Repeteren is vooral wachten

Sneller dan normaal hield ik het ditmaal bij de palenrij voor gezien. Die palen zouden er bij een volgend bezoek aan Paesens ook nog wel staan, bij het gebeuren rond de opera lag dat even anders …

Ik nam mijn plekje aan de rand van het podium weer in en legde de camera weer op schoot. Zo kon ik lekker zittend en genoeglijk om me heen kijkend weer wat foto’s maken …

Het beeld dat zich voor mijn ogen ontspon was een stuk minder dynamisch dan wat ik eerder op de middag had gezien …

Het zal duidelijk zijn: repeteren is vooral wachten. Dat is natuurlijk wel een bekend gegeven, maar ik vond het wel vermakelijk om dat hier ter bevestiging nu eens te kunnen aanschouwen …

Intussen was mijn fotomaatje Jetske ook teruggekeerd van de palenrij. Zwaar beladen met rugtas en camera’s ging ze pontificaal staan fotograferen. Terwijl ik me weer naar het podium wendde, liep er iemand vanaf het podium naar Jetske toe. Ik kon het niet helemaal volgen, maar het komt erop neer dat ze in het Engels het verzoek kreeg om te stoppen met fotograferen. Tja, je bent ‘paparazzi fotograaf’ of niet … 😉

Er restte ons weinig anders dan maar eens terug te gaan over de Waddendijk. Maar dat is voor morgen.

34 gedachten over “Repeteren is vooral wachten

 1. Mooie serie over jullie tocht langs het wad Jan! Je beschrijving van het bezoek aan Zwarte Haan brengt bij mij herinneringen boven aan mijn 5 jaar in Oudebildtzijl in de kost bij mijn tante Anna. Haar 80e verjaardag werd nog uitbundig gevierd in een horecagelegenheid in Zwarte Haan. De voorbereidingen voor de voorstelling van de opera Peter Grimes doet mij terugverlangen naar een ouderwets Oerol-festival met locatietheater waarover ik veel geschreven heb mijn blog corscorner.com. Een passende omgeving geeft aan veel voorstellingen zoveel meerwaarde. En met al die prachtige foto’s van het wad doe je me altijd veel plezier.

  Geliked door 1 persoon

  • Altijd leuk om te horen dat een blogje op de een of andere manier iets oproept onder de volgers.
   We mogen er langzamerhand toch wel voorzichtig vanuit gaan, dat er volgend jaar weer een normale uitvoering van Oeral kan plaatsvinden, lijkt me. Het is al lang geleden dat ik zelf eens op Oeral was. Tegenwoordig komt dat er niet meer van, het is me dan vooral te druk en te duur. Het valt al niet mee om momenteel een (betaalbaar) huisje buiten seizoendrukte te vinden op Skylge, ontdekte ik de afgelopen dagen.
   Deze serie langs de rand van het Wad loopt nog een paar dagen door, daarna begin ik aan een nieuwe, kortere serie van het Wad in de buurt van Koehool en Westhoek.

   Like

 2. Repeteren Jan is wachten soms heel lang wachten. Ik ben ook eens gaan figureren voor een film in Antwerpen van bekende regisseur. Ik heb me toen voorgenomen dat nooit meer te doen.
  Er zijn dingen die ik fijn vind maar dat was er over en nooit meer voor herhaling vatbaar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat is dat toch met gefotografeerd worden? Ik zie regelmatig iemand een telefoontje tevoorschijn halen om ellenlange serie’s foto’s te laten zien, maar (ervaar ik ook) maak je een foto waar iemand in beeld komt gaan alle lichten op rood lijkt het wel. Maar jij hebt het slimmer aangepakt en met een mooi resultaat.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, leuk om te horen. Ik had er rekening mee gehouden dat er mogelijk iets van fotograferen gezegd zou worden. Daarom ben ik bewust onopvallend gaan zitten, ik vond het n.l. wel een uitdaging om wat foto’s te maken van die repetitiesessie. Het zijn geen foto’s waarvan iemand schade kan ondervinden, lijkt me, zeker omdat we de foto’s pas na de laatste voorstelling hebben gepubliceerd.

   Like

 4. En dan te bedenken dat ik maar een fractie heb gefotografeerd van hetgeen de sneaky-fotograaf heeft vastgelegd. 😉
  Mensen verkijken zich daarop, niet de fotograaf met de opzichtige toeter is het ‘gevaar’, maar de mensen die van alles fotograferen en filmen met hun mobiel. Ik was me er ook zeker van bewust dat ik opviel ondanks mijn boswachter-tenue. 😂
  Of ze het nu leuk vonden of niet, ik vind dat je de wachtende mensen heel mooi in beeld hebt gebracht.

  Geliked door 3 people

  • Dank je, Dirk. Ik ben bewust tamelijk onopvallend gaan zitten met de camera op schoot, want ik vermoedde wel dat men er niet blij mee zou zijn. Met een kleine camera met volledig kantelbaar scherm was ik daar toch even in het voordeel t.o.v. Jetske met haar grote camera’s met lange lenzen. Verder hebben we gewacht met publicatie tot na de laatste voorstelling. Daar kraait geen haan naar. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Zo is dat zeker Jan, grote camera’s met lange toeters van lenzen vallen op. Een mobieltje of een systeem camera van bescheiden afmetingen hebben meer kans om ongezien te blijven. Maar toch heb ik het laatste optreden van Leonard Cohen in Brussel, met een lange 100/400mm toeter volledig kunnen fotograferen, desondanks de voortdurend speurende nabijheid van het security personeel. Soms had ik even schrik, maar ik ben toch blij dat ik het heb gedurfd 🙂
    Wie niet waagt, blijft maagd hé ? 😉

    Geliked door 2 people

    • Dat is je dan goed afgegaan, want vooral bij optredens van dat soort grote namen wordt daar vaak goed op gelet. Maar met de steeds beter fotografiemogelijkheden van de nieuwste mobieltjes valt het tegenwoordig niet meer te keren. Desalniettemin gefeliciteerd dat je er hopelijk een mooie serie hebt kunnen scoren. Maar anderzijds … hoe moeilijk kan het zijn om een oude man met hoed te fotograferen …? 😉

     Geliked door 1 persoon

 5. Nadeel van een spiegelreflex met teleglas is dat je zo nadrukkelijk aanwezig bent 🙂 Toch mag je bijna alles wat zich voor je glas afspeelt fotograferen. het hangt er allemaal wel een beetje vanaf wat je vervolgens met die foto van plan bent. Je hebt trouwens wel een mooi perspectief gekozen om de repetities vast te leggen

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Henk. Ik handelde een beetje met voorbedachte rade door zogezegd tamelijk onopvallend gaan zitten. Dan ben je met een kleine camera met volledig kantelbaar scherm toch even in het voordeel. Verder hebben we gewacht met publicatie tot na de laatste voorstelling. Daar kraait geen haan naar. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Haha Jetske als paparazzi, ja wat denk je met twee camera’s en zo’n toeter op een camera dat vinden ze niet leuk
  wel leuk het beeld van het verveelde wachten van deze mensen, gelukkig was het droog en nog niet zo koud Jan

  Geliked door 1 persoon

  • Ik weet niet of dat technisch gezien ook opgaat wanneer die mensen op openbaar en vrij toegankelijk terrein een voorstelling voorbereiden. Maar ik denk ook niet dat we ons al te zeer bezondigd hebben aan het herkenbaar in beeld brengen van mensen. Bovendien hebben we met publicatie gewacht tot na de laatste voorstelling.

   Like

   • Ik herinner me een enthousiaste (amateur) fotograaf tijdens een reis in Mali. Hij vroeg steeds toestemming en liet zelfs – bijna altijd -gefotografeerde mensen (geen groepen) een papiertje tekenen. Hij was daarin heel streng, ook naar andere reis-genoten.

    Geliked door 1 persoon

    • Als je het echt goed wilt doen, is dat natuurlijk wel de manier. Dat gaat mij wat te ver, Koen. Ik heb ooit een keer een verzoek gekregen om de foto’s die ik had gemaakt nergens te publiceren. Aan zo’n verzoek voldoe ik dan natuurlijk.

     Like

 7. Oeps… op de vingers getikt (Jetske dan toch). We realiseren ons al te weinig wat er allemaal voorafgaat vooraleer we ons lekker comfortabel kunnen nestelen in onze zetels (hier eerder stoelen of banken) om van een voorstelling te kunnen genieten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.