In bad bij de dotter

Hoewel mijn merelmeerdaagse zich voornamelijk in de laatste dagen van april afspeelt, begin ik deze serie in maart. Toen al scharrelden de merels vrijwel elk dag in onze tuin rond. Vooral het zoeken van wormen en nestmateriaal leek favoriet te zijn …

Zoals ik indertijd al eens eerder liet zien, namen de merels tussen hun dagelijkse besognes door regelmatig een bad in de vijver. De bak waar de dotterbloem in staat was daarbij hun favoriete plekje. Man en vrouw wisselden elkaar daarbij vaak af, en dat leverde o.a. deze koddige serie op …

Tijdens de koude periode in de eerste helft van april, waarin de tuin regelmatig werd gegeseld door hagel, lieten de merels zich niet zien in de tuin …

Pas toen de werkzaamheden in de tuin en op het terras waren afgerond, kregen we de merels weer dagelijks te zien en te horen. Dat ze ergens een nest hadden, was al een tijdlang duidelijk. Omdat ze regelmatig bij ons in de klimop doken, heb ik een tijdlang gedacht dat het nest daar misschien ergens zat. Pas toen er vanaf 23 april geregeld een luidruchtig gekrijs opklonk uit de tuin van de buurvrouw, wist ik dat ze daar zaten …

Het zou nog een paar dagen duren voordat ik de jongen te zien kreeg, maar vanaf vorige week vrijdag was onze tuin in elk geval weer bijzonder in trek als vindplaats voor allerlei lekkers voor het jonge grut. En ook de nieuwe badplaats werd goedgekeurd …

 • wordt vervolgd

36 gedachten over “In bad bij de dotter

  • Voor de avondzang hadden ze hier geen tijd de afgelopen week. Alle energie was voor de jongen, maar dat zal de komende dagen wel veranderen. Maar ook dan valt er met de huidige temperaturen niet echt te genieten van die mooie avondriedels, vrees ik.

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Dirk. Ik heb me er een week lang uitstekend mee vermaakt. Alles werkte mee, vooral het zonnige weer in combinatie met ons nieuwe zonnescherm kwam erg goed van pas. In voorgaande jaren kreeg ik er altijd minder van te zien, vanwege het scherpe tegenlicht.

   Geliked door 1 persoon

 1. de nachten blijven koud, maar daar trekken die merels zich kennelijk niets van aan.
  Prachtige foto’s , ik zie mezelf dit niet doen met mijn merels. de schieten langs de heg weg zodra ze mij zien; er staat een woud van klimop tegen de schutting, daar zullen ze ergens wel bezig zijn met hun nest.

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze merel is zeker actief bezig met nest te maken. Echt leuk dat je dit allemaal in de tuin mee maken. In de tuin krijg jonge grutjes te zien. Badderen hoort erbij. Je hebt echt schitterend mooie foto’s gemaakt. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Erg mooie foto’s Jan, schitterend! Heerlijk als je een merel nest zo dichtbij hebt. Jouw prachtige tuin is ook zeer aantrekkelijk gemaakt voor de vogels… we hadden hier lang een koppeltje, maar het Isutu-virus ( alweer een virus) sloeg hard toe. Nu is er een koppeltje terug, maar de vele katten, allemaal zonder belletje, voorspellen weinig goeds. Toffe reeks Jan!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. We doen ons best om de tuin zo milieu- en diervriendelijk in te richten, en dat werpt zijn vruchten af. Maar voor katten moet ik hier ook opletten. Zelf hebben we geen katten meer, maar vanmorgen heb ik weer een paar van die scharminkels die de buurt onveilig maken weggejaagd. Zo lang de jonge merels in de buurt blijven rondhangen, probeer ik een oogje in het zeil te houden.

   Like

 4. Logisch dat de merels terugkeerden naar je vijvertje. Zo’n zwembad laat je toch niet aan je voorbij gaan….
  Of was het omdat ze er een nestje hadden…. wie zal het zeggen hé.
  Enfin, geniet maar van hun aanwezigheid en de kans om met je fototoestel aan de slag te gaan 🙂
  Fijn weekend nog Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • De dotter in de vijver was intussen zo groot geworden, dat de bak waar ze in staan geen plaats meer bood voor de merels. Daarom hebben zij sinds een week hun eigen badje elders in de tuin. En ze zijn er blij mee.
   Prettig weekend, Rudi.

   Like

 5. Een onhandig jonkie, haha, schattig.
  Merels houden van baden, ze zitten hier ook in de vijver en gebruiken de bad(koeken)pannen voor een extra spoelbeurt. Vanmorgen het water ververst, op de schutting zat er een die toezicht☻ hield want bang zijn ze niet.

  Geliked door 1 persoon

 6. een mooie reeks Jan, waarbij de eerste foto mijn voorkeur heeft…

  zo’n hagelbui kan spectaculair zijn, maar voor mij hoeft het niet meer

  maar wat warmer weer, zit er voorlopig niet in

  10° momenteel en daar zullen we het, maar mee doen

  prettige dag gewenst

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooie vogels van zo dichtbij. Hier hebben we er ook geregeld in de hof, en vorig jaar een nestje tussen de klimop, maar wij wisten het niet en waren te dichtbij gekomen, de vogel schrok zich een hoedje (net als ik) en de vogel ging vliegen en….liet haar vijf eitjes onbemoederd achter…. Ik maakte er toen een foto van, daar bleef het bij…. Nu vermijden we het om in die buurt te komen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ach, wat jammer dat het nestje achterliet. Er zit hier vrijwel elk jaar wel ergens een broedend koppeltje, als het niet bij ons in de tuin is, dan is het wel bij de buurvrouw zoals dit jaar. Als ik activiteit zie, probeer ik wel altijd te ontdekken waar ze ongeveer zitten, juist om verstoring te vermijden. Dit jaar lieten zowel de ouden als een paar van de jongen zich wel heel mooi zien.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.