Weerbeeld juli 2012

Eigenlijk had ik het weeroverzicht over de maand juli laten liggen tot een regenachtige augustusdag, maar dat is inmiddels een achterhaald verhaal. In de eerste week van augustus hadden we weliswaar te maken met zes dagen met regen, maar toen ik vanaf 1 augustus begon aan een uitgebreide serie blogs over de Waddenkust in het noordoosten van de provincie Fryslân, kwam ik aan dat weeroverzicht van juli niet meer toe. Tja, en na die eerste regenachtige week liet augustus zich van zijn zomerse kant zien, en daar moest ik natuurlijk ook van profiteren …

120704-1449x

Nu we voor het eerst sinds lange tijd weer eens in een tropisch warm weekend zitten, is het ’s middags en aan het begin van de avond binnenshuis koeler dan op het terras, en dat geeft mij mooi de kans om de weercijfertjes van juli te ordenen in de nog steeds relatief koele woonkamer. Daarbij passeert in elk geval een aantal foto’s die vanwege het donkere en waterige karakter wellicht enig verkoelend effect teweeg kunnen brengen …

120703-1438x

In juli werd het wat kwakkelende begin van de zomer in juni rustig voortgezet. Na een droge en qua temperatuur aangename start werd juli toch vooral een natte maand. Gemiddeld viel er volgens het KNMI in juli over het land 111 mm neerslag. Dat is ruim boven het langjarig gemiddelde van 78 mm. Door het buiige weer waren de lokale verschillen echter zeer groot. De minste neerslag viel er op KNMI station Nieuw Beerta, 75 mm, de meeste neerslag viel in de regio Amsterdam, met lokaal ca. 200 mm …

120711-1545x

Hoewel de zwaarste buien volgens de Buienradar regelmatig vlak bij ons langs trokken, is er in ons tuintje in juli toch nog  150 mm regen gevallen, tegen normaal ca. 70 mm. Op diverse plaatsen gingen de buien gepaard met onweer, op 5 juli werden in Nederland 24.000 bliksemontladingen geregistreerd. Bij ons bleef het vrijwel steeds beperkt tot een enkele donderslag of wat gerommel in de verte …

120819-neerslag-juli

Juli kende met een maximumtemperatuur van 13,7 ºC op de eerste dag van de maand een koude start. Daarna liep de temperatuur snel op en volgden er op 4 en 5 juli twee zomerse dagen met een maximumtemperatuur boven de 25 graden. Al snel vielen de temperaturen echter weer terug en bleef het maximum dagenlang steken onder de 20 graden …

120712-1231x

In de laatste week van de maand kon ik in ons tuintje opnieuw een paar zomerse dagen noteren, daardoor werd de gemiddelde temperatuur uiteindelijk nog opgekrikt naar 16,2 ºC. Daarmee viel de gemiddelde temperatuur  in juli in ons tuintje 0,3 ºC lager uit dan het langjarig gemiddelde van 16,5 ºC over de periode 1971-2000. Daarmee mogen we helemaal niet klagen, want vorig jaar bleef de gemiddelde temperatuur in juli steken op een schamele 15,3 ºC …

120819-temp-juli

Uiteindelijk heb ik in ons tuintje 15 warme dagen (maximumtemperatuur van 20 ºC of hoger) kunnen noteren, waarvan 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur van 25 ºC of hoger). Normaal zijn dat er respectievelijk 18 en 6. Tropische dagen hebben zich hier in het noorden in juli niet voorgedaan. Maar het was niet alleen maar treurnis, want ik heb in juli toch een paar maal wat pinken kunnen fotograferen die de koelte opzochten. Dat zullen ze nu ongetwijfeld ook doen, want het is met op dit moment 31,9 ºC op de thermometer wel erg warm …

120704-1425x

12 gedachten over “Weerbeeld juli 2012

 1. Tsja het is wel een heel groot verschil!
  Daar heb je gelijk in. Maar dat is voglens mij in heel Europa. Ook wij zuchten hier op dit moment onder een hittegolf.. Maar het voordeel van de bergen is, dat het ’s avonds echt onwijs afkoelt, op dit moment is het hier nog ‘maar’ 19 graden..

  Like

 2. Dit is een verfrissend log Jan alleen de laatste foto hebben de koeien ook last van de warmte
  Ik zag gisteren ook hooglanders met z`n allen in een sloot staan….
  van mij mag het ietsje minder zijn maar klagen doe ik niet hoor.

  Weer een mooi overzicht van de maand juli
  Gr. 🙂

  Like

 3. Je hoort niemand meer klagen over een kouwe natte zomer 🙂 Kortom ……. dat zijn we gewoon vergeten na enkele tropische dagen.
  De foto van de badderende koeien blijft bijzonder. Zelf ga ik straks voor ’t slapen eventjes onder de kouwe douche en met een beetje geluk kom ik dan in slaap …….. Pfoeiiii wat is ’t warm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.