op weg naar het veld. Niet te onderschatten!

  Geliked door 1 persoon

  • Het probleem met die grote landbouwmachines en tractoren is dat ze bestuurd worden door jonge gasten. Daar komt nog bij dat het werk zeker in oogsttijd altijd onder druk staat en dat er productie gedraaid moet worden. Dat zijn factoren die de veiligheid vaak niet ten goede komen.

   Like

Reacties zijn gesloten.