Het zwarte schaap

De kudde schapen die ons in het blogje van gisteren in volle vaart tegemoet kwam sjokken bestond uit twee delen. Op de laatste foto van gisteren waren de schapen te zien die over de weg liepen. Een ander deel liep over de zeedijk. Daar boven op de dijk zag ik een zwart schaap lopen. Jetske had aan een enkel woord en mijn wijzende hand genoeg om de auto opnieuw in de berm te zetten …

Het zwarte schaap deed me meteen denken aan ‘Het schaap Veronica’ van Annie M.G. Schmidt. Zij schreef in de loop van ruim zevenenhalf jaar (14 januari 1950 – 10 augustus 1957) 76 gedichten over dit fictieve, sprekende schaap. Hier kun je ‘Het hele schaap Veronica’ lezen …

Zelf had ik in mijn jonge jaren eerlijk gezegd meer met het zwarte schaap Veronica. Daarbij gaat het om het sprekende schaap, maar om de toenmalige piratenzender Veronica, het zwarte schaap onder de radiozenders

Het blijft een bijzonder beeld zo’n zwart schaap tussen al die blondines. Zo statig als de kudde hier op de zeedijk aan ons voorbij trok, was het helemaal een mooi plaatje …

Daar gaat ze, dat ene zwarte schaap, samen met de rest van de kudde trok ze verder westwaarts. Jetske en ik vervolgden onze weg in oostelijk richting …

36 gedachten over “Het zwarte schaap

 1. Mooi hoor, dat uitlichten van het zwarte schaap.
  Schapen zijn niet kleurenblind, begrijp ik. Hopelijk heeft dit beest zijn plekje in de groep gevonden.
  Hartelijke groet , Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk het zwarte schaap tussen de witte, maar het lijkt er op dat het de schapen weinig uitmaakt. Kunnen wij nog wat van leren. Maar soms geeft een zwart schaap wel het zetje naar verandering zoals destijds de zeezenders. Dat dan weer wel.

  Geliked door 1 persoon

 3. leuk die foto’s met dat ene afwijkende schaap, zie ze hier ook regelmatig maar dan zijn het of bonte of meerdere zwarte tussen de witte, maar tussen zoveel blonde maar één is best wel bijzonder Jan

  Geliked door 1 persoon

 4. Grappig, je antwoord op de reactie van Rudi. Mijn kameraad en ik hadden ook altijd radio Noordzee op de transistorradio. Maar waar dat nou precies op gebaseerd was zou ik eigenlijk niet kunnen zeggen. Veronica bestond wel héél nadrukkelijk uit penoze, misschien was dat het. Wat nog steeds in mijn brein woont is de reclame voor Goudhaantje van Herman Kramer. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Voor mij speelde in ieder geval de aanslag op het zendschip van Radio Noordzee de Mebo II een rol. Maar zonder het net als jij op meer dan een vaag gevoel te kunnen staven, heb ik ook het idee dat de sfeer en muziek er beter waren. Dat Goudhaantje vergeten we ons elevn niet meer, denk ik. 🙂
   Leuk wat een onschuldig zwart schaap aan reacties en herinneringen op kan roepen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ja je valt op tussen een kudde witte schapen. Maar ik voel veel sympathie voor dat zwarte beestje, niet omwille van de kleur maar omwille van de betekenis. Prachtige foto de schapen op een rijtje en dan dat ene schaapje…

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.