Op zoek naar insecten

Voordat Jetske en ik elkaar bij de pluizenbollen van de paardenbloemen weer tegen het lijf liepen, tipte zij me over het fluitenkruid langs het pad naar de dobbe. Jetske had daar wat waterjuffers voor de lens gehad …

Die waterjuffers waren kennelijk gevlogen tegen de tijd dat ik daar even rond keek. De mooie witte schermbloemen waren leeg en ze bleven leeg. Helemaal vruchteloos was mijn zoektocht echter niet. Op een bramenstruik zag ik een bloedcicade lopen. De doornen weerhielden me ervan om hem beeldvullend in beeld te krijgen …

Jetske had intussen blijkbaar aan de zuidkant weer wat gevonden. Ze was vast niet voor niks weer in het gras naast het pad neergeknield …

Ik richtte mijn aandacht eerst nog even op een boterbloem met een spuugbeestje. Ik kan er niks aan doen, maar zodra ik het schuim van een spuugbeestje zie, moet ik onwillekeurig denken aan “Het spuugbeestje in de achtertuin van Jan Wolkers”

Omdat ik een spuugbeestje uiteindelijk toch minder interessant vind dan Jan Wolkers, voegde ik me al snel weer bij mijn fotomaatje. Zij bleek druk bezig te zijn om een Sint Jacobsvlinder te portretteren. We zijn gewend om dergelijke vondsten met elkaar te delen, maar zekerheidshalve probeer ik op zo’n moment vaak al een paar foto’s te maken, voordat Jetske plaats voor me maakt. Dat bleek in dit geval maar goed te zijn ook, want amper twee tellen later vloog de bijzondere vlinder op om vrijwel meteen uit beeld te verdwijnen …

38 gedachten over “Op zoek naar insecten

 1. De spuug hangt tegenwoordig op sommige struiken overal in het rond en zeggen dat we in tijden van corona spuug moeten vermijden 🙂 ! Een prachtige vlinder maar ze blijven schuw hé al die vlinders. Ze willen dit jaar amper zitten…

  Geliked door 1 persoon

 2. Het aantal insecten op het fluitenkruid kon je op één hand tellen. Daar in de buurt rond het hoge gras vlogen en zaten de juffers en lantaarntjes, maar die lieten zich moeilijk vastleggen.
  Je bloedcicade is dan wel weer een mooie vangst.
  Ik moet ook altijd direct aan Jan Wolkers denken als ik het spuug van een spuugbeestje zie. We volgden toen ook alle uitzendingen met veel plezier. Als we vroeger op Texel waren reden we ook altijd wel even langs zijn huis.
  Vorige keer raakte ik per ongeluk het spuug aan, bah wat vies kleverig.
  En er komt inderdaad een serie van de Sint-Jacobsvlinder op mijn weblog. Het viel niet mee om deze te ‘vangen’. Dergelijke acties is met jouw jouw gesteldheid ook bijna onmogelijk. Het beestje had cameravrees.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat ik de juffertjes gemist heb, vind ik niet zo erg. Daar had ik de dag tevoren bij onze vijver al een paar plaatjes van kunnen schieten. Dat de Sint Jacobsvlinder er vandoor ging op het moment dat je plaats voor mij maakte, vind ik wel jammer.
   Hoezo … “Dergelijke acties is met jouw jouw gesteldheid ook bijna onmogelijk …”?
   Je hebt toch wel gezien, dat ik mijn camera m.b.v. mijn viskrukje weer uiterst flexibel laag bij de grond kan gebruiken …. 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Jan het is altijd fijn wanneer je iets tegenkomt wat je niet verwacht.
  De bloedcycade en de Sint Jacobsvlinder kom je niet iedere dag tegen.
  Dat geeft toch een heerlijk gevoel dat je ze gezien hebt.
  Het doet er toch niet toe wie de mooiste foto’s heeft als jullie maar plezier hebben.
  En wat je hebt gezien kunnen ze je niet meer afpakken.

  Jan lekker genieten en ja Jan Wolkers was ook echt genieten 😉
  Wij keken er altijd naar.

  Geliked door 1 persoon

 4. Weer een blog om van te genieten, Jan !!
  Heerlijk die diversiteit… je bloedcycade heel knap want het is best een lastig diertje om te fotograferen, vind ik. 😀
  Lieve geniet groetjes Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

  • Die vlinder is inderdaad bijzonder, Dirk. Mijn fotomaatje heeft vast betere foto’s, maar ik ben blij dat ik hem heb.
   Wij zijn al bijna 14 jaar bevriend en proberen maandelijks 1 of 2 keer samen op pad te gaan. Een waardevolle vriendschap!

   Like

 5. Net op tijd de vlinder gevangen.
  De laatste tijd kom ik niet veel meer inde natuur en spuugbeestjes zag ik al lang niet meer. Tot nu. Jullie hebben ze voor me opgedoken. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. ze zijn ok supersnel hé Jan, maar ik vind de bloedcycade ook niet te versmaden.. en dat spuugbeestje is ook erg mooi,
  hier zitten veel pyjama wantsen in het fluitenkruid….
  en de st jacobsvlinder had ik klaar staan… maar moet even wijken voor de klappers 🙂 naturellement 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. De Jacobsvlinders blijven nooit lang zitten, maar je hebt hem toch mooi te pakken. Met de wind van vandaag valt er helemaal weinig te fotograferen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat is een mooie en bijzondere vlinder. Ik heb hem nog niet zo vaak voor de lens gehad. Helaas vloog hij weg, voordat ik hem mooi beeldvullend kon benaderen met de macrolens. Ik ben zelf wel benieuwd naar Jetske haar foto’s.

   Geliked door 1 persoon

 8. Wauw wat heb jij weer mooie foto’s gemaakt. Heel apart beestje om te zien. IK heb deze vlinder nooit gezien. Echt genieten in de natuur Jan. Leuk dat je Jetske weer meegegaan is. Toch geeft toch gezelligheid. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooie macro foto’s die Sint Jacobs vlinder, ik zag er van de week ook één maar kon hem helaas niet fotograferen.
  Prachtig die donkere, en heldere rode kleuren van deze vlinder

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.