Bij de Freulevijver

De Freulevijver is een kleine meertje midden in het Oude Bosch tussen Wijnjewoude en Bakkeveen. De oorsprong ervan is niet helemaal duidelijk. De ene theorie zegt dat het om een pingoruïne gaat. Volgens een andere theorie was het  oorspronkelijk een wiel, gevormd door een dijkdoorbraak van het nabij gelegen Koningsdiep …

Het Oude Bosch was ooit een particulier landgoed dat in 1880 werd aangelegd door de adellijke familie Lycklama à Nijeholt. Dat is nu nog terug te zien aan de ooit statige beukenlanen in het gebied. Houtproductie was indertijd een belangrijke inkomstenbron …

Rond 1900 werd het meertje in opdracht van freule Eritia Lycklama à Nijeholt (1845-1902) vergroot en omgevormd tot een vijver. Bij de vijver liet zij een theekoepel en een botenhuis aanleggen, zodat haar gasten zich er konden verpozen. De theekoepel brandde later af en werd vervangen door een prieeltje …

In juni 1935 kreeg de Freulevijver koninklijk bezoek van prinses Juliana en haar vriendin freule de Brauw. Op de website Wijnjewoude.net prijkt nog een aantal foto’s van dat bezoek …

Op de bankjes die in een kring in het prieeltje staan is het nog steeds goed toeven. Vanuit het prieeltje heb je een mooi uitzicht over de vijver, het eilandje en op het juiste moment kun je er genieten van de links en rechts van het prieeltje bloeiende rododendrons …

Nog wel … want het prieeltje is hard aan onderhoud toe. De paal die de koepel ondersteunt is aan de voet zo goed als weggerot. Kortom: er is werk aan de winkel Staatsbosbeheer …

Tot zo ver de Freulevijver.

28 gedachten over “Bij de Freulevijver

 1. De eerste foto is mijn favoriet. Het is een bijzondere en sfeervolle plaats. Jammer dat we voor de echte herfstkleuren nog net wat te vroeg waren. Ik heb ook wat bedenkelijk naar die ‘aangevreten’ paal gekeken. Ach, de paal zal het vandaag nog wel houden heb ik toen gedacht toen we onder de overkapping zaten te genieten van het uitzicht. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze vijver in de natuur is zeker heel mooi om te zien. Lijkt me heerlijk om te wandelen. Je hebt prachtig foto’s van gemaakt uit de natuur. Echt genieten daar. Daar kom je rust toe. Je woont daar vast in de buurt? Ik heb hier genoten. Mooie foto’s. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan een mooi stukje geschiedenis en het is jammer dat je
  steeds meer ziet dat deze landgoederen verwaarlozen en dat
  ze het moeten hebben van vrijwilligers werk.
  Maar jij hebt mooi gefotografeerd en hopelijk wordt
  er werk van het prieeltje gemaakt.

  Nog een fijne dag, Erica

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.