Paesens, uitzicht vanaf de dijk

Vandaag het laatste logje van deze 24-delige serie over de rit die ik begin september samen met mijn fotomaatje langs het Wad heb gemaakt. We begonnen die dag bij Firdgum en we eindigden in de omgeving van Paesens-Moddergat. Ik had jullie nog wat foto’s beloofd, die ik had gemaakt terwijl we over de brug van de opera terugliepen naar het dorp. Die was ik na de koffie met gebak op het terras helemaal vergeten, bij deze alsnog …

Over de brug lopend, zag ik dat er in de verte iemand stond te vliegeren. Nou ja, er werd een poging gedaan om een vlieger op te laten. Maar als je hem hier op de dijk niet omhoog krijgt, vergeet het dan maar …

Nee, veel wind was er niet, het was prima weer voor een wandeling over de dijk langs het monument van de Vissersramp van 1883. In de nacht van 5 op 6 maart van dat jaar voltrok zich tijdens een zware storm een vreselijk ramp voor de vissersgemeenschap Paesen-Moddergat. De complete vloot van 22 aken en blazers was uitgevaren. 17 van de schepen zijn vergaan, 83 bemanningsleden bleven achter op zee …

Een stukje verderop staat het beeld ‘de Fiskersfrou’ van beeldhouwer Hans Jouta. ‘De Fiskersfrou’ is een eerbetoon aan de vrouwen van Paesens-Moddergat, die na de ramp van 1883 voor een zware taak stonden: de zorg voor de kinderen en rond zien te komen van een karig inkomen. In februari 2013 heb ik eens een fotoserie van ‘de Fiskersfrou’ in de sneeuw gemaakt …

Het zal zeker niet mijn laatste bezoek aan Paesens-Moddergat geweest zijn, want dat is en blijft een fijne plek om zo nu en dan eens even naar toe te gaan. En eerlijk is eerlijk, ik vind de Peazemerlânnen leeg en ongerept (zoals op de onderstaande foto uit augustus 2012) een stuk mooier dan met het openluchttheater dat er in september stond …

Tot slot: zouden jullie het erg vinden als ik nog ‘ns een serie van een tripje langs het Wad voorbij laat komen?

40 gedachten over “Paesens, uitzicht vanaf de dijk

 1. Laat het extra tripje langs het wad maar komen Jan.
  Maar… je gevleugelde uitspraak : “Maar als je hem hier op de dijk niet omhoog krijgt, vergeet het dan maar …”
  wat moet ik me daarbij voorstellen hé ? 😂😁😋
  Het vissersleven is hard, maar vroeger moest het veel zwaarder zijn geweest. Het standbeeld Fiskersfrou vind ik schitterend !

  Geliked door 1 persoon

  • Je bent de tweede die die zin aanhaalt. Toen ik de tekst voorafgaand aan de publicatie nog eens las, vroeg ik me al af wie erover zou beginnen. 😉
   Zo’n vissersramp kwam elke keer hard aan in de kustdorpjes. Vrijwel elk vissersdorpje hier heeft wel een monument en verhalen over een ramp die de gemeenschap getroffen heeft getroffen.

   Like

 2. De foto met zicht op de huizen vind ik heel speciaal. Een groep mensen die vrij afgezonderd woont en wellicht een (h)echte gemeenschap vormt. Ik vraag me dan in stilte af wat daar wonen met mij zou doen. Een prachtig uitzicht, rust, stilte, maar ook apart.
  En zeker hoor, Jan, ik ga meer dan akkoord.

  Geliked door 1 persoon

  • Het zijn mooie oude visserdorpjes daar aan het Wad. ’s Zomers is het er wel goed wonen, denk ik. Maar na de zomer volgen onverbiddelijk de herfst en de winter, en dan is het hier toch wel vaak heel kil en grijs.
   Als jij er ook mee akkoord gaat, dan durf ik het wel aan om morgen een nieuwe serie te starten. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Weer een ramp waarvan ik niets afwist maar die voor de overlevenden en medebewoners heel erg moet zijn geweest.
  Al lezende maak je wat mee.
  Je nag het operacircus dankbaar zijn, het landschap blijft des te aantrekkelijk schter. ☻
  En ja, je kan altijd bloggen over het Wad.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind dat helemaal niet erg.
  Wat een vreselijke ramp. Een prachtig beeld als herinnering maar daar hadden die vrouwen niets aan natuurlijk. Geef mij ook maar de foto van 2012, geen obstakels in de weg, een mooie brede kijk.

  Geliked door 1 persoon

 5. Blijf maar delen hoor want ik lees je graag en het lijkt mij hier trouwens ook heerlijk om te wonen. En ruimte voor de mens om hier een hobby zoals vliegeren uit te oefenen of te wandelen is er voldoende. Want je kan hier ook genieten van de mooie omgeving en rust daarbij.

  Geliked door 1 persoon

 6. Weer veel inspiratie opgedaan door jouw serie over. Ik ga er nog eens fietsen. Ik sla ze op als achtergrond informatie.
  Je presentatie is ook erg zen. Je leert je verdiepen. Beter dan de blogs met alleen een massa foto’s en de vermelding ‘hier zijn we ook geweest’ en ‘zo leuk/mooi/tof daar’.Je inspireert me ook om mijn eigen verhalen over trips on line te zetten en ik leer ook van je blogopbouw.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.