In de greep van de warmte

Hoewel het tot dusver geen extreem warme zomer is – gelukkig niet – heeft de zomer mijn lichaam de afgelopen twee weken met een paar dagen temperaturen tegen en rond de 30°C al flink in zijn greep gekregen. In tijden van warmte speelt de vermoeidheid door MS steeds meer op. Tot een paar jaar geleden kon ik enkele dagen boven de 25°C nog redelijk hanteren. Nu zijn twee dagen boven die zomerse grens al genoeg om vrijwel alle kracht uit mijn benen weg te laten vloeien. Met een gevoel van elastiek in de benen en lood in mijn voeten kom ik dan niet verder dan huis en tuin …


Ik ben blij dat de maximumtemperaturen deze week zo rond de 20°C blijven hangen. Kan ik even wat bijkomen en weer voorzichtig wat druk op de benen zetten. En dat is nodig ook, want behalve dat ik tegenwoordig eerder last heb van de warmte, duurt het ook langer om er weer van te herstellen. Van fotokuiertjes in de natuur komt deze week dan ook nog weinig of niets terecht, zoals het nu lijkt. En het zou in de loop van volgende week wel weer eens wat warmer kunnen worden. In dat geval kijk ik slechts uit naar de zomerse avonden na een uur of negen …


Voor de nog wat langere termijn ziet het er ook niet goed uit. De kans op meer warme perioden neemt helaas met het jaar toe. En dat betekent onherroepelijk dat ik daar met het jaar meer last van zal krijgen. Gelukkig heb ik voorlopig nog een goed gevuld fotoarchief waar ik nog even mee vooruit kan …

38 gedachten over “In de greep van de warmte

 1. Gelukkig hebben jullie al vele maatregelen genomen om de warmte zoveel mogelijk buiten de deur te houden.
  Het is mooi meegenomen dat je tijdens die periodes waar je niet veel kunt je kunt vermaken met de Tour. Zo ben je nog een beetje in Frankrijk.
  Veel sterkte gewenst in deze warme en zware periode.

  Geliked door 1 persoon

 2. Warmte werkt blijkbaar heel erg in op je lichaam. Vooral dat je niet snel herstelt werkt slopend. Die hitte vind ik ook verre van leuk, maar voor mij is het gewoon een ongemak zonder naweeën. Ik duim voor een zonnige, maar vooral niet hete zomer. Ik gun het je zo graag, maar of ze hierboven gaan luisteren!?!?

  Geliked door 1 persoon

  • Wij reisden in de vakanties altijd af naar de zuidelijke regionen in Frankrijk. Daar genoten we vrijwel altijd van het mooie weer, al zijn we begin jaren ’90 eens een week eerder naar huis gereden vanwege een hittegolf, die toen al net wat teveel van me begon te eisen.
   Op uitdrukkelijk advies van de neuroloog die eind 2004 de diagnose MS bij me stelde hebben we de warmte nooit weer opgezocht. Die hittegevoeligheid is namelijk een typisch MS-probleem: https://msweb.nl/wat-is-ms/klachten/gevoelig-voor-temperatuur/hitte-en-temperatuurgevoeligheid-bij-ms/
   Er zit niets anders op dan me de komende tijd weer extra rustig te houden en overdag de koelte op te zoeken. Leuk en fijn is het niet, maar ik zal het ook deze keer wel weer overleven.

   Like

 3. 20 jaar geleden kon ik alle temperaturen aan, nu is 20 – 22 graden de maximum voor mij. Bij warmer weer blijf ik gewoon binnen. Diabetes is ook zo’n slopende stofwisseling aandoening. Voor mijn vrouw haar rheuma is dat warm weer dan weer een mooi geschenk. We denken aan wat extra zonnepanelen én een warmtepomp, zo kan je kamers koelen én andere tegelijk verwarmen. Die opwarming van onze aardbol… het is me wat !

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, voor de één voelt het aan als weldadig, terwijl het voor een ander bijna kan aanvoelen als misdadig. We hebben het er met zijn allen maar mee te doen.
   We zijn hier in huis een eind op weg met de verduurzaming, maar aan een warmtepomp waren we nog niet toegekomen. En nu wij er aan toe zijn, zijn de warmtepompen niet aan te slepen.

   Like

  • Vorige week woensdag en donderdag was het voor mij met 28 en 27 graden alweer te warm. Deze week is met temperaturen rond de 20 graden prima weer voor mij. Volgende week zal ik de koelte wel weer moeten opzoeken.

   Like

 4. Ik hoop dat je het een beetje kunt redden Jan, met de voorspelde hogere temperaturen. Ikzelf ben een liefhebber van zon en warmte, maar dat geldt lang niet voor iedereen, en zeker niet als je lichaam (extra) gaat protesteren. Aan het weer kunnen we niets doen, alleen er het beste van maken.

  Geliked door 1 persoon

  • Wij gingen tot 2005 jaarlijks met veel plezier naar zuidelijke regionen in Frankrijk. Daar zou ik nu toch niet meer aan moeten denken. Maar ach, eigen land is ook mooi en de temperaturen zijn er deze uitstekend. Volgende week de gordijnen naar weer dicht en ’s middags lekker lui voor de Tour in de nog relatief koele woonkamer. En in de late avond het terras maar even op. Komt goed, Peter. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Bedankt voor je post en hen die reageerden. Ik heb lymfeoedeem en kan de hoge temp ook niet handelen. Weet je hoe raar het ook klinkt: toch fijn om te horen/lezen dat je niet alleen bent.
  Sterkte

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Ingrid, dan ben jij ook niet te benijden. Een deel van de klachten waar jij mee te kampen hebt zijn voor mij wel herkenbaar, omdat MS bij warmte ook een scala aan verschijnselen activeert.
   Je hebt gelijk: in zekere zin is gedeelde smart halve smart. Het schiet natuurlijk niet echt op, maar toch … 🙂
   Ook voor jou sterkte.

   Like

 6. Ik weet voor ms met warmte geen pretje. Helaas word volgende week stukje warmer.Het is ook voor MS ziekte. Dan kun je zeker niet warmte tegen voor F…. ook niet. Deze temperatuur nu hebben vinden wij lekkerder en voor jou ook. Klimaat is altijd wel verschil ervan. Wij hebben ook Hawai parasol gekocht voor de balkon voor F…. Blijf gewoon lekker binnen jan als warm word. Ik leef ook met je mee. Geen pretje. Sterkte ermee. Foto is zeker mooi om te zien.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat mij betreft hoeft het niet warmer te waren dan zo ongeveer 22 graden, maar we wachten maar af hoe het volgende week wordt. Als het inderdaad weer warmer wordt, blijf ik inderdaad lekker binnen. Ik kan me voorstellen dat dit vooral voor F. ook geen pretje is. Voor jullie ook alle goeds en sterkte als het weer warmer wordt.

   Like

  • Klopt, Edward, tot mijn 45e was dat heel anders en zochten we in de vakantie graag de warmte op. Tegenwoordig heb ik liever wat lagere temperaturen. Tegen winterkou kun je je lang kleden, bij hitte houdt dat al snel op. Het is niet anders,

   Like

 7. Toen ik je tekst las en daarna de grafiek zag….. ja, dan snap ik heel goed dat dit een grote impact op je moet hebben Jan. Ik ben zeker bereik om een paar graadjes in te leveren voor je welzijn hoor 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Dank voor dit sympathieke gebaar, Rudi. Het wordt gewaardeerd, maar ik ben bang dat de temperatuur tijdens ons leven nog wel zal blijven stijgen. Het ziet er voor de generatie van onze kleinkinderen somber uit, naar mijn idee. En dat vind ik veel erger, ik heb het langste deel van mijn leven intussen wel gehad. Ik heb de tijd aan mezelf, ik probeer me wel wat aan te passen.

   Geliked door 1 persoon

  • Het zal niet voortdurend hoogzomer zijn, dus er komen tussendoor vast ook wel dagen waarop ik ergens een fotokuiertje kan maken. En anders is de tuin er altijd nog. Ik zal er in ieder geval niet meer over piekeren om in de zomer nog eens naar de zuidelijke helft van Frankrijk af te reizen. We kijken we daar met veel plezier op terug, en dat is ook wat waard. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 8. Een akelig bijverschijnsel Jan, je moet het er mee doen. Ik begrijp het.
  Gezien de klimaatverwachting is het een idee om koelteplekjes te bedenken /realiseren in en rondom je huis maar dat zul je zelf ook wel weten. En beter.
  Ik wens je op voorhand veel uithoudingsvermogen!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Bertie, het zal wel weer loslopen. De eerste 15 jaar heb ik me steeds aardig door de warmste perioden heen kunnen slaan, in het begin kon ik er zelfs nog wel van genieten. Maar de afgelopen jaren merk ik dat het steeds lastiger wordt. Maar het is zoals je zegt, ik zal het ermee moeten doen. Het zij zo. In huis kunnen we de temperatuur door een uitgekiend gebruik van zonnescherm, lamellen en de schuifpui gelukkig lang draaglijk houden. Bij temperaturen boven de 25 graden hang ik het liefst wat in mijn relatief koele computerhoekje. En gelukkig biedt de Tour de France de komende weken binnenshuis ook de nodige afleiding.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.