Kemphaan junior

In de voorgaande logjes waren achtereenvolgens de mannelijke en de vrouwelijke kemphaan te zien. Luisterend naar het nauwelijks hoorbare geluid dat hij voortbracht, zou dit volgens ‘Petersons Vogelgids’ best eens een juveniele kemphaan kunnen zijn …

Op iets serieuzere wijze lijkt dat idee steun te krijgen op de website van Vogelbescherming Nederland. Maar het kan net zo goed zijn dat dit een kleurvariatie van de vrouw is. De natuur zit vol verrassingen, zo ook in dit geval …

Kenner van poollicht & natuur Ben van Bokhoven heeft zojuist in een onderstaande reactie laten weten, dat het waarschijnlijk een volwassen mannetje is, waarvan de witte kraag alleen nog niet is volgroeid …

Fotogeniek was deze hoants, zoals de kemphaan in het Fries wordt genoemd, zeker. Zelfs zijn spiegelbeeld werkte voorbeeldig mee. Ik sluit dit drieluik over de kemphaan dan ook met een tevreden gevoel af. Toen ik ze vorig jaar op deze locatie voor het eerst zag, bleven ze een stuk verder weg. Dit is toch net wat bevredigender …

37 gedachten over “Kemphaan junior

 1. Ook dit is weer een mooie serie waarbij mijn favoriet de laatste foto is.
  Leuk dat de volgers vaak zo mooi meedenken met de determinatie. Leerzaam.
  Ik vind het een bijzonder idee dat ze hier maar tijdelijk zijn en straks verder reizen naar verre oorden in het noorden. Ze hebben gelukkig geen vliegverbod. 🙂
  Fijne en zonnige zondag.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Jetske. De vogels hebben inderdaad geen vliegverbod, maar dat er door de mens momenteel nauwelijks gevlogen wordt, staat me wel aan. Overdag heb ik de lucht maar zelden zo vaak achtereen zo helder blauw gezien. En ’s nachts lijken er meer sterren dan ooit aan het firmament te fonkelen. Al kan dat laatste ook best voortkomen uit mijn verbeelding, dat geef ik toe …
   Fijne zondag, geniet ervan!

   Geliked door 1 persoon

 2. super hé Jan ,
  dat je zo lekker hebt kunnen genieten ,
  en daarna het uitzoeken van de foto’s, en dan no determineren,
  ik vind het altijd wel een sport an sich.
  weer een heerlijk blog jongen

  fijn weekend gewenst he

  Geliked door 1 persoon

 3. Intussen groeit daar een kemphanengemeenschap, zou je bijna denken. Ze hebben in ieder geval een mooie plek uitgekozen.
  Samen met de omgeving is het een prachtserie. Mag je trots op zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Het ligt niet direct in mijn reguliere rayon, maar voor weidevogels en de liefhebbers daarvan is het een prachtig gebied.
   Ik denk niet er direct een kemphanengemeenschap ontstaat. Het zijn vermoedelijk kemphanen die hier op hun reis van zuid naar noord een tussenstop maken.

   Geliked door 1 persoon

 4. Een knap drieluik Jan en heb een vogel leren kennen waarvan ik niet dacht dat die bestond en het woord kemphaan kende ik wel maar dus niet als vogel. Breng volgend jaar weer maar een verhaal van deze vogels!

  Geliked door 1 persoon

 5. Beste Jan, Ik denk dat dit een volwassen mannetje is, waarvan de witte kraag alleen nog niet is volgroeid. Mooi gebiedje daar bij jullie in Friesland. Vroeger hadden wij in de Zaanstreek ook nog kemphanen, maar op een enkele doortrekker na zien we die hier niet meer (en noorderlicht ook niet).
  hartelijke groet, ook van Lia,
  Ben van Bokhoven

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Ben. Zoals ik al zei: de natuur zit altijd weer vol verrassingen, vooral voor niet-deskundigen. Als jij zegt dat het waarschijnlijk een mannetje is, dan neem ik dat graag mee. Hier en daar hebben we nog wat gebieden met ‘ouderwetse’ weilanden waar het leven voor de laatste weidevogels nog goed is.
   Met het poollicht schiet het inderdaad niet op. Maar ik blijf optimistisch. Ooit …
   Dank voor je reactie. Goed weekend en de groeten, ook aan Lia.

   Like

Reacties zijn gesloten.