Op zoek naar insecten

Voordat Jetske en ik elkaar bij de pluizenbollen van de paardenbloemen weer tegen het lijf liepen, tipte zij me over het fluitenkruid langs het pad naar de dobbe. Jetske had daar wat waterjuffers voor de lens gehad …

Die waterjuffers waren kennelijk gevlogen tegen de tijd dat ik daar even rond keek. De mooie witte schermbloemen waren leeg en ze bleven leeg. Helemaal vruchteloos was mijn zoektocht echter niet. Op een bramenstruik zag ik een bloedcicade lopen. De doornen weerhielden me ervan om hem beeldvullend in beeld te krijgen …

Jetske had intussen blijkbaar aan de zuidkant weer wat gevonden. Ze was vast niet voor niks weer in het gras naast het pad neergeknield …

Ik richtte mijn aandacht eerst nog even op een boterbloem met een spuugbeestje. Ik kan er niks aan doen, maar zodra ik het schuim van een spuugbeestje zie, moet ik onwillekeurig denken aan “Het spuugbeestje in de achtertuin van Jan Wolkers”

Omdat ik een spuugbeestje uiteindelijk toch minder interessant vind dan Jan Wolkers, voegde ik me al snel weer bij mijn fotomaatje. Zij bleek druk bezig te zijn om een Sint Jacobsvlinder te portretteren. We zijn gewend om dergelijke vondsten met elkaar te delen, maar zekerheidshalve probeer ik op zo’n moment vaak al een paar foto’s te maken, voordat Jetske plaats voor me maakt. Dat bleek in dit geval maar goed te zijn ook, want amper twee tellen later vloog de bijzondere vlinder op om vrijwel meteen uit beeld te verdwijnen …

38 gedachten over “Op zoek naar insecten

 1. Het aantal insecten op het fluitenkruid kon je op één hand tellen. Daar in de buurt rond het hoge gras vlogen en zaten de juffers en lantaarntjes, maar die lieten zich moeilijk vastleggen.
  Je bloedcicade is dan wel weer een mooie vangst.
  Ik moet ook altijd direct aan Jan Wolkers denken als ik het spuug van een spuugbeestje zie. We volgden toen ook alle uitzendingen met veel plezier. Als we vroeger op Texel waren reden we ook altijd wel even langs zijn huis.
  Vorige keer raakte ik per ongeluk het spuug aan, bah wat vies kleverig.
  En er komt inderdaad een serie van de Sint-Jacobsvlinder op mijn weblog. Het viel niet mee om deze te ‘vangen’. Dergelijke acties is met jouw jouw gesteldheid ook bijna onmogelijk. Het beestje had cameravrees.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jan het is altijd fijn wanneer je iets tegenkomt wat je niet verwacht.
  De bloedcycade en de Sint Jacobsvlinder kom je niet iedere dag tegen.
  Dat geeft toch een heerlijk gevoel dat je ze gezien hebt.
  Het doet er toch niet toe wie de mooiste foto’s heeft als jullie maar plezier hebben.
  En wat je hebt gezien kunnen ze je niet meer afpakken.

  Jan lekker genieten en ja Jan Wolkers was ook echt genieten 😉
  Wij keken er altijd naar.

  Geliked door 1 persoon

 3. ze zijn ok supersnel hé Jan, maar ik vind de bloedcycade ook niet te versmaden.. en dat spuugbeestje is ook erg mooi,
  hier zitten veel pyjama wantsen in het fluitenkruid….
  en de st jacobsvlinder had ik klaar staan… maar moet even wijken voor de klappers 🙂 naturellement 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.