Opnieuw jonge merels

Met de grutto’s mag het dan slecht gaan, met de merels in onze tuin gaat het uitstekend. Nadat op 5 april de jonge merels in de pergola boven de vijver hun nest verlieten, zijn er een maand later op 4 of 5 mei opnieuw kleine mereltjes in hetzelfde nestje uit hun ei gekropen …

Het was me al enige tijd duidelijk dat de merels daar opnieuw zaten te broeden. Maar sinds enkele dagen vliegen ze weer af en aan om hun kroost, dat met de dag luider piept, te voeden …

Bij terugkomst in de tuin gebruiken ze één van de schuttingen of de hazelaar om even te kijken of de kust veilig is. Daarna gaan ze in scheervlucht naar de pergola, waar ze vanaf deze tak nog eens om zich heen kijken …

Het nestje zit veilig boven de vijver, rechts van het midden in de pergola. Dat nestje is de noeste arbeid van vorig voorjaar dubbel en dwars waard geweest, want dit is in twee jaar al het vierde broedsucces op dat plekje …

44 gedachten over “Opnieuw jonge merels

 1. Met vele vogels die in weiland proberen te overleven gaat het inderdaad niet goed omdat men veel te vroeg maait, maar met de merels daarintegen vind ik het ook wel goed dat zij het nu ook hier net als de kleine musjes het wel goed doen. Sinds de virus die er was voor merels hoorden en zag ik ze weinig nog maar nu weer meer. En dat doet me heel erg goed. Elke morgen maakt de Merel mij ook wakker hier met zijn vrolijke gezang en ik vermoed dat er ook hier al nestjes zijn in tuin van buurman die wat rommelig is maar daarbij een goed onderkomen voor hen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoor je die Merelkuikens echt piepen Jan? Ik dacht dat ze voor de veiligheid zich juist in dat opzicht gedeisd houden. Ik kan me het niet herinneren ze ooit gehoord te hebben, in tegenstelling tot mezen die in nestkasten broeden.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had het misschien wat duidelijker moeten beschrijven. Voor de duidelijkheid: als pa en ma op jacht zijn, zijn de jonkies muisstil. Maar zodra één van de ouders terugkeert op het nest, piepen ze met de dag luider om gevoerd te worden. En zo gaat het de laatste dagen ook met de jonge koolmezen in het nestkastje aan de hazelaar.

   Like

 3. Must be a different kind of blackbird. We have red-winged blackbirds here, and the males are very territorial. To the point of flying at you and clawing at the back of your head if you’re walking too close to the nest.

  Geliked door 1 persoon

  • They are indeed a different kind. I didn’t know the red-winged blackbird, but it’s beautiful! Our blackbirds are not that aggressive. When they are on their way to their nest, while I walk or stand in the way too close to the nest, they quietly wait for me to make room.

   Like

Reacties zijn gesloten.