Welkom thuis grutto

Op diverse plaatsen in het noorden wordt de grutto dit jaar een luid en duidelijk ‘Welkom thuis’ toegeroepen vanaf spandoeken in het boerenland. Het maakt onderdeel uit van het ‘Aanvalsplan grutto’

85% van alle grutto’s broedt in Nederland en meer dan 60% in het noorden. Zonder extra bescherming verdwijnt onze nationale vogel en blijft er van de bonte weide niks meer over. Het gaat bar slecht met de grutto. Sinds 1970 zijn we 75% van alle Nederlandse grutto’s kwijtgeraakt. De voortplanting is te laag en ze krijgen hun kuikens niet groot …

Door menselijk ingrijpen staat de biodiversiteit onder druk. Het ecosysteem van bodemleven, flora, insecten en vogels is uit balans geraakt. Dit droge voorjaar maakt het er voor de grutto ook al niet beter op. Probeer in die harde grond maar eens een lekker hapje te pakken te kringen. En dan kun je wel goede sier maken met ‘Welkom thuis grutto’, maar als je dan in april al met zware machines het land op gaat om te maaien of wat dan ook, dan is die leuze slechts schone schijn, volgens mij …

Bij het plasdras-land in de Surhuizumermieden heb ik twee weken geleden een paar foto’s van de grutto maken. Maar ook daar leek het aantal grutto’s niet zo gek groot. Als er niet snel heel veel meer boerenland geschikt gemaakt wordt voor de grutto, met meer plasdras, meer kruidenrijk gras en later maaien, dan vrees ik dat de grutto reddeloos verloren is …

59 gedachten over “Welkom thuis grutto

 1. Draag de grutto een warm hart toe en zie de problematiek elke dag. Maar……………..moge onze schaarse natuur en ons mooie platteland voortaan verschoond blijven van dit soort rotzooi, svp. Ik vond die spandoeken behoorlijk infantiel en zonde van het geld en de energie.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, en als het slecht gaat met de dierenwereld, dan kun je er donder op zeggen, dat de mens het volgende slachtoffer zal zijn. Het zal mijn tijd wel duren, maar als ik om me heen kijk, zie ik vooral bij de jongere generaties een gebrek aan besef en interesse.

   Geliked door 1 persoon

   • Deels. Beschouw jij mij als een generatie jonger? Want ik vind dat mijn generatie vreselijk oogkleppen op heeft, men mag zéker niet raken aan hun privilege om met de auto te rijden, te parkeren op straat, de fietsers zijn irritante idioten, enzovoort. Ik kan me enorm ergeren aan mijn leeftijdsgenoten.
    En hét probleem ligt volgens mij ook bij onze leiders. Geen greintje besef. En van hen moet het initiatief natuurlijk wel komen. Maar ooooh, ze zouden door zo’n maatregel eens kiezers kunnen verliezen, ramp!
    De korte ambtstermijnen en de kortzichtigheid zijn een ramp voor degelijke beslissingen.
    Niet alleen voor milieu, maar ook voor mobiliteit, onderwijs, enzovoort.
    (oei, ik zit precies op mijn paard)

    Geliked door 1 persoon

    • Jij zit zo te zien zeker op je paard. 🙂
     Moeilijk om jou en je eega te schatten, maar ik denk dat jullie net wat jonger zijn.
     Voor het overige ben ik het op hoofdlijnen wel met je eens. We staan met zijn allen voor een reeks grote problemen, die een langjarige visie en aanpak op diverse terreinen vergen. Maar zo lang ieder zijn eigen belangen voorop blijft stellen, vrees ik het ergste.

     Geliked door 1 persoon

     • Ik denk dat we ongeveer een jaar of 10 schelen.
      En inderdaad, je vat het goed samen. Onze kleine persoonlijke inspanningen zijn als een druppel op een hete plaat. De globale aanpak missen we.

      Geliked door 1 persoon

 2. goeiemorgen Jan,
  ik denk ook weleens, hóe moet in godinnesnaam een jonge vogel aan dat vreselijke geweld ontsnappen??? dat redden ze gewoon niet??
  alles moet snel en nóg sneller en nóg groter..er moet veel meer gebeuren dan een stuk land onder water zetten .. ik hou mijn hart vast….

  Geliked door 1 persoon

 3. Hopelijk wordt er ingegrepen al zal men de natuur een handje moeten helpen. Maar dan moet het echt vlug gebeuren en praten alleen zal niet volstaan. Hopelijk redt de grutto het.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit maakt me echt triest…. Wat de droogte betreft, ook hier begint alles verontrustend droog te worden en neerslag van enige betekenis is er nog niet echt op komst…. Sommige dingen kan je nog bijsturen op korte termijn maar het weer en het klimaat niet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is vast leuk en lief bedoeld, maar de grutto’s die wel thuis komen kunnen het niet lezen. En ook aan de aandacht die hieraan wordt gegeven ligt het niet.
  Vandaag was ik in de Onnerpolder. Op de site wordt het (te) mooi omschreven en de bedoeling is goed, maar toch tilt het daar niet op van de weidevogels.

  Geliked door 1 persoon

 6. Zijn die moerassige ‘natuurgebieden’ die tegenwoordig de grond uitspatten geschikt voor grutto’s, Jan? Of hebben ze meer weidegrond nodig, maar dan natter? De roep om een hogere grondwaterstand wordt steeds luider, heb ik de indruk, ook om inklinking van de bodem te vertragen. Dat betekent voor de boeren dan wel dat er niet meer van die zware voertuigen gebruik gemaakt kan worden. De aanblik van ons landschap zal de komenden jaren nog fors veranderen denk ik. (Trouwens, op Terschelling zag ik ze nog wel, de grutto’s, op de dijk en helemaal niet schuw.)

  Geliked door 1 persoon

  • Ik denk dat het vooral om meer nattere weiland, plasdras-weilanden zeg maar. Aan moerassige natuurgebieden hebben weidevogels als de grutto niet zoveel. Maar ja, de boeren willen in een nat voorjaar graag dat het water zo snel mogelijk wordt afgevoerd door de waterschappen, zodat ze het land op kunnen met hun zware machines. En nu ontdekken ze dat het te droog is, maar ja … dat water is intussen afgevoerd. Er zal nog heel wat water door de Rijn stromen voordat dit is rechtgetrokken, vrees ik.
   In het vroege voorjaar zitten ze na hun lange reis vaak nog in groepen bij elkaar om te rusten en te foerageren. Daarna zoeken ze hun eigen plekje.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.