Onze nationale vogel

De laatste vogel die zich vorige week op voorbeeldige wijze aan ons presenteerde was de skries, bij de meesten beter bekend als de grutto (Limosa limosa). Hier in Fryslân wordt de grutto al geruime tijd Kening van de Greide genoemd, Koning van de Weide. Landelijk kreeg hij in 2015 erkenning, toen werd hij door het publiek uitgeroepen tot onze Nationale Vogel

Waar hij die verkiezing aan te danken had? Wat mij betreft alleen al omdat het een prachtige vogel is, maar vooral ook omdat ca. 85% van alle grutto’s in Nederland broedt. Ons typische polderlandschap leent zich bij uitstek voor de grutto. Het is alleen zo jammer dat er van dat van oudsher zo typische landschap intussen nog maar zo weinig is overgebleven …

Zelfs hier in Fryslân wordt het de laatste jaren steeds moeilijker om de grutto dicht bij huis nog te kunnen fotograferen. Zo lang ik ertoe in staat ben, zal ik waarschijnlijk elk voorjaar toch weer proberen om hem voor de lens te krijgen …

Voor dit jaar resten me nog twee opdrachten: 1. een wakende grutto op een paal fotograferen – 2. als het even kan, wil ik graag weer eens wat kuikens in beeld vangen. Voor nu sluit ik het hoofdstuk rond de grutto’s af met een foto, waarin onze nationale trots in een karakteristieke pose in het gras staat …

 

39 gedachten over “Onze nationale vogel

 1. Het gaat jou vast en zeker lukken! Mijn hart stond stil, toen ik vorig jaar zomer tussen Lollum en Arum ineens zomaar een grutto zag, voor het eest in het echt, en het nog niet eens zeker wist! Die wilde mij verjagen, dus de foto’s zijn niet zo duidelijk, moest snel en zo… die had duidelijk een nest, en vloog op, kwam terug, liep van mij weg een andere kant op, hahaha zo mooi om te zien.

  En ook hier, een prachtige serie weer!

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige foto`s van deze grutto….hier kom ik ze niet tegen…en mijn reikwijdte van de lens zou ook te klein zijn…Ik zag dat je jou fotomaatje ook op het goede pad had gezet met deze vogel…..Fijne Zondag Jan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hij heeft het bar moeilijk hoorde ik vanmorgen bij vroege vogels, door de harde bodem, en het mestinjecteren doet er ook nog eens geen goed aan…
  mijn oude schoonvader zei het al…. ..
  jááááren geleden…
  jammer hé Jan zo’n mooi diertje

  Geliked door 1 persoon

   • Er is geen schuilhut in de buurt? Het klinkt logisch dat grutto’s het kleine grut beschermen. 🙂

    We zouden niet anders doen als hier plots aan reus opdook.

    Een foto vanop 50 meter, dat lijkt me een droom om van zo’n afstand te mogen fotograferen.

    Geliked door 1 persoon

    • Nee, mijn auto dient meestal als mobiele schuilhut. Het is zo mooi om dat beschermende en alarmerende gedrag te zien, vooral de mannen zijn daar erg sterk in. Vanaf een dampaal als troon overschouwen ze hun territorium. Zodra er onraad is, gaat pa dan luid krijsend en (schijn)aanvallen uitvoerend de lucht in.
     Ik ben erg gelukkig met mijn camera, waarmee ik tot 65x kan inzoomen. Maar geloof me, bij vogelfotografie heb je nooit teveel zoom.

     Like

 4. Je hebt prachtig grutto foto’s kunnen maken. Wat hebben deze grutto lange snavels. Prachtig in de natuur te zien.
  Gelukkig kan ik bij jou foto’s kunnen genieten. Ik ga zowat niet de deur eruit. Alleen balkon erop. Ferry is naar de tuincentrum gegaan met iemand… Fijne dag veder.

  Geliked door 1 persoon

 5. Een prachtige serie, waarin de grutto heel mooi tot zijn / haar recht komt!
  Hopelijk krijg je je wensenlijstje binnenkort vervuld.
  Ik heb gehoord dat de coronatijd niet zo best is voor de weidevogels, omdat er minder vrijwilligers komen die de nesten van de vogels vóór het maaien merken.
  Dat betekent dus méér schade aan vogels en nesten, en dat druk ik me zeer onderkoeld uit.
  Ik vind dat vreselijk.
  Een hartelijke groet van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 6. als klein kind achterop bij vader op de fiets zag ik aan de Zuiderzeekust bij Durgerdam de groepen krijsende grutto’sover de weilanden scheren, ik herinner mij de rossige gloed, hoe mooi zich dat aftekende tegen de felblauwe luchten. Ik spreek over 1938.

  Geliked door 1 persoon

 7. Erg mooie beelden. Ik kan me niet herinneren dat ik de vogel ooit in het echt heb gezien. In zuid Limburg komt hij niet voor wel nog hogerop in noord Limburg.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.