Orchisfoto’s – the making of …

Nadat we een gezamenlijke fotokuier in de kop van Overijssel onlangs al eens hadden uitgesteld vanwege mijn gezondheidsperikelen, kwam mijn fotomaatje afgelopen dinsdag naar Drachten. We troffen het niet echt met het weer, want in de loop van de ochtend trokken er nogal wat buien met regen en af en toe een klap onweer over de provincie …

150519-1159x

Toen de lucht tegen het eind van de ochtend wat meer blauw begon te vertonen, besloten we een ritje naar het Weinterper Skar te maken. Daar bloeiden de eerste brede orchissen tenslotte, en die wilde Jetske toch wel graag weer even bekijken en fotograferen …

150519-1146x

Halverwege de rit begon het tot ons verdriet alweer te regenen, daarom zijn we eerst maar even doorgereden naar de Peelrug, zodat Jetske ook de stand van zaken daar weer even in ogenschouw kon nemen. Het bleef bij een beperkte blik op de bouwplaats vanuit de auto, want toen we daar waren, kwam de regen weer met bakken uit de lucht …

150519-1147x

Er restte ons weinig anders dan toch maar naar het Skar te rijden, en te hopen dat het snel droog zou worden. En dat gebeurde ook. Maar lang duurde dat niet, want al snel kwam er een volgende bui met rollende donder opzetten, zodat we ons schielijk tijdelijk terugtrokken in de auto. Zodra de lucht weer begon op te klaren, vleide Jetske zich op de van haar bekende wijze in haar speciale fotografiebroek neer in het natte gras langs de Nije Heawei …

150519-1148x

Omdat ik vorige week al een exemplaar van de brede orchis had gefotografeerd en er nog maar enkele echte koekoeksbloemen bloeiden, heb ik me er toe beperkt om wat landschapfoto’s en een paar foto’s van Jetske in de berm te maken. Toen de zon zowaar begon te schijnen, heb ik mij tactisch teruggetrokken op de afsluitboom van het noordelijke pad.  Daar vandaan kon ik zonder teveel spanning in mijn benen Jetske’s doen en laten mooi in de gaten houden …

150519-1200x

En voor wie nu benieuwd is naar het resultaat van Jetske’s geploeter in die kletsnatte berm, haar foto’s van de brede orchis en een enkele echte koekoeksbloem zijn hier te zien: Brede orchis in het Weinterper Skar.

28 gedachten over “Orchisfoto’s – the making of …

 1. Enige foto’s van Jetske Jan, ik ga zo kijken naar haar resultaten, ben benieuwd!
  Nee maar een echte fotografiebroek. Dat is wel een idee. Heb er wel speciale modderschoenen voor overigens om door de akkers te kunnen baggeren 😀

  Like

 2. Leuke foto’s Jan, uiteraard ook even bij je foto maatje gekeken voor de resultaten en die zij heel erg mooi
  Ik durf door die rot teken me zo niet meer in en tussen het gras te begeven, deze ondieren hebben al veel plezier aan mijn hobby vergald

  Geliked door 1 persoon

  • Het vergaat mij precies zo, Bram. Ook ik vermijd lang gras zoveel mogelijk en als ik me er al eens even in waag, dan gaan de broekspijpen in mijn sokken. Verder ben ik al jaren gewend om mezelf regelmatig goed te controleren, en zelfs dat is nog geen garantie om problemen te voorkomen. We zullen voorlopig helaas met die kleine krengetjes rekening moeten blijven houden.

   Geliked door 1 persoon

 3. geweldig Jan, ja je moet er wel wat voor over hebben,
  en als je die donkere luchten aan ziet komen, nog snel zijn ook,
  prachtige serie,
  met geweldig resultaat:-)

  Like

 4. Een mooie actieserie van Jetske. Toch ben ik blij met het kantelbare schermpje op mijn camera, want zo knielend en liggend op de grond lukt me niet (meer).

  Geliked door 1 persoon

 5. Dus zo ziet dat eruit. Gelukkig kun je niet zien dat de fleecejas, geleend van mijn eega, veel te groot is. Ik heb zelf te opzichtige kleur jassen voor het fotograferen in de natuur. Binnenkort toch maar een vest of jas in schutkleuren aanschaffen. De broek is al een goed begin.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat van die schutkleuren zou ik niet doen. Welke kleren je ook draagt, de dieren zien je toch wel. Het is waarschijnlijk alleen zo dat je in schutkleuren wordt aangezien voor een jager, terwijl de dier bij opzichtige kleding denken: “Ha, dat is een fotograaf, heel onschuldig, rustig blijven staan …” 😉

   Like

 6. Je panoramafoto vind ik geweldig mooi! Ik geloof niet dat wij donderdag veel regen hebben gehad. Ik zal doorklikken naar Jetske, ze is nog niet in m’n reader verschenen, haar site werkt wat dat betreft vertraagd.

  Like

Reacties zijn gesloten.