Bij de Dyksputten

De volgende stop vond plaats bij één van drie zogenaamde ‘dyksputten’ (Google Maps). Aan de rand van de zeedijk liggen oude kleiputten, dyksputten genoemd in het Fries. De dyksputten zijn overblijfselen van de kleiwinning eind 18e, begin 19e eeuw. De opgegraven klei werd gebruikt voor de ophoging van de toenmalige zeedijk. De eerste dijkjes werden hier al rond 1200 na Christus aangelegd met gebruik van plaggen (daar waren ze weer!) en zeewier. In de eeuwen daarna zijn die dijkjes regelmatig doorgebroken, weer hersteld en opgehoogd. Pas vanaf ongeveer 1500 was er sprake van een echte aaneengesloten zeedijk …

Na de afgravingen eind 18e, begin 19e eeuw bleven lage, aflopende graslanden over. De putten waren eerst 5 tot 7 meter diep, intussen zijn ze zo ver dichtgeslibt dat er nog maximaal 3 meter water staat. In 1984 zijn de dyksputten overgedragen aan de provinciale natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea

Rond het water ontstonden kleine strandjes. Plevieren en strandlopers maken dankbaar gebruik van deze strandjes tijdens hun speurtocht naar voedsel. Bij vloed en slecht weer zijn deze putten geschikt als veilig toevluchtsoord voor de vogels die de onstuimige Waddenzee verlaten. Ze doen dan ook dienst als hoogwatervluchtplaatsen. En die zullen ze afgelopen week weer nodig hebben gehad, denk ik. Met springtij en een harde noordwesten wind, er zal veel water op de kust gestaan hebben …

Terwijl ik het mezelf gemakkelijk had gemaakt op dit bijzondere bankje, scharrelde Jetske zoals gebruikelijk wat in de omgeving rond. Nadat ze weer was opgedoken uit de slootkant, besloten we weer een stukje verder te rijden …

We zaten nog maar net in de auto of er kwam alweer een kudde schapen in volle galop voorbij gesjokt …

27 gedachten over “Bij de Dyksputten

 1. Leuke wetenswaardigheden over dijken en kleiputten. Komt ook een beetje overheen met de geschiedenis van de West-Friese omringdijk, ook daar wier, plaggen en kleiputten in het verleden. En nu maar schaapjes tellen voordat ze in draf voorbijgesjokt zijn. 😀

  Geliked door 1 persoon

  • De eerste dijken waren natuurlijk een stuk minder lang, hoog en breed dan de huidige, maar de dijkenbouw is hier inderdaad al ruim 800 gaande. En ja, dat zware werk werd dus honderden jaren met de hand gedaan. Ik denk overigens niet dat dit uniek was voor Fryslân, het speelde zeker ook in Groningen en Noord-Holland, en ook in Zeeland, neem ik aan.

   Geliked door 1 persoon

 2. De mens heeft altijd gezorgd voor de beste oplossing volgens de mogelijkheden. De tijd heeft een enorme evolutie meegemaakt. Het blijft daar prachtig, ondanks de galop en dank zij de sjokkende schapen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het bouwen van dijken in Nederland gaat dus al wel héééééél ver terug in de tijd…. Bedankt voor deze info en het is duidelijk dat door deze activiteiten ook weer mooie natuurgebieden ontstonden, zeker voor de watervogels.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.