Vrijheid is ook …

Op die zonnige maandag 1 mei stapte ik rond tien uur ’s ochtends in de auto om een fotokuier te maken bij de Delleboersterheide. Daar ben ik in september 2006 al eens geweest, en dat liep toen maar net goed af. Mijn fotomaatje had me onlangs echter een kortere route ingefluisterd, en dit leek me een uitgelezen dag om te kijken of ik die kuier aan zou kunnen …

Nadat ik mijn wandeling was begonnen vanaf de parkeerplaats tussen het Diakonievene en de Delleboersterheide, kwam ik ongeveer halverwege het pad langs een schattig klein huisje met een enorme achtertuin. Je zult daar toch mogen wonen, midden in de natuur met op enkele honderden meters de dichtstbij zijnde landweg …

Nadat ik even halt had gehouden, vervolgde ik mijn weg. Al snel passeerde ik de borden van It Fryske Gea, dat viel me niet tegen. ‘So far so good,‘ zoals de Fransen plegen te zeggen …

En niet veel later bereikte ik ook het paadje naar de libellenvlonder in de Catspoele, zoals het ven heet. Dit moest het plekje zijn waar Jetske onlangs parende ringslangen wist vast te leggen …

Als je het over de duvel hebt, trap je hem op zijn staart,‘ hoor je wel eens. Wel, hier was dat in zeker zin ook het geval. Wie ik daar ook verwacht had, toch zeker mijn fotomaatje niet, want ik leefde in de veronderstelling dat zij aan het werk was in het ziekenhuis. Toch stond ze daar met zoekende blik op de vlonder. Toen ik probeerde haar op mijn beurt te verrassen met mijn komst, mislukte dat faliekant, want al na drie stappen kraakte het gaas op de vlonder onbehoorlijk luid onder mijn voeten …

– wordt vervolgd

34 gedachten over “Vrijheid is ook …

 1. Wat een droomplek waar het huisje staat.
  Ik neem aan dat jullie niet door de vlonder zijn gezakt want ik las het volgende deel al… Het is een beetje druk geweest en ik probeer een inhaalslag te maken van achter naar voor. Niet altijd interessant bij verhalen met een cliffhanger.

  Geliked door 1 persoon

 2. Daar wil ik ook wel wonen. Soms wonen mensen ongelooflijk mooi. Zo ontdekten wij onlangs een prachtig huis bovenop de duinen met heerlijk zanderige vergezichten.
  Zo’n onverwachte ontmoeting was de kers op jouw taart die dag.

  Geliked door 1 persoon

 3. Afgezien van het altijd interessante verhaal en de mooie foto’s brengen je google-maps-links me altijd naar plekken die ik niet ken, of heel vaag, of misschien wel maar dan op andere tijdstippen en met andere ogen. Zoals ditmaal de Dellebuurtsterheide, een naam die me niet onbekend is maar waar ik nooit geweest ben, terwijl ik vele jaren in de Stellingwerven gewoond heb. Ik ben benieuwd naar Jetskes reactie… 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vind slangen fascinerende dieren. Ringslangen zijn niet giftig, omdat ik die nog nooit had gefotografeerd, ben ik hier naar toe gegaan. Een adder heb ik al een paar maal voor de lens gehad. Daar kun je inderdaad maar beter wat uit de buurt blijven, want die is wel giftig.

   Geliked door 1 persoon

 4. Je wilt haar ook niet laten schrikken hè, zodat ze over het hek tuimelt.
  Vorig jaar had ik brilslangen in mijn tuin. Ik heb ze met een hooivork in een kruiwagen geschept en kilometers verderop in het bos in een sloot gedumpt. Diertjes in de tuin zijn leuk, maar er zijn grenzen. En ik weet dat brilslangen niet gevaarlijk zijn voor mensen, maar toch.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wie zou er niet in zo’n huisje willen wonen Jan…. ik alvast wel hoor !
  Wat hebben jullie toch prachtige plekken waar de natuur nog ongeschonden is.
  Sommige verrassingen lukken nu eenmaal niet hé…. ha ha ha… maar erg zal je het wel niet gevonden hebben, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

  • Daarmee bedoelde ik Jetske. De slangen kwamen pas later in het verhaal voor. 🙂
   Het onderhouden van zo’n paradijsje zou voor ons wat teveel van het goede zijn. Maar als je zo woont, kun je je ook wel een paar maal per jaar een tuinman voor het groot onderhoud permitteren, denk ik. En dat scheelt al een slok op een borrel.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.