Vrijdag de dertiende

Toen ik gisteren aan het eind van de ochtend tussen Goëngahuizen en Pean over de Peansterdyk reed, zag ik weer eens een bruine kiekendief over de oevers van de Botmar zweven. Een dag eerder had ik hem daar ook al gezien, en toen heb ik zelfs een paar foto’s van hem kunnen maken, maar omdat ik daar niet echt tevreden over was, besloot ik in de herkansing te gaan. Om het overige verkeer op de smalle weg niet te hinderen, zette ik de auto op de dam van één van de weilanden …

160513-1147x

Dat was geen goed plan, want ik stond er nog geen vijf minuten, toen een grote tractor met een graswagen uitgerekend daar de weilanden in moest om gras van het land te halen. Er restte me niets anders dan te verkassen en de auto een stuk verderop in de berm te zetten. Toen ik achterom keek, zag ik de tractor over het pad het land in stuiven …

160513-1151x

Terwijl de loonwerker aan het werk ging, richtte ik mijn blik weer op de oevers van de Botmar. De kiekendief was intussen in geen velden of wegen meer te zien, maar dat maakte de aanblik van het landschap niet minder mooi …

160513-1153x

Toen ik korte tijd later de blik weer de andere kant op wendde, zag ik dat er in het weiland iets niet helemaal in de haak was. De loonwerker had een bocht iets te ruim genomen, waardoor de tractor gevaarlijk scheef boven een sloot hing. Ik lijk een abonnement hebben op dit soort taferelen in een weiland …

160513-1155x

Er werd naarstig telefonisch overleg gevoerd om hulptroepen ter plekke te krijgen. Dat gaf mij de gelegenheid om mijn blik weer over de oevers van de Botmar te laten glijden. De kiekendief was weg en bleef weg, maar er hing nu wel een biddend torenvalkje boven het weiland met de hooibalen …

160513-1201x

Amper vijf minuten later denderden er twee tractoren over het zandpad en door het weiland naar de plek des onheils. Daar werden de twee tractoren netjes vóór de vastgelopen tractor gemanoeuvreerd …

160513-1205x

Enkele minuten later kwam de trein met veel geweld in beweging. Dat werd een aantal eenden wat te veel van het goede, verschrikt vlogen ze op om hun heil elders te zoeken …

160513-1208x

Nadat de mannen nog even hadden staan bijpraten en ze blijkbaar hadden geconstateerd dat er geen schade was aan de graswagen en aan de koppeling waarmee hij aan de tractor was verbonden, ging ieder weer zijns weegs …

160513-1212x

De bruine kiekendief kreeg ik niet meer te zien, maar ten afscheid van deze scène trippelde er nog wel even een witte kwikstaart voorbij. Al met al was het voor vrijdag de dertiende toch geen slechte start …   🙂

160513-1214x

27 gedachten over “Vrijdag de dertiende

 1. Voor de loonwerker dus echt vrijdag de 13e Jan,
  leuke van veel buiten zijn is dat je dan ook van alles meemaakt.
  Ik ga ook wel eens op pad zonder doel, zomaar een rondje.
  vaak zie je dan toch weer onverwachte dingen om te fotograferen
  jammer dat de kiekendief zich niet meer liet zien, zal wel te veel lawaai geweest zijn

  Fijne Zondag.

  Liked by 1 persoon

 2. Dat was wel een avontuur, maar gelukkig niet voor jou, Jan.
  Op de laatste warme dag – voorlopig – heb je toch maar een paar aardige observaties gedaan!
  Goede Pinksteren verder, ik heb de kachel al weer aan 😉

  Liked by 1 persoon

 3. Je trof het maar weer dat je dit kon vastleggen. Je trekt het wel aan. Ik kan me uit een grijs verleden ook iets heugen over een boot en een brug op de Wetering waar jij ook toevallig als toerist naar zat te kijken. 😉
  Gelukkig was de roekeloze actie in het land en niet op de openbare weg.
  Toevallig zag ik gisteren een vergelijkbaar tafereel aan de Paasloregel, maar dan in het klein. Er lag een grasmaaier, een zitmaaier onderin de droge sloot. Die mensen waren bezig om te proberen deze met de luxe auto eruit te trekken. Dat lukt natuurlijk nooit, dacht ik nog, haal maar gerust een grote tractor op.
  Fijn weekend samen. 🙂

  Liked by 1 persoon

   • Dat is ook zo, die was ik al helemaal vergeten. Toch handig zo’n extern geheugen.
    Enne … de apparatuur wat bij jullie binnenshuis stuk gaat de laatste tijd dat houden we op toeval. 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.