Weerbeeld februari 2012

Op deze vijfde grijze dag op rij kan ik eindelijk weer wat vrolijke plaatjes met wat kleur tonen, want februari kende een prachtig begin. Over de eerste 12 dagen van de maand kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op -7,1 ºC, en dus konden de schaatsen al snel uit het vet worden gehaald …

120209-1523x

Van 30 januari t/m 8 februari was er sprake van de 33e officiële koudegolf in ons land sinds 1901. Een koudegolf is een opeenvolging van minimaal vijf ijsdagen in De Bilt (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C), waarvan tenminste drie dagen met strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -10,0 °C). In ons tuintje kwam het gedurende 9 nachten tot strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -10,0 °C), waarbij er driemaal sprake was van zeer strenge vorst (temperatuur beneden de -15,0 °C). Landelijk werd de laagste temperatuur gemeten in Lelystad op 4 februari: -22,9 °C. De laagste temperatuur in ons tuintje was in diezelfde nacht -16,9 °C …

120301-temp-feb

Op 12 februari sloeg het weer volledig om. Daarna was het zacht tot zeer zacht voor de tijd van het jaar. De landelijk hoogste temperatuur van 13,3 °C werd op 23 februari gemeten in Lelystad,  in ons tuintje werd het op die dag 11,3 °C. Als gevolg van het zachte weer kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uiteindelijk precies uit op 0,0 °C, tegen normaal ca. 2,3 °C over de periode 1971-2000. Daarmee is februari 2012 de koudste februarimaand in de meetreeks in ons tuintje sinds 2003 …

120209-1442x

Februari was ook een droge maand. Op 3 februari viel er in onze omgeving zo’n 5 cm sneeuw. Omdat het vanwege de kou erg lichte en droge sneeuw was, bleef daar amper 2 mm neerslag van over. In totaal viel er in ons tuintje deze maand 21 mm neerslag tegen normaal ca. 44 mm …

120301-neerslag-feb

De winterse plaatjes in deze bijdrage heb ik op donderdag 9 februari geschoten op de Leijen. Behalve veel schaatsers waren er ook een ijszeiler en enkele ijssurfers actief. In de loop van volgende week zullen er ongetwijfeld nog wat winterse plaatjes volgen in het overzicht van de winter van 2011-2012 …

120209-1453x

16 gedachten over “Weerbeeld februari 2012

 1. Pingback: De earrebarre is der wer | Afanja's Weblog

 2. Die foto waar die man ligt te ijssurfen voel ik in mijn nek … geen lekkere houding maar wel een pracht foto.

  Toch kan het nog koud gaan worden .. in een heel oude enkhuizer almanak las ik het volgende: Als in februari de muggen zwermen moet men in maart de oren wermen.
  En hier hebben de laatste week de muggen flink gedanst.

  Like

 3. Wederom een zorgvuldig samengesteld weerbeeld.
  Heerlijk dat je deze foto’s in dit weerbeeld nog kunt tonen. Het zijn prachtplaten.
  Ik kan me voorstellen dat je het grijze weer helemaal zat bent.
  Het is wel opvallend hoe uitbundig de vogels ’s ochtends vroeg al fluiten, zij trekken zich niets aan van grijs weer.

  Like

 4. En dat allemaal in één maand. Dat prachtige vriesweer en het zonnetje lijkt al weer veel langer geleden. Je hebt er prachtige foto’s aan overgehouden.
  Prettige avond nog.

  OT. even over je reactie op mijn blog. Ik ben altijd bang dat ik teveel doe en hou het dan somber. Ga nog wel meer van de kerk laten zien want hij is inderdaad schitterend. Weet soms niet of een ander mooi vindt wat ik mooi vind.
  Groet van Riet

  Like

  • Het is jouw weblog, Riet, daar mag je zoveel foto’s op zetten als jij wilt, met onderwerpen waar jij voor kiest. Je komt er pas achter wat je volgers leuk vinden en wat ze minder geslaagd vinden door gewoon eens voor een andere invalshoek te kiezen. In het geval van zo’n kerk zou ik er zeker voor kiezen om ook wat van die rijk versierde details te laten zien. Maar die keuze is dus aan jou.

   Like

 5. Prachtige serie over februari heb je wee gemaakt

  Ik wil bij deze even melden dat mijn nieuwe site en blog online is
  ik ben van provider verhuisd, en heb een totaal ander thema
  ook het adres is enigszins gewijzigd alleen http://www.bracom.nl is nu voldoende

  groeten en tot ziens Bram

  Like

 6. Winterbeelden die heerlijk zijn om naar te lijken!
  Het was bij ond niet zoveel anders dan bij jullie!
  Nu mag de zon er wel even doorkomen! 🙂
  Gr.
  P-TER

  Like

 7. Dus alsnog flink koud. Hier trouwens niet anders. Februari is hier in 50 jaar niet zo koud geweest, maar nu stijgt het kwik naar boven de 10 graden. Op een bepaald punt in Oostenrijk is gisteren zelfs 22.3 graden gemeten…

  maar 1 ding snap ik niet he? #Jij schrijft volgende zin.
  In ons tuintje kwam het gedurende 9 nachten tot strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -10,0 °C), waarbij er driemaal sprake was van strenge vorst (temperatuur beneden de -15,0 °C).
  Mist er niet een woordje? Want 2x strenge vorst, klopt vast niet?

  Like

Reacties zijn gesloten.