De vogels nestelen weer

Het heeft er alle schijn van dat een koppeltje merels weer plannen heeft om een nestje te bouwen in onze tuin. Mevrouw merel scharrelde begin vorige week verschillende keren op en in de klimop aan de schutting rond …

Meneer merel zag ik een paar dagen later in de klimop aan de pergola duiken. Ook heb ik hem al een paar maal zien badderen in de vijver, maar daar heb ik nog geen foto van kunnen maken …

En weet je wie ook weer aan het nestelen zijn …? De zeearenden in Nationaal Park de Alde Feanen!

Al vier keer broedde de zeearend succesvol in de Alde Feanen, maar nog nooit hebben we het mogen zien. Elk jaar werden deze machtige vogels aan het begin van het seizoen al lastig gevallen door andere vogels, zoals de buizerd, haviken en nijlganzen. Het gevolg was dat ze steeds weer uitweken naar een ander nest. Ook in 2020 kozen de zeearenden voor een nieuwe locatie voor hun nest, waar ze twee jongen succesvol groot brachten. Dit is de plek waar dit jaar de nestcam hangt en de eerste beelden zijn veelbelovend!

Het verliefde koppel zit regelmatig samen op het nest en er worden nog dagelijks takken aangevoerd om het enorme nest verder uit te bouwen en te versterken. Het is een vermaak om te zien hoe lang ze af en toe bezig om een tak precies op de goede manier in het nest te verwerken.

Je kunt de lifestream hier volgen: zeearend de Alde Feanen
Het kan natuurlijk gebeuren, dat ze even niet thuis zijn wanneer jij komt kijken, totdat het eerste ei er is zijn er tenslotte nog genoeg andere zaken te doen dan broeden. In dat geval kun je je er altijd nog even vermaken met eerdere opnamen van dit jaar …

44 gedachten over “De vogels nestelen weer

 1. Hi hi, wat zou dat mooi zijn als ze in jullie tuin gaan nestelen, altijd leuk! Zelf nog nooit meegemaakt voor zover ik weet, in eigen tuin, of ik heb het gemist. Hier zijn de duiven materialen aan het zoeken maar nestelen elders. Verder zie ik sinds kort voor het eerst, gek genoeg nu de wilg weg is, een roodborstje telkens op de stapel stenen zitten, en 2 pimpelmezen die standaard in de magnolia komen eten, en soms een paar mussen, en de merels ook al gespot. Maar het zijn de duiven die echt aan het zoeken zijn naar materialen.

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Meneer Merel gaat in bad | Afanja's Weblog

 3. De vogels krijgen werkelijk de lente “yn it hier”
  Zelfs onze “geholpen” katten doen al gek.
  Gezellig, nestelende merels in je tuin, Jan.
  En een zeearend hebben we één maal op afstand gezien, rond het Lauwersmeer. Bijzonder op ze via de webcam te kunnen volgen.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Of ze echt in onze tuin gaan nestelen, valt nog even af te wachten. Het kan ook zijn dat ze aan de kant van de buren bezig zijn, maar het geeft nu in elk geval extra leven in de tuin. En dat is altijd mooi.
   Ik heb één keer een zeearend over zien komen, zoals op de laatste foto te zien is. Indrukwekkend hoor, zo’n ‘vliegende deur’. Het zou mooi zijn als ze nu eens een keer op dit nest blijven zitten.
   Groeten en fijne zondag verder.

   Like

 4. Oooh een nestje merels in de tuin…lijkt me echt het summum! Ik hoop al zo op een nestje mezen in mijn kastje op het balkon, maar eigenlijk is hun gefluit vrij neurotisch. Toch zou ik dat ook al super vinden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo live kunnen meegenieten van deze machtige vogels, zonder ze te storen… Heerlijk is dat toch hé ?
  Dat is een heel mooi voorbeeld van top technologie toepassen én tegelijk de natuur 100% respecteren.
  Dat linkje is al bewaard in mijn favorieten 🙂 Waarvoor mijn dank Jan !

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, zo’n nestje geeft toch extra vliegbewegingen in de tuin. Vanmiddag heb ik meneer merel kunnen kieken terwijl hij zich in de vijver zat te wassen. Zo kom ik het tweede corona voorjaar eerst wel weer enige tijd door.
   Impressionant … wat een mooi woord. ‘Ymposant’ soe ik der yn it Frysk fan sizze. 🙂

   Like

  • Klopt, Rudi, dat is inderdaad dezelfde webcam. Ze zaten vandaag maar weinig op het nest, maar regelmatig even kijken loont vaak toch wel. Hopelijk gaan ze dit jaar nou eindelijk eens broeden op dit nest. Maar niks is zeker, we zullen het zien.

   Like

 6. Ik ben benieuwd of we hier nog merels zullen zien. De katten hebben de afgelopen jaren hun werk gedaan en dat heeft er voor gezorgd dat hier geen merels meer komen.
  Dat het lente is daar twijfelt nu nog niemand aan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Een nest, heel gezellig om bij je huis te hebben. Maar merels zijn zo makkelijk te pakken door katten, ze nestelen op de onmogelijkste plaatsen.
  Zeearenden zag ik nooit in het echt maar ik ga deze volgen, dank voor de lifestream-tip.

  Geliked door 1 persoon

  • We zien wel of het wat wordt, eerst maar eens zien of ze hier echt gaan broeden. Dan zien we daarna wel verder.
   Zeven jaar geleden heb ik een zeearend over zien komen, zie de laatste foto van dit logje. Dat is echt indrukwekkend met die afmetingen van 1 bij 2 meter, hoor. Hij maakt zijn bijnaam ‘vliegende deur’ zeker waar. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.