Weerbeeld december 2018

Zo, de kop is er weer af, het nieuwe jaar is alweer ruim een dag oud. Voordat ik me ten volle op het nieuwe jaar kan storten, moet ik eerst nog wat losse eindjes van 2018 zien af te hechten. Eerst maar eens een korte terugblik op het weerbeeld van december …

2018 is ongeveer geëindigd zoals het in januari begon, grijs en zacht. Met af en toe een vrachtje hooi bij het hek was het voor dit jongvee tussen Garyp en Earnewâld dan ook geen enkel probleem om begin december nog in de wei te staan. Met een gemiddelde temperatuur van 5,5 °C was ook december weer ruim 2 graden warmer dan het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 …

Van winter kunnen we in deze eerste wintermaand dan ook niet echt spreken. Op vijf dagen lag de gemiddelde maximumtemperatuur boven de 10 graden en slechts drie maal kwam ’t in ons tuintje tot (zeer) lichte nachtvorst …

Zondag 16 december lag er ’s ochtends vroeg een klein laagje sneeuw in de tuin. Omdat ik op zondag graag wat langer blijf liggen, moest ik me zowaar haasten om er nog snel even een paar foto’s van te kunnen maken voordat het was weggesmolten. Echt indrukwekkend was het allemaal niet, maar met deze mooie witte belijning kan ik toch even tonen dat we nog iets van winter hebben gehad in december …

Behalve dat hele dunne laagje sneeuw viel er in december nog 86 mm water in ons tuintje. Daarmee was december de vijfde maand in 2018 die natter verliep dan normaal. Daarmee was het neerslagtekort als gevolg van de aanhoudende droogte echter nog lang niet weggewerkt. Daar kom ik later in het weeroverzicht over 2018 nog op terug. Deze eenden boeide dat allemaal niet, zij hadden water genoeg en dat werd op dat moment met een buitje ook nog eens weer lekker ververst …

18 gedachten over “Weerbeeld december 2018

 1. Mooie zwart-witte Mondriaan heb je daar!
  Wat mij betreft mag er nu wel eens wat echt winterweer komen, maar ik ben in elk geval al heel blij met de zon van begin januari, december was me echt een beetje te grijs.
  Nog het allerbeste gewenst Jan, maak er weer een mooi fotojaar van!

  Geliked door 1 persoon

 2. Sneeuw hoort toch wel een beetje bij ons landje, maar het wordt steeds minder.
  Maar als in december de koeien in de wei staan wordt ik ook blij van.

  Het weer was bij ons tweeslachtig soms heel grijs met best wel een buiten
  en dan kwam af en toe de zon erdoor en leek het lente.

  De koeien die vind ik leuk en het lijnenspel ook maar het zijn de koeien die het doen.

  Nog een fijne avond, Erica

  Geliked door 1 persoon

 3. Eerlijk gezegd verlang ik wel naar een laagje sneeuw. Het maakt de winter. Het is helaas wel lastig als je moet gaan werken en de wegen liggen glad. Dat vind ik vreselijk, maar om naar te kijken, in te wandelen, zelfs te spelen… neen, dat is voor mij geen straf. Daarom geniet ik van jouw mooie foto met dat dunne laagje sneeuw. Met een dun laagje ben ik al blij. Zelfs op een foto!

  Geliked door 1 persoon

  • Een winter zonder op zijn minst een fotogeniek laagje sneeuw is voor mij geen winter. Maar het laagje van half december was me echt wat te dun en het was ook veel te snel verdwenen. Afijn , het is nog maar begin januari, we krijgen nog wel een kansje, denk ik.

   Geliked door 1 persoon

 4. Mooie foto van de lijnen in de sneeuw.
  Dat zou toch wat zijn dat jij de sneeuw mist, dat past niet bij je. 😉
  Vandaag vond ik het heerlijk weer. De muggen dwarrelden hier nog rond ons hoofd.
  Een beetje mooi winterweer zitten we volgens mij allebei wel op te wachten. Dan kun je even weer wat andere foto’s maken. Maar dan wel de nadruk op ‘mooi’

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, als er sneeuw ligt, dan moet ik er even in. Dat is altijd zo geweest, en ik hoop dat het ook nog lang zo zal blijven.
   Als ik nu naar buiten kijk, lijkt het met de blauwe lucht zo waar even wat winters, maar de vooruitzichten wijzen daar helaas nog niet echt op.

   Like

Reacties zijn gesloten.