Kennismaking met het rietland

Het is weer woensdag en dat betekent, dat ik de dag weer begin met de stand van zaken in coronatijd. De social distancing maatregelen lijken langzaam maar zeker effect te krijgen. Hier in Fryslân is het de afgelopen weken op straat, in plantsoenen en in de natuur erg rustig. En de meeste mensen houden goed rekening met de afspraak om minstens anderhalve meter afstand van elkaar te houden. “Maar,” zo zei onze Premier in Crisistijd gisteravond, “we moeten dit volhouden …”

Als gevolg van de maatregelen lijkt er heel voorzichtig een zekere stabilisering in zicht te komen van het aantal mensen dat op de IC moet worden opgenomen. Na het opschalen van de IC en door meer capaciteit vrij te maken voor de overige coronapatiënten valt in de Friese ziekenhuizen alles langzaam maar zeker in de juiste plooien. Maar we zijn er nog niet! Om de instroom van patiënten behapbaar te houden voor het zwaar onder druk staande medisch en verzorgend personeel zullen we ons nog maandenlang en misschien wel langer aan social distancing moeten houden, vrees ik …

In normale tijden zou er vandaag weer een fijne fotokuier met mijn fotomaatje op het programma staan. Maar ja, zo lang niet bekend is of ze mogelijk een milde of asymptomatische vorm van corona bij zich draagt, houdt Jetske zich verre van mij. Het wachten is op de doorbraak van grootschalig testen, voordat daar enig zicht op komt. Daarom neem ik jullie vandaag mee op een eerdere fotokuier die Jetske en ik samen hebben gemaakt. Begin november 2006 nam Jetske me mee naar het rietland van haar zwager in de Weerribben …

Het was een prachtige dag met fotogenieke wolkenpartijen van voortdurend om ons heen trekkende buien. Zodra we uit de auto stapten, verscheen de eerste van vele regenbogen die dag. Tijdens de wandelingen werden we o.a. verrast door mooie oude molentjes en een paar ranke reeën in het rietland …

Tussen de bedrijven door vertelde Jetske die dag hoe ze al van jongs af aan regelmatig met haar vader – die rietsnijder was – het rietland in trok. In geuren en kleuren introduceerde ze begrippen als trilveen, snit en andere zaken waar ik in de loop der jaren nader kennis mee zou maken. Maar hoofdzaak was en bleef het fotograferen …

Ook die derde dag hebben we ons weer prima vermaakt. Wind, wolken en zon maakten het rietland een lust voor het oog. Voortdurend wisselden de in de wind wuivende rietpluimen van kleur en vorm …

Terwijl ik aan het eind van de middag huiswaarts reed, verscheen er al na enkele minuten weer een mooie regenboog. Voordat ik de snelweg op draaide, zette ik de auto nog even in de berm om ook deze regenboog nog even vast te leggen. Een regenboog aan het begin en aan het eind van de dag, hoe mooi wil je het hebben …

Lieve Jetske, fijn fotomaatje op afstand,

Het is mooi weer, en dus zal ik vandaag wel weer even ergens een kort fotokuiertje maken. Vele malen liever was ik weer eens even samen op pad gegaan, maar helaas …, jij en de vele andere zorgverleners binnen en buiten de ziekenhuizen staan nog steeds voor een immense klus. Aan jullie inzet en toewijding ligt het niet, dat weet ik zeker. Maar vooral het gebrek aan veilige beschermingsmiddelen voor jullie als zorgverleners blijft zorgelijk. Pas daarom de komende tijd behalve op jullie patiënten vooral ook goed op jezelf en elkaar. Werkze en heel veel sterkte de komende tijd! Blijf gezond!

23 gedachten over “Kennismaking met het rietland

 1. weer een heel mooi actueel en archief blog Jan, de ellende van dat virus zullen we voorlopig nog niet kwijt zijn, volgens mij is de natuur er wel bij gebaat, lang geleden dat we zo’n lange periode met mooie en zonnig weer hadden. Alleen jammer dat we er maar beperkt op uit kunnen nu!

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel mooi om de foto’s uit vervlogen tijden weer terug te zien.
  We troffen het toen maar met al dat moois op die dag zoals de regenbogen en de reeën.
  Tijdens onze eerste fotokuier durfde je geen foto van mij te maken, zo vertelde je achteraf. Dat heb je later wel ruimschoots ingehaald. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie reeks vol dierbare herinneringen met Jetske. Het blijft afstand houden… In ons kot blijven. Gelukkig mogen ‘de ouderen’ nu ook weer de auto nemen om naar het bos of park te gaan in BE. Hou het veilig Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • Komt goed, Joke. Wij mogen nog steeds in de auto op pad. Om de dag zoek ik even een stil plekje in de natuur of in de ons omringende weilanden. Het is er nog stiller dan anders.
   Voor jou hetzelfde, blijf gezond!

   Like

 4. even kan ik geen corona nieuws meer lezen Jan…..
  ik kom het toch overal tegen.. dus de tv blijft even uit,
  ik geniet van e foto’s….
  en die kuiertjes die komen weer hoor,

  bij leven en welzijn… kan even duren maar ze komen weer.
  geef de moed nog niet op hé man 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi verslag van een vroeger uitstapje met Jetske in het mooie rietland!
  Het valt me op dat we hier in ons dorp in de Weststellingwerven nog veel fietsers, motorrijders en autoverkeer zien.
  Als ik niet van de Coronacrisis zou weten, zou het me slechts opvallen dat lopende mensen met zo’n wijde boog om elkaar heen lopen.
  Maar wij blijven lekker thuis, Jan.
  Hartelijke groeten en hopelijk blijft de verbetering doorgaan, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 6. De weerribben zijn heel mooi, daar kan ik van getuigen, en je foto’s geven ze schitterend weer. Ooit hoorde ik ook rietsnijders aan het woord, imponerend hoe geduldig zij aan het werk waren.
  Het zou niet mogen bestaan, zorgen voor zieke patiënten zonder beveiliging!? Hier komt het ook nog voor, niet in de ziekenhuizen, denk en hoop ik toch.
  Het wordt iets van lange adem.

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtige foto’s van het wuivende riet. Als ik dit zie ben ik er ook een beetje. Wat is het daar toch mooi.
  Een deugddoend hart onder de riem voor jouw fotomaatje. Ik wens haar ook alle goeds, dat ze mag stand houden en gezond blijven. Lieve groet.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.