Wachtend op de winter

Nog steeds wijst alles erop dat we vandaag de winter in duiken. Maar of het tot de helse winter komt, die ons de afgelopen dagen in de landelijke media is voorgespiegeld, dat moet allemaal nog. De onderstaande druppel geeft niet echt een helder beeld over de toekomstige ontwikkelingen, maar ik weet wel dat de temperatuur hier intussen is gedaald tot 0,3 ºC en de gevoelstemperatuur ligt rond -4 ºC …

Voor de schaatsers lonkt er zeker perspectief voor de komende week. Het ondergelopen land bij De Headammen ligt er helemaal klaar voor. Na twee nachten met matige vorst verschijnen hier vaak al de eerste schaatsers om zich op glad ijs te wagen. En als het vervolgens nog een paar dagen lekker koud blijft, kun je hier vandaan via Earnewâld alle kanten op. En daar ziet het zeker naar uit met overdag lichte en ’s nachts matige tot strenge vorst. De sneeuw lijkt hier geen spelbreker te zijn om de ijsgroei te temperen, nu alleen nog hopen dat de wind na morgen snel gaat liggen. Maar hoe het ook uitpakt, de kenners kiezen niet meteen voor die uitnodigende route richting Earnewâld op de middelste foto, dat is een sloot en die zou wel eens verrassend diep kunnen zijn …   😉

Maar goed, ik schaats niet meer. Ik verheug me meer op fotogenieke sneeuwwandelingen. Samen met het eerste bloeiende sneeuwklokje heb ik daaromtrent vanmorgen echter een paar traantjes weggepinkt. Het eerder deze week aangekondigde pak sneeuw sneeuw lijkt ons namelijk opnieuw niet te worden gegund. Van een centimeter of 30 is het voor onze omgeving intussen teruggebracht tot 5 à 10 centimeter. En van lekker wandelen is in een sneeuwjacht ook al geen sprake …

Maar goed, het is en blijft natuurlijk wel weer, en dat kan zeker in een situatie als vandaag en morgen knap grillig zijn. Ik blijf de ontwikkelingen volgen en ik laat me graag verrassen. Voor wie op de hoogte wil blijven van de actuele temperaturen, dit is het linkje naar mijn weerstation: Meteo Afanja – Drachten (ook terug te vinden in de linker kolom onder het kopje ‘Afanja op internet’.

42 gedachten over “Wachtend op de winter

 1. Pingback: Onderweg naar het ijs | Afanja's Weblog

 2. Pingback: Ondergesneeuwd klokje | Afanja's Weblog

 3. Een schitterende fotodruppel!!! Toch wat genieten van de sneeuw bij jullie nu daar? Hier wel een paar centimeter en door het vriesweer blijft het liggen. Denk niet dat we moeten hopen op een Elfstedentocht maar schaatsen zou kunnen aan het eind van de week voorspelde onze weerman. Ik weet het niet hoor. Nooit op schaatsen gestaan. Prachtig sneeuwklokje. Dikke knuffel Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • De kans is groot dat er hier in de omgeving over een paar dagen geschaatst kan worden.
   Randstedelingen en andere niet-Friezen lijken om tv al een beetje gek te worden. Wat ze niet lijken te weten, is dat er hier op meren en kanalen nog geen cm ijs ligt. En waar ijs ligt, is de kwaliteit slecht. Nee, het is alleen al in dat opzicht veel te vroeg om aan een Elfstedentocht te denken. En dan hebben we het over coronabeperkingen nog niet eens gehad. Nee, dat wordt niks te dit jaar.

   Ik geniet hier in elk geval volop van de sneeuw! Schaatsen doe ik niet meer sinds ik MS heb. Maar eerlijk is eerlijk, voor iemand die vroeger goed kon schaatsen, is dat met echt winterweer elke keer weer een hard gelag. Maar mijn benen zijn in goede conditie momenteel en de pijnstillers houden de buikpijn ook onder controle. Dus over mijn geen zorgen, ik kom de winterse tijd wel door.
   Een warme groet uit koud Fryslân.

   Geliked door 1 persoon

   • Tof te horen Jan want je hebt afgezien met die buik… en gelukkig zijn de benen nu ook goed.
    Ik had ook willen kunnen schaatsen, dat leek me heerlijk. Maar dat was. Iet aan de orde thuis alhoewel mijn ouders, zeker mijn vader, met ijzers schaatsten op de bevroren vaart. Wel maakten ze een slee met ijzer onder en twee stokken met nagels in, die sloegen we in het ijs en zo vlogen we over het ijs! Uren en dagen. Zalig.

    Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig foto’s heb je gemaakt Jan. Druppels zie hier door schijnen. Hele mooie omgeving daar. Winter is bij ons aangebroken. Toch sneeuw gevallen bij ons. Ferry had toen gelijk. Drukte belang. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik hoop dat het voor de schaatsers in orde gaat komen, dat zou nog eens mooie beelden kunnen opleveren. Als ik het hier op de radio hoor, nemen ze in Nederland toch wel best serieuze voorzorgen. De sneeuw zou ook tot bij ons komen deze nacht en morgen gedurende de ganse dag. We kijken vol spanning uit naar wat komt….. Geniet er van maar hou het vooral veilig hé.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy. Het ziet ernaar uit dat de temperatuur hier de eerstkomende week niet echt boven het vriespunt uit zal komen. De ijsgroei lijkt behalve van sneeuw vooral afhankelijk van de wind te zijn de eerste dagen.
   Jij ook een fijne avond.

   Like

 6. Dat waterdruppeltje heb je heel mooi gevangen !
  Nu is het afwachten tot de magische grens van + naar – graden celcius hé…
  De geboorte van ijs én de talloze kunstwerken die moeder winter zomaar laat groeien voor ons 🙂
  Hier in centrum Belgie is het nog steeds kif kif qua winter verwachting… smeltende sneeuw en regen hebben nog steeds de bovenhand, maar ik hoop op wat echte winter natuurlijk !

  Geliked door 1 persoon

 7. Hopelijk kunnen de Nederlanders gaan schaatsen. Ze hebben er zo lang naar uitgekeken.. Kunnen de kinderen sneeuwpoppen maken en de wandelaars de mooiste landschappen vastleggen Maar koffiedik kunnen geen koffiedik kijken. Morgen zullen we zien wat de nacht heeft gebracht

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoe mooi het groen ook is, het water trekt me aan. Zoals het ondergelopen land op de foto’s.
  Zodra de Maas steeg gingen we kijken, dat kenden we niet in NH.
  Breed van dijk tot dijk, de coupures gesloten. Als de stuwen open staan is de stroom bijzonder krachtig.
  De rivieren trekken dan ook veel kijkers

  Geliked door 1 persoon

  • Vergelijkbare rivieren hebben we in de buurt van Drachten ook niet. Hier moeten we het hebben van ondergelopen land. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele plaatsen in de buurt die zich daartoe lenen. In mijn kindertijd begin jaren 60 waren er ten westen van Drachten veel grotere oppervlakten ondergelopen land. Betere bemaling en een lagere grondwaterspiegel hebben daar een eind aan gemaakt.

   Geliked door 1 persoon

 9. Mooi inkijkje in je ‘glazen bol’. Wat betreft voorspellingen word je er dus niet veel wijzer van. 😉
  Ik heb net gekeken op je andere site. Mooi dat je de gevoelstemperatuur ook kunt aflezen.
  Door de vele neerslag hebben we het over ondergelopen land niet te klagen. Ik ben wel heel benieuwd hoe het gaat komen met de (verkeers)drukte rond het schaatsen en de anderhalve meter afstand.
  We hebben in ieder geval wat om naar uit te kijken en weer eens kans op het fotograferen van echte winterse plaatjes.

  Geliked door 1 persoon

 10. Het is een groot gespeculeer op de diverse media. Waar valt de meeste sneeuw? Eerst maar eens kijken. Wij gebruiken hier in het watersportgebied de app Windfinder. Die geeft aan dat de gevoelstemperatuur wel erg fris gaat worden….een weekje -16. Het ijs wordt wel wat hobbelig als golven met windkracht 7-8 bevriezen. We zullen het zien. Ik zou ook graag door een besneeuwd gebied willen lopen, toch een beetje wintersport in eigen land. Zo vaak maken we dat niet meer mee. Nederland op haar best.

  Geliked door 1 persoon

 11. Tof een echt weerstation. Ik zie dat je nu volop zon hebt en 1graad. Ja. Kan natuurlijk al totaal anders zijn als je dit leest.
  We zien wel wat de sneeuw voor ons in petto heeft. Problemen op de weg vind ik miserie.
  Mooie druppel met huis op zijn kop.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had al langer een eigen weerstation, dat heb ik eind vorig jaar vervangen omdat ik er problemen mee kreeg. Over het algemeen zijn de gegevens aardig betrouwbaar, maar voor de windwaarnemingen geldt dat in de bebouwde omgeving zekert niet. Echt zonnig is het hier overigens ook niet momenteel, wel is het licht tot nu toe flink scherp vandaag.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.