In de pluisjes

Terwijl Jetske zich nog enige tijd met de brede orchissen vermaakte, nam ik even plaats op het eerste echte Afanja-bankje langs het pad. Terwijl ik de omgeving nog eens in me opnam, kwam ik opnieuw tot de conclusie dat het tegenwoordig eigenlijk maar een dooie boel was in het Weinterper Skar. Waar je enige jaren geleden de insecten bij wijze van spreken van je af moest slaan, moest je ze tegenwoordig zoeken …

Een loopje naar het begin van het pad leverde dan ook weinig meer op dan wat uitgebloeide paardenbloemen. Omdat je er altijd het beste van moet zien te maken, streek ik even bij een paar pluizenbollen neer …

Ik heb het in de loop der jaren al vaker geschreven, maar ik vind de paardenbloem nog altijd één van de meest ondergewaardeerde bloemen van ons land. Zeker wanneer je er eens goed voor gaat zitten, zijn ze in alle fasen het bekijken waard

Intussen had mijn fotomaatje blijkbaar haar fotosessie met de orchissen afgerond, want terwijl ik geconcentreerd bezig was om wat van de pluisjes te maken, zag ik haar ineens weer in beeld verschijnen …

29 gedachten over “In de pluisjes

 1. Het is een klasse Afanja-bankje.
  We hadden daar zoals gebruikelijk als we samen op stap gaan een goede en gezellige fotokuier. Maar verder was het droevig gesteld met de bloemen en insecten in vergelijking tot de beginjaren dat we daar samen fotografeerden.
  Mooi vierluik van de paardenbloem. De onderste foto vind ik meesterlijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zie veel pluisjes omhoog gaan bij ons. Dan komen bij ons in de woonkamer. In deze tijd gaan in de lucht zweven. Wat heb jij prachtig foto’s kunnen maken. Ik hou wel pluisjes. Ik zie wel meer in deze tijd. Anders dan anders.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die pluizen bloemekes (wij in Vlaanderen zeggen ‘pissebloem’ tegen de paardenbloem ) stelen elk jaar weer de show, dat vind ik ook.
  Jij valt het ook op dat er veel minder insecten zijn… ik zelf merk het ook meer en meer op, heb al vele collega-macro fotografen hetzelfde horen zeggen, dat de insecten populatie achteruit gaat.
  Woensdag was ik nog aan 2 heel grote vijvers in Dilbeek, heb met moeite een handvol juffertjes gezien, geen enkele libel…
  Er is iets serieus verkeerd aan het gaan vrees ik 😦

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier staan ze ook in de bloemenweide en nu pas komen ook het koolzaad.
  Alles is laat dit jaar maar ik ben blij dat er een beetje kleur in gaat komen.
  Wij zijn ook aan het wachten tot dat we de pluisjes kunnen fotograferen.
  Mooi is dat zoals die ene paardenbloem een rok van pluisjes (zaadjes) heeft.

  Nog een fijne dag, Erica

  Geliked door 1 persoon

 5. En vooral ook altijd leuk om iets te wensen als je de pluisjes wegblaast. Dat deden we als kind altijd. Zo van ‘hij houdt van mij’ blaas… ‘hij houdt niet van mij’ blaas… en dit steeds herhalen tot er geen pluisje meer op stond. Maar nu weet ik niet meer wat het eindresultaat moest zijn… ik dacht dat als je laatste zin was ‘hij houdt van mij’ en je blies alles weg… dan hield hij van jou. Gewoonlijk bliezen we harder of zachter zodat we altijd tot het gewenste resultaat kwamen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Heel graag deel ik je mening over de paardenbloem, ook al wordt ze bij ons als ‘pisbloem’ benoemd.
  Zowel in vol geel ornaat, als in pluizige staat vind ik ze mooi.
  Net zoals de madeliefjes, die vaak samen met de paardenbloemen hele weiden vullen, en mooi samen gaan in witte en gele tinten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.