Terugblik op betere tijden

Mijn fotomaatje Jetske zet ook vandaag haar beste beentje weer voor in de strijd tegen de gevolgen van de corona-uitbarsting. Ziekenhuis Tjongerschans en de andere Friese ziekenhuizen zijn de afgelopen weken voortdurend bezig geweest met het opschalen van de opvangcapaciteit. Om voldoende capaciteit te creëren zijn er rond de ziekenhuizen kleine tentendorpen verschenen …

Het aantal Friese coronapatiënten is nog altijd betrekkelijk klein, maar er zijn en worden al enkele weken talloze patiënten uit het zuiden verpleegd. Naar ik heb begrepen, bestaan specialismen hoegenaamd nauwelijks meer in de ziekenhuizen momenteel. Alles en iedereen lijkt nu in eerste instantie gericht op het in leven houden van coronapatiënten. Naar mate de druk op artsen en verplegend personeel toeneemt, stijgen zowel mijn zorg als mijn bewondering voor deze mensen. Vooral het voortdurend dreigende tekort aan deugdelijke beschermingsmiddelen vind ik een gruwel …   ;-(

Genoeg daarover. Ik doe het vandaag weer zonder mijn fotomaatje, maar ik neem jullie wel even mee terug naar onze allereerste kuier in september 2006. Dat was eigenlijk voor allebei natuurlijk de spannendste kuier. Jetske had van mij al een beeld gekregen via mijn weblog. Ik had aan alle kanten het raden, maar het kwam goed.

Jetske had een mooie, niet al te lange kuier uitgezocht ‘bij het witte bruggetje’ aan de Hoogeweg bij Kalenberg. Aan het begin groeide een madeliefje langs het pad en halverwege stond een bankje. Met mijn voorkeur voor dat laatste had Jetske meteen al een vol punt gescoord …

Het bankje was geen luxe uitvoering met een leuning voor zover ik me herinner, maar het was een aangenaam rustpunt voor mijn benen. Onderweg waren we allebei stil geweest en lieten we onze ogen ronddwalen door de ons omringende natuur, op zoek naar onderwerpen om te fotograferen. Eenmaal op het bankje raakten we al snel in gesprek over onze gezamenlijke hobby en over de omgeving waar we waren …

De terugweg verliep op vergelijkbare wijze. Rondkijken, fotograferen en af en toe de ander zachtjes ergens op wijzen. Terug op het startpunt van deze eerste kuier namen we opnieuw plaats op een bankje. Daar ontwikkelde zich een geanimeerd gesprek over een keur aan onderwerpen. De basis voor onze vriendschap werd hier gelegd …

Lieve Jetske, fijn fotomaatje op afstand,

Ik blijf het toch zeggen zo lang deze ellende voortduurt …
Als ik vandaag weer in mijn uppie ergens een fotokuiertje maak – en dat is gezien de omstandigheden maar de vraag – dan zal ik zeker even aan jou en je vele collega’s denken. Jullie staan nog steeds voor een immense klus. Aan jullie inzet en toewijding zal het niet liggen. Maar hoe het met jullie eigen bescherming en zaken als beademingsapparatuur zit, vind ik eigenlijk steeds zorgelijker worden. Pas daarom de komende tijd behalve op jullie patiënten vooral ook goed op jezelf en elkaar. Werkze en heel veel sterkte de komende tijd!

31 gedachten over “Terugblik op betere tijden

 1. Heel veel sterkte Jetske, nog dichter bij de haard dan ik zat… en ik ben er voor mijn collega’s ook die in lockdown zijn met onze cliënten. Dubbel en dwars, sterkte en pas goed op jezelf, en jouw collega’s ook!

  Helden zijn jullie!

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat was inderdaad best wel spannend, maar het is goed gekomen. 🙂
  Toen kwam ik er al achter dat jij oog had voor details en die details dan ook veelvuldig vastlegde. Het was tijdens zo’n fotografiemoment dat ik jou toen voor het eerst fotografeerde. Ik heb toen vast gedacht, dat beeld leg ik vast dan kan ik later op de computer terugkijken hoe hij dat doet. 🙂

  Allen dank voor de lieve reacties voor de medewerkers in de zorg.
  Met respect denk ik veelvuldig aan de verpleegkundigen en specialisten op de ic-afdelingen. En dan zijn er nog vele andere werkers in de zorg die te maken hebben met schrijnende gevallen. Daarmee vergeleken heb ik het niet zwaar.
  Behalve al die waarderende woorden en applaus blijf ik erop hameren dat mensen afstand houden en niet bij elkaar op bezoek gaan. Vandaag hoorde ik weer een verhaal over mensen die a.s. weekend logés krijgen. Ik begrijp dit niet!

  Geliked door 1 persoon

  • Die foto heb ik nog in het archief. Eigenlijk was ’t best brutaal om mij de eerste keer al ongevraagd te fotograferen … 😉

   Het pleit voor je om bescheiden te zijn over je eigen rol. Dat de druk als gevolg van de coronacrisis overal in het ziekenhuis voelbaar is, zul je toch vast niet ontkennen. Zoals we het nu als samenleving met z’n allen moeten doen, zullen jullie het in een ziekenhuis toch ook met z’n allen moeten doen, lijkt me.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik probeer me ook bij iedereen uit de buurt te houden, maar af en toe moet ik toch wat te eten halen. En dat doe ik tegenwoordig echt niet meer voor mijn plezier. De bestelservice zit ook vol dus dat is ook geen optie.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik hoop met iedereen dat al deze ellende snel achter ons ligt en Jetske ook weer gewoon fijn met jou een fotokuier kan maken, Sterkte voor jou en al je collega’s Jetske!

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooie (foto)herinneringen aan je dappere fotomaatje! Dat ze gezond en sterk mag blijven en met haar al het zorgpersoneel, dat nu zo zwaar belast wordt.
  Het doet me wat als ik alle tenten om het mij zo bekende ziekenhuis zie staan. Ik heb vorige week een niet zeer noodzakelijke oogcontrole afgezegd. Eerlijk gezegd durf ik ook niet zo goed het ziekenhuis te betreden…
  We kunnen alleen maar hopen en ons aan de regels houden, Jan.
  Heel veel groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Die keuze kan ik me wel voorstellen, Zem. In het geval van een niet noodzakelijke controle is er ook weinig of niets op tegen om die keuze nu te maken, lijkt me. Maar de toegang tot het ziekenhuis is veilig, heb ik me door Jetske laten vertellen. Coronapatiënten of mensen die ervan verdacht worden misschien corona te hebben, gaan door een gescheiden ingang naar een afgescheiden deel van het ziekenhuis.
   Hoe beter we ons nu met zijn allen aan de maatregelen houden, hoe eerder we weer wat meer bewegingsvrijheid terug krijgen, hoop ik,
   Hartelijke groeten terug. Pas op jezelf en elkaar, Zem, blijf gezond.

   Like

 6. Een fijne vriendschap met als basis een gemeenschappelijke hobby, mooi!

  Ik deel je bewondering.
  Maar ik begrijp ook je angsten, er is te weinig bescherming voorhanden, ook hier.
  Ik durf enkel één dagje verder denken, en ook hier blijven de cijfers stijgen. Een bevriende (ex)collega ligt reeds acht dagen in het ziekenhuis met hoge koorts, Corona bevestigd. Vreselijk!

  De foto’s die jullie toen namen zijn prachtig, ja, toen reeds!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Hopelijk komt het goed met je (ex)collega. Het moet voor de zorgmedewerkers vreselijk zijn om eigenlijk niet meer kunnen doen dan proberen mensen in leven te houden, zo lang ze op het vlak van genezing machteloos staan.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ha Afanja,

  ja… ik hoef maar even naar die foto’s te kijken en mijn depri-gevoel is weg.
  Dus… hoewel ik nu een tijdje ga stoppen met bloggen kom ik tóch zo nu en dan even langs…

  Dus… ik ga even pauze houden.
  Tot later!
  Blijf gezond!
  Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 8. In ziekenhuis hebben erg druk met corona.Petje af van dokters en verpleging. ook. Ik had op de tv gezien dat nood tenten erbij komen. Ik had net gehoord dat minder besmettingen er zijn. Laat maar hopen dit door gaat zetten. Je hebt mooie foto’s van jou archief Jan. Hopelijk is dit gauw voorbij. Het duurt nog eventjes tot 29 april. Daarna zien we weer. Voor jullie ook sterkte!

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is inderdaad de vraag, Suske. Dat is waarschijnlijk alleen maar te voorkomen als wij met z’n allen ons best blijven doen in het kader van de social distancing. Wij moeten de voortgang van het virus zoveel mogelijk afremmen door afstand houden, geen feestjes te organiseren, enzovoorts.

   Geliked door 1 persoon

 9. het is fijn dat je nog een archief hebt Jan, en ik sluit me aan bij je bemoedigende woorden aan Jetske je fotomaatje en uiteraard aan alle mensen in de zorg die nu wel zowat op hun tandvlees lopen door de druk in hun werk door dirt vreselijke virus, en voor jouw en je naasten pas goed op hun en jezelf, sterkte!

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vond het wel een mooie combinatie om voorlopig op de woensdag ons aller hardwerkende zorgverleners in het zonnetje te zetten en daarbij terug te kijken op wat fotokuiers van Jetske en mij van voor 2010. Die zijn in dit weblog elders namelijk niet terug te vinden.
   Wij doen er alles om afstand te houden, Bram. Voor jullie ook het beste daar, blijf gezond!

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.