Bij de Catspoele

Vissen doe ik niet, maar ik heb op dit soort dagen graag mijn visserskrukje bij me. Dat krukje klapte ik meteen na onze begroeting open, want na deze wandeling konden mijn onderdanen wel weer even wat rust gebruikten …

Terwijl we wat bijpraatten nam ik het omringende landschap op, het ven was rondom omgeven door bomen en lag er vrijwel spiegelglad bij …

We richtten de blik op het wateroppervlak, want daar zouden we ringslangen voorbij zien komen, vertelde Jetske. Bijna hypnotiserend bracht een zuchtje wind het water af en toe lichtjes in beweging …

Maar dat was niet de enige beweging die er te zien was. Een handvol grote schaatsenrijders flitste vlak voor de vlonder over het water heen en weer. Een aantal momenten van stilstand heb ik benut om wat foto’s te maken …

– wordt vervolgd

34 gedachten over “Bij de Catspoele

  • Ze lieten zich heel gewillig fotograferen door af en toe even helemaal stil te blijven zitten.
   Ik wil niet weer zonder mijn stoeltje. Het is niet alleen ideaal om zo nodig even op te rusten, maar ook ideaal voor de macrofotografie.

   Geliked door 1 persoon

 1. Het is een daalders plekje en dat laat je met deze serie ook weer mooi zien. Wat lijken ze groot zo in jouw serie. Je kunt hier ook zo mooi de oppervlaktespanning zien. Ik leerde ooit van iemand dat die doorbroken wordt als je een druppeltje afwasmiddel in het water gooit. Maar dat gaan we maar niet testen…
  Je hebt dit overigens weer heel mooi gefotografeerd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Spiegelgladde wateren zijn gedroomde kansen om de schaatsenrijders te observeren. Het is bijna een wonder hoe die kleine dingetjes als volleerde schaatsers over het water glijden/schaatsen. Oppervlakte spanning én een flinks dosis evolutie heeft dit allemaal voor elkaar gebokst. Wat een wonder hé, onze natuur ! 👍

  Geliked door 1 persoon

   • Als je als fotograaf die piepkleine ‘deukjes’ in het gladde oppervlaktewater kan waarnemen, dan ben je bevoorrecht om al die petieterig kleine natuurwonderen te zien én ze vast te leggen op de gevoelige CCD… Een schaatsenrijder heeft ook een gewicht, een massa… dàt héél minieme gewicht merk je in de ‘diepte’ van die kleine deukjes, verspreid onder de 4 gelede pootjes. Fascinerend is hier echt wel op zijn plaats ! 👍

    Geliked door 1 persoon

 3. Wat heerlijk dat jullie met de elkaar kletsen. Dan kom je bij aan de water. Wat is daar rustig water. Gelukkig is geen tijgermug. Deze is zeker vast grote mug. Later krijg je larven van als je mug op de water struinde. Mooie foto’s. Fijne zondag.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een heerlijke plek weer, dit. Mooie, rustgvende foto’s ook vind ik. Zo’n schaatsenrijder noemen we hier wel eens ‘schrijverke’ omdat ze op het water schrijven. Wijlen Guido Gezelle schreef er ooit een mooi gedichtje over. Wel een goed idee, om je eigen zitje te voorzien om even te kunnen uitrusten. Tip die ik graag onthoud.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.