Niet meer wat ’t was

Als je goed je best doet, dan lukt het in deze tijd van het jaar nog wel om een mooi kleurrijk, maar virtueel veldboeket samen te stellen in het Weinterper Skar …

En als je geluk hebt, dan vind je misschien nog wel een paar brede orchissen ook. Kijk maar eens naar de eerste twee foto’s hieronder. Maar het is niet meer wat ’t was. Kijk maar eens naar de derde foto uit begin juni 2013 …

Tot 2016 kon je hier eind mei – begin juni vaak geen stap zetten zonder een orchis te raken. Zo zaten Jetske en ik woensdag wat te mijmeren over de teloorgang van ons eens zo geliefde Weinterper Skar …

Want voor de echte koekoeksbloemen geldt al precies hetzelfde. Misschien waren we net wat aan de vroege kant, maar ook de koekoeksbloemen waren bijna op één hand te tellen. Hoe anders was dat op de 3e foto uit 2015 …

Op dit moment ziet het er dor en doods uit, zoals te zien was op de eerste foto in het logje ‘In de pluisjes’. En zeg nou zelf, dit koppel had er in 2015 toch een sprookjesachtig mooi plekje voor hun bruidsreportage aan …

* Wie wil weten hoe ik tegenwoordig mijn macrofoto’s maak, kan terecht bij mijn fotomaatje Jetske. Zij heeft zojuist haar eerste serie over onze fotokuier van woensdag gepubliceerd: ‘Brede orchis in het Weinterper Skar’.

 

49 gedachten over “Niet meer wat ’t was

 1. Ik weet ook niet wat er aan de hand is, Jan… het is echt balen. Met de insecten is het ook al zo, ieder jaar wordt het minder en dan denk ik… er staan zo veel bloemen in bloei, waar zitten jullie. ☹️
  Maar je heb weer een heel mooi blog gemaakt, Jan !!
  We blijven gewoon doorgaan… en zie wel toch? 😊
  Lieve geniet groetjes Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat ligt toch aan de droogte… denk ik zomaar, wie weet hebben we hier in het Noorden nu net genoeg gehad om het weer te laten exploderen, je weet het niet… wie weet ga ik straks wel even de fiets op… wie weet 😉 of morgen, nog beter.

  De foto’s van toen zijn in elk geval prachtig! Nu ook, maar de velden vol met bloemen…

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. ha Afanja,

  jaaa… dat veldje… daar wil ik wel lekker in liggen.
  En een beetje met een sprietje in m’n mond naar boven turen en wat mijmeren.
  Heerlijk…

  Groetjes!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooie serie waarbij je terug kijkt naar de goede oude tijd. Gelukkig hebben we de foto’s nog….
  Het is toch echt te hopen dat het gebied zich in oude glorie herstelt.
  Je foto van het bruidspaar en de fotograaf vind ik meesterlijk. Met plezier heb ik de serie uit 2015 teruggekeken.

  Geliked door 1 persoon

  • Op zo’n moment komt een vergelijking in beeld tussen toen en nu wel van pas. Dat was bij jouw serie niet anders trouwens.
   Er kwam op die middag in 2015 ineens van alles bij elkaar: al die koekoeksbloemen, dat bruidspaar en dan ook nog eens de prachtige trike. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. We merken het hier ook, veel bloemen en planten die verpieteren door de toenemende droogte.
  Ook het insecten wereldje is er flink op achteruit gegaan !
  Verleden woensdag was ik nog in de vijvers (een beschermd natuur gebied) om libellen en juffertjes te fotograferen. Op een hele namiddag heb ik amper een handvol kleine juffertjes gezien, geen enkele libel. Wel waren er enorm veel kikkervisjes te zien. Waar vroeger tussen het riet en de waterplanten veel wilde bloemen te zien waren, is nu bijna niets meer van bloemen te zien. Hetzelfde voor de bijen en de hommels, die zie je daar ook bijna niet meer. Er loopt iets serieus verkeerd met ons klimaat vrees ik

  Geliked door 1 persoon

 6. Ja Jan…
  het gaat allemaal achteruit,
  en er wordt té weinig aan natuurbehoud gedaan vind ik…
  erg jammer.
  maar het is roepen in de woestijn… niemand wil je horen.. te druk met andere dingen bezig geloof ik,
  ik kom net bij jetske vandaan en zie dat je wel een handig hulpmiddel gevonden hebt hoor,:-)
  niks slimmers dan de mens he Jan 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Zo is het, klappertje. Als het niet linksom kan, dan probeer ik het rechtsom. Gaat wel zo makkelijk.
   Aan natuur en milieu kan ik op grote schaal weinig of niks betekenen. Maar ik kan op deze manier wel blijven fotograferen. 🙂

   Like

 7. Ja Jan het is balen en dan bedoel ik de achteruitgang van de natuur en jouw gezondheid.
  Ik weet hoe jij je voelen moet om telkens tegen je beperkingen aan te lopen.
  Maar het lukt je nog steeds om mooie foto’s te plaatsen en dan is er natuurlijk
  altijd Jetske die zich altijd laat fotograferen. 😉

  Maar hier is de natuur ook laat, in onze bloemenweide gaat nu pas het koolzaad bloeien.
  Dus wie weet is er nog hoop voor al die mooie veldbloemen.

  Geliked door 1 persoon

  • De MS brengt zeker stukje bij beetje meer beperking met zich mee. En daar baal ik uiteraard ook van, maar men hoort mij weinig klagen, daar wordt het toch niet beter van. De fotokuiertjes worden steeds wat korter en voor de macrofotografie gebruik ik een viskrukje. Ik kan in elk geval mijn kuiertjes nog maken, en dat had intussen ook al veel minder kunnen zijn. Kortom: kop op en vrolijk voorwaarts!

   In de loop van de week ga ik nog eens terug om te zien of een week tijd en wat regen nieuwe bloei teweeg hebben gebracht.

   Geliked door 1 persoon

 8. Het klimaat veranderd heel snel en dat merk ik ook hier in de natuur omgevingen wel. Ook daar bij jou zag ik al een groot verschil en het is niet dat de natuur dit wil. Mens moet eens beter nadenken wat men de natuur in algemeen aan doet want zo als het nu gaat is niet goed. Vele insecten zijn hier in de Alblasserwaard ook nog niet terug gekeerd en wilde bloemen zijn hier ook in grasland niet opgekomen. Het ligt aan de mensen die steeds maar verkeerde stappen nemen en hebben genomen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ja er is een groot verschil Jan heb dat ook vastgesteld. De orchis zag ik deze lente nog niet. Wel de echte koekoeksbloem in mooie weidepartijen. En de insecten zijn precies ook ver te zoeken. Geniet toch van je foto’s hoor!

  Geliked door 1 persoon

 10. Het verschil is overduidelijk zichtbaar Jan. Mooi de foto met zowel bruidspaar als fotograaf. Gehurkt fotograferen is doorgaans niet echt comfortabel maar geeft wel een duidelijk andere kijk op het resultaat.

  Geliked door 1 persoon

 11. Die foto met dat bruidspaar is echt heel mooi Jan. Ik hoop dat we dit toch nog eens terug krijgen te zien… daarmee bedoel ik de bloemen. Het bruidspaar mag ook, maar dat zou een enorme toevalstreffer zijn.

  Geliked door 1 persoon

 12. Een groot verschil.
  Ik vrees dat, naast het beheer, ook het klimaat zijn tol gaat eisen, droogte en warmte zijn geen uitzondering meer. Andere insecten wijzen op andere planten, enzovoorts.
  Bovendien is een te laag grondwaterpeil al langer een probleem door de bruinkoolmijnen in Duitsland, al zal dat misschien niet in het noorden opgaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Zoals ik hieronder al in een reactie schreef, het zal een complex van factoren zijn.
   Verandering van de waterhuishouding na het verwijderen van een weg door het terrein in 2016 zal vast ook een rol spelen.

   Like

 13. Wat ziet daar heel mooi uit. Echt schitterend zoveel roze bloemetjes ziet. Paartje is zeker prachtig om te fotograferen. Mooie huwelijks foto word het. Nu regent bij ons al hele morgen al. Droog is het nog.

  Geliked door 1 persoon

 14. Komt het door gebrek aan regen? Die zon is heel hard te genieten, voor mij mag het gerust nacht in, nacht uit regenen. Zo moeilijk doe ik ook weer niet.
  Weiden met veldbloemen zijn prachtig. Hier geniet ik heel hard de bermen.
  Prachtige start/locatie voor de trouwers.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik weet niet waar het door komt. Zoals zo vaak, spelen er waarschijnlijk verschillende factoren een rol.
   Ongetwijfeld zal de droogte van de laatste jaren een rol spelen. Maar ik denk, dat er meer is …
   Samen met enkele andere vaste bezoekers van het gebied ben ik van mening, dat de achteruitgang van het gebied al een jaar of tien geleden is begonnen door een andere manier van beheer. Daarna hebben we hier gestaag minder mooie, in mijn ogen bijzondere insecten gezien.Daar is in 2016 nog een grote herinrichting van het gebied bij gekomen.

   Maar misschien ben ik te pessimistisch. Misschien waren we er wel 1 of 2 weken te vroeg. Het kan best zijn dat er deze week plotseling aan alle kanten weer orchissen uit de grond schieten en dat de koekoeksbloemen het veld weer roze laten kleuren. Weet je wat …? Ik zal eens kijken of ik er eind deze week nog eens een kuiertje kan maken. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.