Jetske bij de schapen

Jetske vond het jammer dat we bij onze eerste rit langs het Wad op 22 september de schapen op de dijkweg hadden gemist. Omdat ik sinds het toertje met Aafje door dit gebied weer wist waar die schapen lopen, besloot ik dat gemis maar meteen goed te maken door Jetske er nu feilloos naar toe te gidsen …

We waren het eerste veerooster in de buurt van Roptazijl nog maar nauwelijks gepasseerd, toen de eerste kudde ons een tijdelijk halt toeriep. De auto werd in de berm gezet en Jetske begon voor het eerst die dag aan een beklimming van de zeedijk om een schaap te portretteren …

Mijn onderdanen waren die dag niet dusdanig krachtig dat ik ook meteen de dijk op klauterde. Het kon nog een lange dag worden en dat vereist soms een zorgvuldige indeling. En ook vanaf de weg viel er best het een en ander te fotograferen. Neem nu de foto hieronder, wat is een mens dan maar klein op die machtige dijk, hè …

Als ik kijkend naar de onderstaande foto’s bij de eigen auto had gestaan, dan had ik op dat moment zeker het nummer ‘Dykskiep’ van de Friese troubadour Piter Wilkens willen afspelen. Deze song over het Friese Stamboek Dijkschaap is nergens beter op zijn plaats dan hier bij die steile dijk …

U zult begrijpen dat u voorlopig nog niet van het Wad en de dijken bent verlost … en van de schapen ook niet.

29 gedachten over “Jetske bij de schapen

 1. De opname van de dijk met in de “verte” Jetske in beeld toont wel hoe indrukwekkend groot deze dijk is.
  en toch gaan ze die nog verhogen en versterken… amai ni ! Wat een titanenwerk weer !
  Is het echt waar dat dit soort schapen hun poten een verschillende lengte hebben ?? Dat lijkt me ongelooflijk !
  Een berggeit tenslotte heeft dat toch ook niet ? 🤔😉

  Geliked door 1 persoon

  • Zo lang die dijk het houdt zitten wij hier nog wel goed. Maar met amper een halve meter boven zeeniveau is dat wel nodig ook.
   Wat die schapen betreft … die houden het niet lang staande op de heide … 😉
   Maar niet heus natuurlijk. Het is wel een hele mooie vondst, van Piter Wilkens. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Schapen op de lijn tussen groen en blauw zorgen voor prachtige foto’s.
  Leuk lied. Ik probeerde eerst zonder de vertaling, voor de zekerheid toch nog eens met vertaling dan.
  Spreken jij en Aafje Fries onderling? Indien te discrete vraag, hoeft een antwoord niet😉.

  Geliked door 1 persoon

  • Aafje spreekt van huis uit Nederlands, maar heeft zich het Fries op straat eigen gemaakt. Ik ben van huis uit Friestalig, tot mijn zesde jaar had ik vrijwel geen woord Nederlands gesproken. Aafje en ik zijn samen in het Nederlands begonnen, en zoals dat vaak gaat in Fryslân, blijft dat dan vaak de gebruikte taal. Ik heb rond 1995 op een bepaald moment het roer omgegooid. Sindsdien ben ik Fries tegen Aafje gaan spreken, dat is tenslotte mijn memmetaal, mijn moedertaal, en dat verstaat Aafje uitstekend. Aafje blijft tegen mij Nederlands praten. Maar, en nu komt het … wanneer we bij Friestalige vrienden zijn, dan spreekt Aafje ook alleen maar Fies. 🙂 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.