Een torenvalk op de zeedijk

In een kalm tempo reden we verder langs de zeedijk. Bij het zien van een verleidelijk op een paal zittende torenvalk liet Jetske de auto rustig uitrollen tot we naast de torenvalk tot stilstand kwamen. Tegelijkertijd en had ze het raampje aan haar kant zachtjes naar beneden laten suizen, zodat ik de kans kreeg om de torenvalk netjes te fotograferen. Wonderlijk genoeg wilde de vogel daar zelf ook wel even aan meewerken …

Jetske had pech, haar camera lag onhandig ver weg achter in de auto. Een moeizame poging om het apparaat te bereiken had tot gevolg dat de vogel zich van zijn paal verhief om iets verderop in het gras neer te strijken. Ook daar bleef hij voor Jetske niet lang genoeg zitten …

Zodra de vogel was gevlogen kon Jetske haar camera pakken en op een wat handiger plekje wegleggen. De houten paal met porseleinen potjes die we vervolgens aan mijn kant van de weg aantroffen, was voor Jetske onvoldoende aanleiding om ook meteen gebruik te maken van haar nu voor het grijpen liggende camera, meen ik me te herinneren …

43 gedachten over “Een torenvalk op de zeedijk

 1. Porseleinen potjes zijn voor de echte liefhebber, Jan. 🙂 De valk staat er mooi op! Een vriend van me die ook vogels fotografeert noemt zijn auto De Mobiele Kijkhut. Zolang je niet te veel of the wild beweegt beschouwen vogels een auto kennelijk niet als bedreigend.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, ik vind die oude palen hier en daar toch wel mooi en intrigerend. 🙂
   Dat laatste is mijn ervaring ook, Peter. De meeste buizerds op een paal of in een boom ergens langs de weg heb ik vanuit de auto gefotografeerd. Het is alleen de kunst om ze vroegtijdig te zien, zodat je heel geleidelijk kunt afremmen. Als je plotseling in de ankers moet, is de vogel gevlogen voordat je kans hebt gehad om ook maar één foto te maken.
   Bij reeën gaat dat verhaal trouwens ook op. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Dear Jan,
  great picture. It reminds us on one of most famous love poems from the high middle ages by von Kürenberg. The falcon was in those times a symbol for the lover. Nowadays we see more his aggressive side.
  Thanks for sharing these fine photographs
  The Fab Four of Cley
  🙂 🙂 🙂 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Het lukt mij ook steeds minder, Willy. Buizerds lijken tegenwoordig ook minder standvastig op paaltjes te blijven staan, naar mijn idee. Jetske had deze keer inderdaad pech, soms zit ’t mee en soms zit het tegen. 🙂

   Like

  • Dankjewel, Rudi. Als ik alleen op pad ga, staat mijn fototas altijd op de passagiersstoel naast me. Zit ik zelf op de passagiersstoel, dan staat de fototas voor me op de vloer. Dus ja, ik heb hem altijd voor het grijpen. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.