Reboelje om de kwelder

Eerder dan verwacht kreeg het bezoek aan de kwelder bij Westhoek een vervolg. Er ontstond namelijk reboelje om de kwelder …

Reboelje is niet alleen een Friestalige folkrock band, die van 1987 tot 2003 nogal aan de weg timmerde, reboelje is ook het Friese woord voor oproer (opstand, revolte, verzet, commotie, onrust). Dit blogje gaat niet over een optreden van Reboelje op de kwelder, maar om de discussie die hier recentelijk op gang is gekomen over een plan van Vogelbescherming Nederland om een verkeerslicht te plaatsen op de kwelder bij Westhoek …

Een verkeerslicht daar op die kale kwelder …? Jawel, want toeval of niet, een dag na de prachtige rit die ik met Aafje naar die kwelder heb gemaakt, stond het onderstaande bericht in de Leeuwarder Courant …

Daar kwam meteen na het weekend al een reactie op van het CDA in de gemeente Waadhoeke. “Een stoplicht hoort niet thuis in de natuur,” zo luidde het verweer …

Omrop Fryslân kwam een dag later met het bericht dat in de kwelder bij Westhoek is onderzocht hoe vaak de vogels daar worden verstoord en hoe je daar, en elders, iets aan kunt doen. Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek en It Fryske Gea werken hier samen om dat voor elkaar te krijgen. Daarbij is gebruik gemaakt van de nieuwste technieken, zoals wifi-tellers op twee palen langs het paadje in de kwelder. Gemakshalve verwijs ik hier verder naar het interessante artikel: Onderzoek naar ‘verstoorders’ van waddenvogels bij Westhoek. Enfin, wordt vervolgd, want ik vermoed dat deze discussie zeker tot volgend voorjaar zal duren …

Intussen had ik al een paar foto’s van de vele Wadvogels gedeeld met mijn fotomaatje. In vergelijking met mij staat Jetske al een trapje hoger in de rangorde der vogelaars, zij stelde dan ook enthousiast voor om op onze volgende gezamenlijke fotodag nog maar eens een ritje naar het Wad te maken. En zo geschiedde het, dat we vrijdag 8 oktober opnieuw samen over de Wâldwei reden, terwijl de laatste mistslierten oplosten. …

Ter hoogte van de voetgangersbrug ‘de Slachtetille’ (Google Maps) over de A31 scheen de zon al volop. Deze voetgangersbrug is de Alpe d’Huez van de Slachtemarthon, die één keer in de vier jaar gelopen wordt over de bijna 42 km lange, eeuwenoude Slachtedyk …

 • wordt vervolgd …

39 gedachten over “Reboelje om de kwelder

 1. Ik ben het met het CDA eens, een stoplicht hoort daar niet thuis en dat werkt naar mijn idee niet. Ze kunnen beter te rade gaan bij andere natuurgebieden zoals b.v. bij de beheerders van Dwingelderveld. Daar staat dit jaar voor het eerst schrikdraad om het kwetsbare gebied met klokjesgentiaan en het gentiaanblauwtje. Het was een noodzakelijke maatregel.
  Er zullen vast heel wat raadsvergaderingen overheen gaan voordat het rond is.
  Het was toevallig dat jullie daar net waren en wij later en dat deze kwestie net in het nieuws was en dat Vroege Vogels daar ook net een uitzending over had.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is wel jammer dat men maatregelen moet nemen om de vogels niet te verstoren, maar wellicht zou een duidelijk info-paneel kunnen helpen om de overlast te beperken. Ik geloof dat een goede uitleg daarbij best wel kan helpen. Anderzijds zou daarnaast misschien een kijkscherm of kijkhut regulerend kunnen werken om dan toch de vogelliefhebbers een plezier te kunnen doen. Als de vogels de mensen niet zien is er al veel gewonnen. Ik vroeg mij trouwens in een vorig blog al af wat die paal met zonnepaneel daar toch betekende, het antwoord in dit blog maakt dit helder.

  Geliked door 1 persoon

  • Het begint met goede voorlichting en informatie. Er staat nu een klein, onopvallend waarschuwingsbordje bij de parkeerplaats, maar dat is duidelijk niet genoeg. Een duidelijk informatiepaneel bij de parkeerplaats aan de binnenzijde van de dijk en op twee plaatsen aan de buitenkant van de dijk kan al helpen, denk ik.
   Dat die palen gebruikt worden om wandelaars en vogelaars te tellen middels wifi, wist ik de eerste keer ook nog niet. Er staan dus twee tellers, eentje aan het begin van het paadje tegen de dijk aan en een andere aan het eind van de begroeiing op de kwelder.

   Like

  • Het gaat hier niet om hinder van autoverkeer,Rudi. Het weinige autoverkeer dat er is, zit veilig achter de dijk en rijdt er maar langzaam. Het gaat erom dat er vooral bij hoog water teveel vogelaars en wandelaars in de kwelder zijn, waardoor de foto’s geen rustplek meer hebben. Bij eb is er niets aan de hand, dat zal in het vervolg van deze serie nog wel blijken.

   Like

 3. Het zal mij benieuwen hoe ze dat gaan oplossen.
  Je zou zeggen: laat toch de natuur zo natuurlijk mogelijk.
  Maar hoe weer je dan té veel vogelaars e.d.?
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • De mensen die hun auto bij de kwelder parkeren, moeten toch wel goed te bereiken zijn, lijkt me. Er schijnt nu ook wel een infopaneel te zijn met een waarschuwende boodschap, maar meer dan een klein, opvallend bordje heb ik er in het voorbij gaan niet gezien. We gaan het zien, ik denk dat ik volgend jaar die kant wel weer eens op ga.
   Groeten terug.

   Like

 4. Een stoplicht oop de kwelder toen ik it las dacht ik dat zal wel per 1 april worden zeker 😉
  Het CDA heeft wel een punt en de vogels zijn echt wel gewend aan al het verkeer daarom kan je ook met de auto dichterbij komen ze zien dat niet alks een gevaar
  Maar ik hoor het wel hoe het afloopt nog even een tip plaats wel een roodlichtcamera gaat bslist geld opleveren 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Het gaat hier niet om hinder van autoverkeer, Frans. Het weinige autoverkeer dat er is, zit veilig achter de dijk. Het gaat erom dat er vooral bij hoog water teveel vogelaars en wandelaars in de kwelder zijn, waardoor de foto’s geen rustplek meer hebben. Bij eb is er niets aan de hand, dat zal in het vervolg van deze serie nog wel blijken.

   Like

 5. Een stoplicht midden op de kwelder doet me denken aan die oude uitzending van Poets, waar Cherry Duyns op een bospad in uniform een slagboom bedient. 🙂 Ik ben benieuwd naar het vervolg. Die Slachtedyk is interessant. Vorig jaar verbleef ik een paar dagen in Arum en heb toen stukken van de dijk bereden. Smal! Het plan is om met familie die 42 kilometer te gaan wandelen, dit jaar hoop ik, en in twee of drie etappes. Het is schitterend landschap daar.

  Geliked door 1 persoon

  • Mooie link die je legt naar Poets en Cherry Duins. Duins stond wel bekend om dat soort vervreemdende situaties. 🙂
   Stoer om die uitdaging van de Slachtedyk aan te gaan. Af en toe maar eens een trap extra pakken, peter, want die Slachtetille schijnt een gemene kuitenbijter te zijn. Aan het landschap zal het niet liggen. Ik moet eens wat vaker die kant op, want er zijn prachtige landschapsfoto’s te maken.
   Verder komt de Slachtedyk niet meer aan de orde in deze serie. Net zo min als Reboelje trouwens, morgen is ‘ít dykskiep’ aan de beurt.

   Geliked door 1 persoon

  • Ik werd het me eerlijk gezegd ook pas bewust op het moment dat de vogel;s daar steeds dichterbij kwamen. Daarom heb ik ook meteen het voorbeeld van de duidelijk meer ervaren vogelaars gevolgd en zijn we vertrokken. We gaan zien wat het uiteindelijk wordt.

   Geliked door 1 persoon

 6. Vaak vind ik het jammer dat ik zo ver woon. Wat jij beschrijft zou ik wel eens met eigen ogen willen bewonderen. Ook die kleine dorpjes met vreemde namen.
  Ik vind het heel tof dat er op zijn minst al wordt nagedacht wat de beste oplossing is in het voordeel van de vogelrijkdom daar.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.