Strafkamp ‘It Petgat’

Met het oog op de Nationale Dodenherdenking op 4 mei hebben mijn fotomaatje Jetske en ik in april een bezoek gebracht aan het monument en de restanten het strafkamp ‘It Petgat’ bij Blesdijke, op de grens van Fryslân en Overijssel. Het kamp, dat door de Nederlandse regering van origine was aangelegd in het kader van de werkverschaffing, lag in een moerassig gebied vlak bij het riviertje De Linde. Vanaf de weg loopt een lang zandpad naar het kamp …


Aan de Nijksweg (Google Maps) staat nu een monument, bestaande uit twee palen, die lijken op te rijzen uit een Davidster van straatstenen. Tussen de palen hangt een glazen plaat waar prikkeldraad en een gedicht van Jacqueline van der Waals en de geschiedenis van het kamp in gegraveerd zijn:

‘GEEF MIJ DE MOED OM ONRECHT TE ONDERKENNEN
OOK WAAR ‘T DOOR EEUWEN VAN GEBRUIK GEWETTIGD WORDT,
DE VASTE WIL AAN ONRECHT NOOIT TE WENNEN,
OOK WAAR DE MACHT, HET WEG TE NEMEN, SCHORT.’

‘VANAF BEGIN 1942 -TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG-
WERDEN JOODSE LANDGENOTEN IN WERKKAMPEN ONDERGEBRACHT
OM DWANGARBEID TE VERRICHTEN. OP 2 OKTOBER VAN DATZELFDE JAAR
WERDEN ZIJ ALLEN NAAR KAMP WESTERBORK EN VAN DAAR NAAR DUITSE
VERNIETIGINGSKAMPEN GEDEPORTEERD. SLECHTS WEINIGEN KEERDEN TERUG.’

Aan de voet van de palen staan een paar klompen, geflankeerd door een paar beschilderde kiezelstenen …

Aan het begin van het 400 meter lange pad naar het kamp staat een bord met daarop een foto van de onthulling van het monument door Sjaak Stibbe in 2003. Stibbe was één van de weinige inwoners van het kamp die niet in de gaskamers zijn geëindigd …

Het was een flinke kuier, maar we bereikten het kamp (Google Maps) toch nog vrij gemakkelijk. Van het kamp is overigens niet veel meer over dan de resten van de fundamenten, waarop de barakken en andere bouwwerken rustten. Het is een wonder dat deze restanten de ruilverkaveling overleefd hebben, maar geen enkele boer zag er brood in om de fundamenten uit de bodem te halen om het daarna bij zijn land te trekken. We hebben er een tijdlang stilletjes rond gestapt …

De bezetter maakte gebruik van een infrastructuur die er al lag. In de jaren dertig had de Nederlandse regering kampen laten bouwen in het kader van de werkverschaffing. Om ophef te voorkomen, deed de bezetter er alles aan om het samendrijven van joodse mannen op iets soortgelijks te laten lijken. De mannen moesten heide omspitten of wegen aanleggen onder leiding van dezelfde organisatie als voor de oorlog: de Rijksdienst voor de Werkverruiming. Het toezicht op het werk was in handen van de Nederlandsche Heidemaatschappij en ook in het kamp zelf hadden Nederlanders het voor het zeggen. Er werd voor het kamp extra bewaking ingesteld. Een groep Nederlandse mariniers en marechaussees nam die taak op zich. De leiding van het kamp kwam op 10 juni 1942 in handen van sergeant marinier Christiaan Overweg …

Er verbleven 150-200 gestrafte joodse dwangarbeiders tussen 18 en 65 jaar in het kamp. Sjaak Stibbe behoorde tot de eerste gestraften. Wegens het nemen van ongeoorloofd verlof werd hij na terugkeer door de commandant van Kamp Kremboong in Drenthe naar It Petgat gestuurd. “De ontvangst in Blesdijke was strenger dan in Kremboong. Commandant Overweg begon meteen dreigen. Als we nou weer de benen namen, kwamen we in Ommen of Amersfoort terecht en dan was het met ons gebeurd,” vertelde Stibbe later. “En er was meer intimidatie. Op de zondag daarna gaven de wachten een demonstratie met de honden. De demonstratie vond plaats op een veldje in het kamp. De mannen hadden leren handschoenen aan en dan die honden maar bijten. Het boezemde ontzag in. Dat was ook de bedoeling …”

Het Blesdijker werkkamp heeft maar vier maanden bestaan. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 (tijdens Jom Kipoer) moesten de mannen van alle vijftig kampen – veelal gelegen op afgelegen plekken in het noorden en oosten van ons land – halsoverkop weg. Op hetzelfde moment werden hun vrouwen en kinderen uit huis gehaald. Zo belandden in één nacht ruim tienduizend joden in Westerbork. Volgens Duitse voorlichting was het doel hiervan om de gezinnen weer te herenigen. Vervolgens werden zij omgebracht in de gaskamers van Auschwitz en Sobibor …


Ik sluit het beeldverslag van ons bezoek aan Strafkamp ‘It Petgat’ af met een foto die op één van de infopanelen in het voormalig kamp staat. We zien 14 jonge mannen, lachend staan en zitten ze voor een kampbarak, alsof ze op een reisje of op vakantie zijn. Ze lijken geen idee te hebben wat hen boven het hoofd hangt …


43 gedachten over “Strafkamp ‘It Petgat’

   • Bij wat er bij die hooligans in hun hoofden omgaat… daar kun je als min of meer ‘normaal’ en ‘gezond’ denkende mens niet bij… Ik hoop dat de geschiedenis zich niet min of meer zal herhalen… Tegen verstandige mensen kan je redeneren en oplossingen zoeken… Tegen domheid & geweld bestaat er geen logica of redenering… Er zijn inderdaad véél parallellen met de jaren 30 van vorige eeuw 🤔

    Geliked door 1 persoon

 1. Die plaatsen laten een diepe indruk na. Het besef dat daar echte, vreselijke dingen zijn gebeurd. Dat mensen zoals jij en ik dit hebben doorgemaakt. (En nu nog beleven)
  Dat mensen dit mensen aandoen…..
  Dank voor je schrijven.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi om jouw bijdrage te lezen. Je hebt het indrukwekkend beschreven.
  Ik hoorde net op het nieuws dat er iedere jaar tientallen monumenten bijkomen. Hoe minder mensen er zijn die de oorlog hebben meegemaakt hoe groter de behoefte wordt aan monumenten, zo werd er gezegd.

  Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: 4 mei, Dodenherdenking | Schrijven met Licht

  • It is, William, it was a very dark period in the Netherlands. War and liberation are still commemorated every year in our country. It was impressive to see how the last living Canadian veteran, the 98-year-old Jim Parks, who helped liberate Friesland, was present again at the commemoration in the Frisian capital Leeuwarden tonight.

   Like

 4. Deze geschiedenis kende ik niet. De Nederlanders hebben daarin niet de meest heldhaftige rol gespeeld, lijkt het. Het geeft de eerste regel van het gedicht wat mij betreft een extra lading: ‘Geef mij de moed om onrecht te erkennen.’ Hoe dan ook, een indrukwekkend monument en je hebt er een even indrukwekkend bericht van gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Peter. Er zijn nog steeds veel kleine en grotere geschiedenissen uit de Tweede Wereldoorlog die wel wat meer bekendheid mogen krijgen. Dit is er één van. Ze moeten verteld blijven worden, óók de verhalen waarin landgenoten een minder heldhaftige rol hebben gespeeld.

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Bertie, ik ben nog van de generatie die met groot respect voor 4/5 mei is opgevoed. Dat zit er diep in, daarom blijf ik rond deze dagen ook altijd zoeken naar een indrukwekkend verhaal als dit. Omdat het nooit vergeten mag worden.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.