Druiven op het terras

Nadat ik begin jaren negentig de tuin hier had heringericht, kregen we van mijn vader een stekje van een druivenstok van een oom van mij, de Boskoop Glory

Het duurde even voordat hij aansloeg, maar daarna schoten de scheuten alle kanten op. Al snel waren zowel de zuidgevel van ons huis als de pergola bedekt. Dat zorgde in de zomer niet alleen voor een natuurlijk zonnescherm, maar hij leverde zo tussen 2005 en 2015 massa’s heerlijk zoet druiven …

We hadden vaak zoveel druiven, dat we er niet tegenaan konden eten. Regelmatig brachten we een schaaltje met druiven naar een paar van de buren. Een oud-collega heeft er zelfs eens heerlijke wijn van gemaakt. Daarnaast hielp Tijmen de eerste jaren met liefde en smaak ook graag een handje …

Die hulp viel helaas weg, toen Tijmen enkele jaren later ontdekte dat er ‘pitjes’ in onze druiven zaten. Ook daarna zaten we gelukkig nog niet zonder hulp. Als we de druiven niet snel en degelijk hadden beveiligd met een net, dan zorgden eerst de merels en vervolgens in grotere aantallen de spreeuwen er wel voor dat er niet teveel bleef hangen, voordat de winter zijn intrede deed …

Daar kwam rond 2015 een eind aan, omdat onze dierbare druif meer en meer in de greep kwam van meeldauw. Uiteindelijk begon hij helemaal weg te kwijnen en de druiven die er nog aan groeiden, verschrompelden al aan de stam. Niets mocht nog baten, daarom restte er in 2016 helaas geen andere optie dan hem maar te kappen. Het onderste deel van de stam heeft een plekje in de tuin gekregen …

Intussen staan er weer twee nieuwe druivenstokken. Aafje kocht een meeldauw-resistente Boskoop Glory en Jetske bracht een exemplaar mee uit Duitsland. Ook ditmaal duurde het een paar jaar voordat ze de gang te pakken gekregen. Dit jaar hangen er voor het eerst weer een paar trossen druiven aan. Nadat we op mijn verjaardag even een trosje hebben geproefd, kan ik zeggen dat ze net als de druiven van de eerste stok heerlijk zoet zijn …

42 gedachten over “Druiven op het terras

 1. Jammer dat de oude druivenstok ziek werd. Maar de nieuwe, door jullie met zorg uitgezochte druivelaars zullen het zonder twijfel goed gaan doen, het eerste bewijs is er al!
  Wij hebben nog een druivenstok van 25 jaar oud, en wij moeten de vruchten ook meestal delen met spreeuwen en merels. Ze kleuren nu al goed, ik ga vandaag de eerste trossen plukken.
  Erg leuk eigen druiven eten, Jan!
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, zo jammer dat de eerste druivenstok niet meer te redden was, die was toen ook bijna 25 jaar. En het was toch een druivenstok met herinneringen aan heit en zijn broer.
   Afijn de nieuwe hebben intussen allebei de gang te pakken en de eerste druiven smaakten prima. Daar kunnen de meeste pitloze druiven uit de winkel niet tegenop. 🙂
   Fijne dag verder en groeten aan je eega.

   Like

 2. Heerlijk! Jammer dat je weer opnieuw moest beginnen. Leuk filmpje! Van die ukkies die woorden als regenmeter zeggen vind ik zo grappig, klinkt zo eigenwijs.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is voor mij een bekend verhaal, maar het is prachtig om weer te lezen en het filmpje terug te zien. Het was toen ook zo´n koddig ventje. Hij had toen al een grote vocabulaire voor zijn leeftijd.
  Het was een traktatie op jouw verjaardag. Ik wens jullie voor de komende jaren nog vele druiventrossen toe.

  Geliked door 1 persoon

 4. Spijtig is dit voor mij een verboden vrucht… deze zeer suikerrijke vrucht staat voor diabeten (naast ananas, mango,enz) op de zwarte lijst. Maar de foto van die merel die een druifje pikt, is in mijn ogen een vrolijke topper ! 👍

  Geliked door 1 persoon

     • Ik heb veel mensen met diabetes gekend die hun dieet & beweging niet volgden…
      Het kan leiden tot blindheid, amputatie van vingers, voeten, tenen, benen, coma, enz,enz
      Vele diabeten moeten ook aan de nierdialyse (3 of 4x/week).
      Al die dingen wil je echt niet meemaken hoor…
      Met dit alles in het achterhoofd, is het echt niet moeilijk om me aan een strikt dieet te houden.

      Like

 5. Dat was een jonge maar ijverige hulp. 😉
  Die druivensoort ken ik, heerlijk zoet. Onze druiven zijn al voor de helft op, aan kauwen, merels en mezelf, het is hier een graadje warmer. Zij zo goed als rijp maar laten hangen kan niet, dat houd ik niets over.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat hulpje wist niet wat hem overkwam, dat hij daar zomaar van mocht plukken. 1 of 2 jaar later moest hij er niets meer van hebben en gruwde hij van de pitjes.
   Als de vogels ze eenmaal hebben ontdekt gaat het vaak snel. 🙂

   Like

 6. Mooie serie Jan ! en zoals hier door iemand anders ook word gezegt, het geeft een tropisch gevoel ergens. Ik weet niet of je ook de nadelen hebt – wij hebben achter in de tuin een vlier, waaraan duiven en andere hun buikje vol eten, maar die vogels laten ook vuile donker blauwe hoopjes achter overal rond het huis, je kan wel raden wat die hoopjes zijn …

  Geliked door 1 persoon

  • Met dergelijke nadelen ben ik bekend, Marc, maar daar hebben we met de merels en spreeuwen nog nooit echt last van gehad. Hier waren het jarenlang een paar houtduiven die in de hazelaar in onze tuin nestelden, die de tuin lokaal flink vervuilden. Nadat we afgelopen winter de hazelaar flink hebben laten snoeien, was er dit voorjaar geen plek meer voor hen. Hopelijk blijft dat zo. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • We moeten de druiven nu nog zoeken, omdat er maar een paar trosjes aan hangen. Maar als er vanaf volgend jaar weer druiven aan de pergola hangen, dan is het wat beter zichtbaar Tegen die tijd is het weer fijn zitten op een wat meer gedecoreerd terras. En dan zo nu en dan even een paar druifjes proeven … hmmm … 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb hier al 25 jaar een druivelaar staan die heel de muur bedekt en lekkere blauwe zoete druiven geeft .Hij zorgt er ook voor dat ik hier enkele schaduwplekjes heb Heb hem zelf gezet toen ik de woning kocht .Vier jaren geleden kocht ik een groene soort bij die dit jaar zijn eerste druiven presenteerde. Ik leg alle jaren ook altijd wat druivenbladeren in om het Griekse gerecht met rijst van te maken ‘Dolmades.’ Zijn er te veel druiven dat gaan die door de sapcentrifuge en maak ik van het sap gelei als afdekkingsmiddel voor taarten die ik bak. Druiven in de tuin geven een tropisch gevoel dat zal je zeker beamen

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.