Langzaam maar zeker naderden we het uiteindelijke doel van onze trip door het westelijke deel van de Friese Waddenstreek. Gelukkig ligt er hier en daar een uitwijkplekje langs de weg om tegemoetkomend verkeer op de smalle oude dijk te laten passeren. Op de onderstaande foto draaien we net vanaf de westkant de Oudebildtdijk op. Het huis hier rechts is met nr. 1229 het laatste huis langs de ruim 12 km lange dijkweg (Google Maps). Ik kom hier later nog op terug, we gaan het eerst hebben over aardappeltelers en andere boeren …

‘Bildtstars en Eigenheimers’ is een foto- en verhalenroute langs de Waddenkust. Reusachtige portretfoto’s van aardappelboeren sieren de boerderijdaken, muren en schuren, Van ver turen de geportretteerde boeren je over de velden aan. Op deze manier wil ‘Sense of Place’ de boeren en hun families een gezicht geven. Soms alleen, soms met hun familie, maar altijd in de dagelijkse kledij en zonder opsmuk. ‘Het landschap is de mensen en de mensen zijn het landschap‘, aldus fotograaf Linette Raven, die de foto’s heeft gemaakt. ‘Je moet die mensen alleen nog even leren kennen …‘
Terwijl we over de Oudebildtdijk reden, kwamen we bij Westhoek langs een boerderij met een zo’n grote foto (Google Maps). We staan hier bij de boerderij van Jan Andringa en Rinske Elsinga. Op de akkers hier bij Westhoek verbouwen de Andringa’s op 70 hectare waddentarwe, brouwgerst, graszaad, uien en pootaardappelen. Het pootgoed is het meest intensieve gewas, dat vanuit miniknollen in vijf jaar wordt opgekweekt voor de buitenlandse markt …

Ook vader en moeder Andringa waren al boer aan de voet van deze oude dijk. In de balken van de schuur zijn nog sporen te zien van de dorsmachine, die werd aangedreven door een paard. Jan en Rinske kwamen hier in 1986. Ze doen alle werkzaamheden zelf. De vier kinderen helpen soms bij grote drukte mee, maar hebben geen grote passie voor het boerenleven. Nu de Andringa’s de pensioengerechtigde leeftijd naderen, bouwen ze ’t bedrijf langzaam af …
Wij maakten ons op voor de laatste etappe, bij dat witte gebouwtje in de verte – Waddenherberg The Friezinn – slaan we linksaf om vervolgens na 300 m een parkeerplekje te zoeken …

Plaats hebben ze daar genoeg om voeding te telen. Gelukkig zijn er nog boeren die voor onze voeding zorgen
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een mooi verhaal en mooie foto’s!
LikeGeliked door 1 persoon
Zowel (rode) Bildstars als Eigenheimers ken ik als aardappelen, nooit verwacht de namen hier tegen te komen.
Mooi die portretten. De naam komt me bekend voor, een vroeger vriendinnetje had dezelfde achternaam. Er was een Pier, Bauke (Bouke?), voor ons afwijkende voornamen.
LikeGeliked door 1 persoon
Niet zo gek om ze hier tegen te komen, want een groot deel van de Bildtstars en Eigenheimers komt hier uit de buurt. Er zijn meer voor jullie afwijkende Friese namen dan je voor mogelijk had gehouden: https://www.friesenamen.nl/
LikeGeliked door 1 persoon
Het duizelt me….
LikeGeliked door 1 persoon
🤣
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi portret. Mooie horizon op die eerste foto.
LikeGeliked door 1 persoon
mooie portretten van deze noeste werkers Jan..
en veel landbouwgrond is er genoeg
of zie ik dat verkeerd ?
LikeGeliked door 1 persoon
Dit wordt niet voor niets ook wel de ‘Fries bouwhoek’ genoemd. Er is veel akkerbouw in deze streek, en er ligt geen akker die niet gebruikt wordt.
LikeLike
Wat een leuk project van Linette Raven, je moet maar op het idee komen. Maar zij heeft het ook nog waargemaakt. Overigens eten wij hier meestal Frieslanders, nee niet de mensen maar de aardappel.😀
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ik vond het ook weer een mooi project. Het Waddengebied bruist stilletjes.
Prima aardappelen die Frieslanders, echte kleiaardappelen, dus best mogelijk dat ze hier ergens vandaan komen. 🙂
LikeLike
Mooi die portretten!
LikeGeliked door 1 persoon
Deze portretten reeks geeft een heel fraai beeld van de Friese bevolking die daar leeft en boert.Daar kan ik me heel goed bij voorstellen dat iedereen gemangeld was door het zware werk op de velden, het altijd maar werken , vrije tijd dat was heel zeker een luxe voor deze mensen. Gelukkig leven we nu in ‘betere’ tijden ??
LikeGeliked door 1 persoon
Het meeste werk is door de mechanisatie in lichamelijk opzicht wel lichter geworden. maar ik denk dat vrije tijd nog steeds een schaars goed is voor de boer. In deze tijden van stikstof, problemen met gewasbeschermingsmiddelen, waterpeil, CO2-emissie en weet ik wat nog meer, is het aantal boeren met psychische problemen schrikbarend groot momenteel. Dus die ‘betere tijden’ gelden momenteel niet voor de gemiddelde boer, denk ik.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat dacht ik ook al Jan, ‘betere tijden’ was echt wel sarcastisch bedoeld. Ook in ons Belgen landje gaat die co2-Emissie shit de zelfde weg op als in Nl… Met enkele bezwaarschriften voor 3M ivm Pfos daar bovenop gegooid… Het gaat de verkeerde kant op in onze lage landen !! Zowel lucht als bodem worden vergiftigdin NL én BE ! En onze brave bevolking verzucht…
LikeGeliked door 1 persoon
Ik had mijn ‘betere tijden’ ook bewust weer tussen aanhalingstekens geplaatst.
En alsof dat alles nog niet genoeg is, gaat het met Corona ook weer helemaal mis. ;-(
LikeGeliked door 1 persoon
A good concept, and peaceful countryside.
LikeGeliked door 1 persoon
Groot respect voor deze mensen die er al jaren voor zorgen dat er bij ons eten op de plank komt.
Mooie foto’s en leuk om de beeldtennis van de eigenaars aan de gevel op te hangen, zo krijgt de boerderij een toch wat persoonlijkere touch.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat laatste is precies de bedoeling, en dat is dus wel geslaagd.
LikeLike
Een mooi idee om die mensen op die manier in het zonnetje te zetten
LikeGeliked door 1 persoon
Ja nostalgie voor mij en dan zaten wij vroeger bij de boer aan tafel in de keuken en dan kregen we allemaal een lepel en aten we uit de pot als wij mochten meehelpen.dat was best spannend s,zondags mocht ik komen spelen met de modeltractoren in de mooie kamer maar dan moest ik wel s,zavonds mee naar de boerendienst want overdag konden de boeren niet naar de kerk maar het was voor hen een heel hard leven
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie herinneringen aan die zware tijd, Bas.
LikeLike
Wat mooi, die foto’s van die mensen en hun bedrijf. Als er een land is dat onlosmakelijk verbonden is met mensen, dan is het Nederland, dat (bijna) letterlijk door mensenhanden is gemaakt. En dat geldt zeker ook voor noord-Nederland, met zijn kwelders, polders en ingedijkte nieuwe grond. Dat heeft Linette Raven goed gezien. Die portretten en verhalen zijn krachtig in hun nuchtere eenvoud. Goed initiatief, en door jou tenminste zo goed opgemerkt en weergegeven!
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Peter, het is precies zoals je het stelt. In feite is het al begonnen met de terpen en wierden en eerste voorzichtige kleinschalige indijkingen in deze omgeving. En het kreeg allemaal echt gestalte toen rond 1505 de eerste lange waddendijk werd opgeworpen. En dat alles met weinig meer dan schop en kruiwagens, stel ik me zo voor. En die mensenhand is op verschillende manieren nog steeds in het landschap terug te vinden.
LikeGeliked door 1 persoon
De eerste foto is toch speciaal, apart en weinig voorkomend. Ja wat moet er weer met zo’n mooi oude boerderij… Al die noeste arbeid maar begrijp dat kinderen tegenwoordig dat werk niet meer willen doen. Benieuwd naar jullie avontuur en verhaal.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, opvolgers voor een boerenbedrijf worden steeds moeilijker te vinden. Je moet ook wel echt in hart en ziel het boerengevoel is je lijf hebben om er in deze onzekere tijd in te stappen, lijkt me.
LikeGeliked door 1 persoon
Denk ik ook
LikeGeliked door 1 persoon
De titel alleen is al prachtig.
LikeGeliked door 1 persoon