Weerbeeld september 2012

Volgens het KNMI was de herfstmaand van 2012 landelijk aan de koele kant, maar het was wel een zonnige en vrij droge maand. Zaterdag 1 september was meteen al een mooie zonnige dag. Toen ik na afloop van een fotokuiertje bij de dobbe even zat bij te komen op een van de afsluitbomen aan het begin van het pad, reden er diverse deelnemers aan een tocht met klassieke motoren over de Nije Heawei door het Weinterper Skar. Ze hadden er prachtig weer bij …

120901-1432x

In de eerste decade van september heb ik in ons tuintje 7 warme dagen met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger kunnen noteren, en 1 zomerse dag met een piek van 27,2 ºC. Aan het IJsselmeer was het zelfs een paar dagen heerlijk strandweer …

120904-1432x

In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur in september uit op 14,2 ºC. Daarmee was de gemiddelde temperatuur gelijk aan die van het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000, maar het was 0,3 ºC koeler dan het langjarig gemiddelde over 1981-2010. In ons tuintje was het met 14,0 ºC net wat warmer dan het langjarig gemiddelde over 1971-2000 …

121001-temp-september

Dat de herfst intussen stilletjes naderbij sloop, was o.a. te zien aan de hoogte en vooral de kleur van het maïs, maar ook aan de grote en kleinere groepen spreeuwen die regelmatig rondzwermen op plaatsen waar wat voedsel voor ze te halen is …

120929-1335x

Vanaf 11 september kwam de temperatuur niet meer boven de 20 graden en nam de bewolking langzaam maar zeker toe. Met de bewolking nam ook de kans op regen toe. Hieronder een fris moment met tegenwind aan de oever van de Leijen …

120906-1500x

In ons tuintje heb ik in september 62 mm regen afgetapt, dat is zo’n 15 mm minder dan normaal. Dat komt overeen met het landelijk beeld, want gemiddeld over het land was de maand september vrij droog. De maandsom van de neerslag kwam uit op een gemiddelde van circa 60 mm, tegen normaal ca. 78 mm …

121001-neerslag-september

Vooral op 19 september trokken er prachtige buienluchten met hoog opgestuwde aambeeldwolken over Fryslân. Waar ik tijdens mijn rit over de Friese vlakte ook was, steeds was er wel ergens een fascinerende wolkenpartij te zien …

120919-1222x

Een groot deel van die dag heb ik tussen de buien door kunnen laveren. Af en toe zat ik zo dicht bij een bui, dat de valstrepen van de regen duidelijk zichtbaar waren, en dat ik de eerste spetters bijna kon voelen …

120919-1446x

Op 24 september trok de eerste herfststorm over ons land. Rond 17:00 uur trok er een felle onweersbui met flinke windstoten over ons tuintje We hebben er geen schade van ondervonden, maar elders in het land veroorzaakten met name omgewaaide bomen schade en overlast …

120924-1700x

Ik heb het al eens eerder gememoreerd in de afgelopen maanden, maar nu we intussen bijna halverwege de wijnmaand zitten, kan ik definitief vaststellen dat onze druivenoogst is mislukt als gevolg van de grote hoeveelheid regen (ruim 400 mm in de zomermaanden). Een groot deel van de druiven begon al in juli te verschrompelen en te schimmelen. Veel van de druiven die nog wel mooi groot en blauw zijn geworden, zijn opengebarsten. Behalve gehakkelde aurelia’s en wespen deden ook diverse vliegen zich in september tegoed aan de zoete lekkernij. Daarmee was voor mij de lol er wel af om er nog wat mooie trosjes tussenuit te knippen …

120918-1346x

De laatste weken krijgen we dagelijks twee- of driemaal een kleine zwerm spreeuwen op bezoek. Je kunt de klok er bijna op gelijk zetten, massaal duiken ze ineens in de druivenstruik. Behalve wanneer ik verdekt opgesteld en gewapend met camera op ze zit te wachten … dan verschijnen ze pas als ik weer binnen ben …   ;-(

Tot slot: het was naar mijn idee helemaal geen verkeerde septembermaand.  🙂

17 gedachten over “Weerbeeld september 2012

 1. Prachtig sfeervol landschap met die regenstrepen!
  Ja ik vond het ook een prima septembermaand, we hebben ook echt optimaal van onze vakantieweek genoten. Jammer van je druiven, ik zou zeggen: zet een frambozenstruik neer. Ik blijf maar plukken hier, hele grote en lekkere. Moet alleen zorgen dat ik de slakken voor blijf..

  Like

 2. September was a good month where I live, all over we have had a nice autumn. Now we have frost during the night, it is allready only + 1 degree C. tonight. I guess the leaves will fall tomorrow, a lot has already. I have moved to a cold place…
  Nice shots – love the last one: I haven’t seen one of those for a couple of weeks now.

  Like

 3. Ik heb ook niets te klagen over de maand september en dat bevestig je hier met woord en beeld.
  Ik zat even te kijken of ik een keuze kon maken voor mijn favoriet, de aambeeldwolk, de gehakkelde aurelia, nee het lukt niet en het hoeft ook niet. Alle foto’s zijn een mooie bijdrage bij dit weerpraatje.

  Like

 4. Wat ik van deze maand heb meegekregen klopt aardig met hetgeen jij staaft met je bevindingen.
  Wel irrirant dat ze steeds verdwijnen die spreeuwen.
  Je zou eens wat schijnbewegingen kunnen proberen 😉
  Ee mooie wolkenpartij tegen de blauwe lucht wint het deze keer van de dreigende luchten..

  Like

 5. We mogen helemaal niet mopperen op de maand september. In het algemeen was het best goed (fiets)weer.
  De foto van de aambeeldwolk is geweldig! Net zoals die met de ‘regenstrepen’ en de vlinder met de wesp.

  Like

 6. We hebben vanaf de zomer al overlast van honderden(!!) spreeuwen in de stal :-(. Stormschade en wateroverlast op 24 sept. was bij ons niet het geval, wel afgelopen vrijdag. Ik vind het ook een heerlijke nazomer, mag zo nog wel even doorgaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.